05 / 01 / 2025

Avrupa'ya doğalgaz taşıyacak hattın inşaatına 4 milyar dolar harcanacak!

Avrupa'ya doğalgaz taşıyacak hattın inşaatına 4 milyar dolar harcanacak!

İran gazının Avrupa'ya Türkiye üzerinden ulaştırılması için 2008'de imzalanan mutabakat anlaşması sessiz sedasız devreye alındı. 1720 kilometrelik boru hattı ile İran gazı Türkiye'den Almanya'ya ulaşacak...



İran gazının Avrupa'ya Türkiye üzerinden ulaştırılması için 2008'de imzalanan mutabakat anlaşması sessiz sedasız devreye alındı. 1720 kilometrelik boru hattı ile İran gazı Türkiye'den Almanya'ya ulaşacak. Türkiye bölümünün inşaatına 4 milyar dolar harcanacak.


Türkiye'nin dışardan gaz alımı İran doğalgazını Türkiye üzerinden Almanya'ya ulaştıracak boru hattı için düğmeye basıldı. Yılda 16 milyar dolar değerinde 35 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak olan hattın inşaatı için 4 milyar dolar harcanacak. 


Türkiye 25 Temmuz 2013'te sessiz sedasız çok önemli bir karar aldı. Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararla İran doğalgazını Türkiye üzerinden Almanya'ya taşıyacak 1.720 kilometrelik boru hattının hayata geçirilmesi için düğmeye basıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararın ardından Enerji Bakanlığı, boru hattı üzerinde kamulaştırma çalışmalarına başladı.lran doğal gazının Türkiye üzerinden transit geçerek Avrupa'ya ulaşması için Iran İslam Cumhuriyeti Petrol Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı 17 Kasım 2008 tarihinde "Mutabakat Tutanağı" imzalamıştı.Proje çerçevesinde Türkiye'nin ihtiyaç duyması halinde boru iletim hattından Türkiye'nin gaz sağlayacağı proje kapsamında ayrıca yer almakta. 


Kamulaştırma başladı Dev boru hattı, Bakanlar Kurulu kararında yer alan kamulaştırma bölgelerine göre Ağrı'dan başlayacak. Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Sivas, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale üzerinden başkent Ankara'ya ulaşacak. Buradan Eskişehir, Kütahya, Bilecik, Bursa, Balıkesir, Çanakkale'ye uzanarak denizaltından Tekirdağ'a çıkacak ve hemen ardından Edirne'de son bulacak. Toplamı 5 bin kilometre, Türkiye sınırları içindeki uzunluğu 1.720 kilometre olan boru hattının sadece Türkiye bölümünün 4 milyar dolara mal olması bekleniyor. 


Ülkemizin en doğusundan başlayarak Avrupa'nın ortalarına dek uzanacak boru hattının Türkiye ayağının inşaatı Sıtkı Ayan'ın sahibi olduğu Turang Transit Taşımacılık tarafından gerçekleştirilecek. Hattan ilk etapta 15 milyar daha sonrasında 35 milyar (16 milyar dolar tutarında) metreküpü bulacak bir doğalgaz akışının gerçekleşeceği ifade ediliyor. 



Yeni hattın, herkesin umudunu kestiği Nabucco Boru Hattı'na bağlanabileceğini söyleyen bir enerji analisti; "Böylece büyük bir hayal, düşünülenden farklı bir kaynaktan gelen gazla da olsa gerçeğe dönüşebilir" yorumunu yaptı. 

Fiyat için tahkim süreci kesilmedi Boru hattı, jeo-politik açıdan büyük önem taşıyor, iran ürettiği doğalgazı halen sadece iki ülkeye; Türkiye ve Ermenistan'a satabiliyor. Doğu komşusundan yılda 8 milyar metreküp doğalgaz satın alan Türkiye, Tahran'ın en büyük müşterisi. Ancak iran, Türkiye'ye doğalgazın 1.000 metreküpünü dünya piyasalarının oldukça üzerinde bir fiyata, 507 dolara satıyor. Rus doğalgazına 429, Azeri doğalgazına da 349 dolar ödeyen Ankara, uzun süredir 'Fiyatları düşürün' çağnsı yapsa da Tahran yönetimi buna kulak asmadı. Türk tarafı da konuyu uluslararası tahkime taşıdı. Böyle bir ortamda iran doğalgazını dünya piyasalarına taşıyacak boru hattına izin vermesi Ankara'nın iyi niyetinin en açık göstergesi. Uluslararası yaptırımlar yüzünden ekonomisi ciddi anlamda darboğaza giren Tahran rejimi bu hatla hem Batı piyasalarına ulaşacak hem de ekonomisine güçlü bir kaynak kazandıracak. 

Avrupa gaz ihtiyacının yüzde 65'ini ithal ediyor Dünyadaki Doğalgaz rezervi : 187,5 trilYon m1 Yıllık Üretim : 3,2 trilyon nr3 Ortadoğu Ülkelerinin İspatlanmış Doğalgaz Rezervi : 78,4 trilyon m3 Hazar Bölgesinin İspatlanmış Doğalgaz Rezervi : 6,5 trilyon m3 Dünya enerji tüketiminde toplam enerji miktarının %36,4'ünün petrol, %23,49'unun doğal gaz; %27,8'inin kömür; %5,95'inin nükleer ve %6,35'inin de hidrolik kaynaklardan karşılandığı belirtiliyor. Doğal gazda ispatlanmış rezen/ toplamı 187,6 trilyon m3 üretim ise 3,193 trilyon m3tür. 

Dünyanın en hızlı büyüyen enerji piyasalarından birini teşkil eden Avrupa, aynı zamanda dünyanın en büyük doğal gaz pazarı. Avrupa doğal gaz arzı, doğuda Rusya Federasyonu, güneyde Cezayir ve kuzeybatıda Norveç'ten sağlanmaktadır. Hazar ve Orta Asya bölgeleri ile Ortadoğu'da üretilecekgazın AB pazarına boru hatları ile ulaştırılmasında Türkiye tabii bir koridor teşkil edecektir. 

Uluslar Arası Enerji Ajansı'nın (IEA) tespitlerine göre, 2030 yılında Avrupa'ya Rusya'dan ilâve 79 milyar, Orİran'ın toplam doğalgaz rezervi Avrupa'nın yıllık doğalgaz ihtiyacı ta Asya'dan 51 milyar, Ortadoğu'dan 157milyar, Batı ve Kuzey Afrika'dan 136 milyar ve Trinidad +Tobago'dan (LNG) 18 milyar m3 olmak üzere toplam 441 milyar m3/yıl ilâve doğal gaz alımı gerekecek. 1990'lı yılların başlarında Avrupa'nın gaz üretim miktarı toplam ihtiyacının % 55 ini karşılayabilirken bu oran giderek düşmüş; 2000'lerde %50'ye, 2010'lu yıllarda ise %35 e gerilemiş: 29,6 trilyon m3 ; 500 milyar m3/yı' tir. Avrupa ülkeleri 1990'lı yıllarda doğal gaz ihtiyacının %45 ini dışardan temin ederken, 2010'lu yıllarda bu oran %65'e çıkmıştır. Tüm bu veriler dikkate alındığında Avrupa'nın Doğal gaz teminindeki dışa olan talebinin giderek arttığı görülmektedir. İTE projesi ile bu talebin karşılanmasında kaynağın çeşitlendirilmesi Avrupa açısından büyük önem taşımaktadır. 



Türkiye'de Yeniçağ


Geri Dön