Kent Haberleri

Avrupalılar Alanya'ya resmen küstü: Yeni yatırım yapılmıyor, evi olan satıp gidiyor!

Yabancılara yapılan konut satışları Ekim ayında yıllık bazda yüzde 52,9 düşüş gösterdi. Alanyalı sektör temsilcileri, piyasada güven sorunu yaşandığına dikkat çekerek, yabancı yatırımcıların küstüğünü, evlerinin ellerinden alınacağını düşündüklerini söyledi. İşte detaylar...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçtiğimiz günlerde Ekim ayına ilişkin konut satış rakamlarını tek tek açıkladı. Açıklanan rakamlara göre, Ekim ayında yabancılara 2 bin 535 konut satışı yapıldı. 

Yabancılara yapılan konut satışlarında Ekim ayında yıllık bazda yüzde 52,9 düşüş gerçekleşti. Söz konusu ayda toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışlarının payı ise yüzde 2,7 olarak belirlendi. 

Yabancılara yapılan satışlarda ilk sıraya 931 konutla Antalya yerleşti. Yabancılara konut satışları ocak-ekim döneminde ise geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 44,4 azaldı ve 30 bin 599 oldu. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Rusya vatandaşlarına gerçekleştirilirken, Ruslar Türkiye'den Ekim'de 713 konut satın aldı. Rusya vatandaşlarını 235 konutla İran, 152 konutla Almanya ve 138 konutla Ukrayna vatandaşları takip etti. 

YABANCILAR YATIRIM YAPMIYOR, OLANI DA SATIYOR 

Yeni Alanya'dan Şerife Çoban'ın haberine göre; emlak danışmanı Anjelika Chezhia, yabancılara konut satışındaki sert düşüşün Türkiye'de uygulanan politikalar yüzünden yaşandığının altını çizdi.

Konuya ilişkin açıklamasında yatırımcının güven kaybettiğini dile getiren Anjelika Chezhia, "Bunun ilk nedeni oturum ile ilgili. İnsanlar Alanya'ya yatırım yapıyor ancak buna karşın oturum alamıyorlar. Yabancılar Türkiye'nin sıcak ülke olmasını, vatandaşların dostluğunu ve yiyeceklerin güzelliğini seviyor fakat artık yiyecekler bile çok pahalılandı. Buna rağmen yine de Türkiye'yi güvenilir bir liman şeklinde görüp tercih ediyorlardı. Ancak son zamanlarda uygulanan yeni politikalar sebebiyle yabancıların oturum izni alması çok zorlaştı" ifadelerine yer verdi. 

Chezhia, yabancıların 1-2 ay için burada 200 bin dolarlık yatırım yapmak istemediklerinin altını çizdi. "Kirada olan insanlara oturum vermesinler ama konut alan insanlar sonuçta döviz getiriyor. Önceden hiç bilgi verilmeden bir sabah kalktık ve oturum izni şartının 200 bin dolara yükseldiğini gördük. Hiç öngörüde bulunmadan ve kimseye danışmadan yaptılar" diye konuşan Chezhia, artık Alanya'nın Avrupa'dan daha pahalı olduğunu, yine de tercih edildiğini ancak şimdi var olan konutun da ellerinden alınma korkusuyla yatırım yapmadıklarını ve evlerini de sattıklarını söyledi. 

Emlak danışmanı Anjelika Chezhia, Alanya Göç İdaresi'nin hiçbir neden göstermeden istemediği kişilere oturum izni vermediğine dikkat çekerek, pek çok yabancının bu nedenle mağdur olduğuna ve evlerini satıp Alanya'yı terk etmeye başladığına dikkat çekti. 

"30 yıl önce Alanya bu kadar gelişmiş bir bölge değildi. Turistlerin gelmesiyle bu kadar gelişti. Eğer gelmezlerse Alanya seneler önceki haline geri döner. Müteahhit bir konut sattığı zaman bin kişi evine ekmek görüyor ama satamazsa o inşaattan para kazanan herkes aç kalır" dedi ve bunun boyasının, fayansının, eşyalarının olduğuna, herkesin evine ekmek götürdüğüne dikkat çekti. 

AVRUPALILAR KÜSTÜ 

Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Kerim Balıktay da  yabancıya konut satış rakamının geçtiğimiz seneye göre daha düşük olması ile ilgili konuştu. 

Konuya ilişkin açıklamasında Rusya ile Ukrayna arasındaki savaştan sonra Alanya'ya çok fazla göç yaşanmasının Avrupalı turisti küstürdüğüne dikkat çeken Kerim Balıktay, "Herkesin bildiği gibi 1 sene içerisinde konut fiyatlarında ciddi bir düşüş gerçekleşti. Bunun da tabi bazı nedenleri var. Geçen yıl satış oranları hızlı bir artışa geçmişti. Bunun en büyük sebebi Rusya ve Ukrayna savaşıydı. Savaş nedeniyle Alanya'ya hızlı bir akım olmuştu ama o akım artık sona erdi. Önceden Avrupalılar Alanya'ya çok geliyordu ancak Rusların ve Orta Doğuluların çok fazla gelmesi Avrupalıyı biraz küstürdü" ifadelerine yer verdi. 

Balıktay, şu anda Alanya'nın Avrupalılar için cazip bir yer olmaktan çıktığına dikkat çekerek, "Bu orandaki azalmanın pek çok nedeni var, şehrin büyümesinden tutun da betonlaşmaya kadar hepsinin etkisi var" dedi. 

"75 bin dolarlık oturum izni 200 bin dolara yükseltildi. 200 bin dolar etmeyen pek çok konut var ama hala yabancı insanlara oturum izni verilmiyor" açıklamasında bulunan Balıktay, oturum izni verilmeyen vatandaşlara burada bir şey satılamayacağının, turizmin ilerletilemeyeceğinin altını çizerek, bunların bir an önce devlet kanalıyla halledilmesi gerektiğini belirtti. 

Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker de gayrimenkul sektöründe her zaman inişler ve çıkışların olabileceğini dile getirerek, yüksek faizlerin satışları etkilediğini dile getirdi. 

Küçüker, açıklamasını "Maliyetler de oldukça fazla, bu da satışlara olumsuz yansıyor. Bu beklenen bir sonuçtu, bunları da deneyimliyoruz fakat piyasadaki tablo zamanla değişecektir" diyerek tamamladı. 

Çorum’da 'Yeni Şehir' projesi: Yaklaşık 2 milyon metrekarelik alanda çalışmalar başladı!

Ticaret Bakanlığı düğmeye bastı: İkinci el otomobil fiyatlarındaki artış durdu! Sıra betoncular ve çimentocularda! 

Malatya'da inşaat aşamasında ve hiç oturulmayan evler de yıkıldı: Bu deprem kimsenin aklına gelmedi! 

Balıkesir'de sanayi tesis alanı imarlı arsa satılacak!