23 / 12 / 2024

Avrupa'yı mali kriz vurdu, inşaatlar durdu!

Avrupa'yı mali kriz vurdu, inşaatlar durdu!

Avrupa ülekelerinde cari açıklar birliği tehdit ediyor. İrlanda başta olmak üzere Avrupa'nın birçok ülkesinde yüksek borçlar ve gelecek endişesi sebebiyle inşaatlar durdu...  



 Global krizden sonra toparlanmak bir yana, iflas tehlikesi yaşayan ülkelerin sayısı artıyor. Avrupa'nın her an iflası açıklanabilecek ülkelerinden İrlanda, Yunanistan, Portekiz ve İspanya'mı karşı kar ¬şıya bulunduğu sıkıntı, Avrupa Birliği liderlerini, eşi benzeri görülmemiş bir krizle yüz yüze getirdi. Avrupa Birliği Maliye Bakanları dün Brüksel'de krizi görüşmek üzere bir araya geldi. Toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Avrupa Konseyi başkanı Herman Van Rompuy 'Euro bölgesi yaşama savaşı veriyor' dedi. Van Rompuy, AB'nin mevcut borç krizinin üstesinden gelemediği takdirde ayakta kalamayacağım söyleyerek 'Eğer üye devletler euro bölgesini bozulmadan korumak üzere iş birliği yapmazlarsa, Avrupa Birliği de varlığını sürdüremez' görüşünü dile getirdi.

İRLANDA'NIN BORCU 263 MİLYAR $
Avrupa'nın son dönemdeki zayıf halkalarından İrlanda 263 milyar dolar borçla, Yunanistan'ın en yakın takipçisi oldu. Avrupa Merkez Bankası'nın yardımlarıyla iflas etmesi önlenen İrlanda'nın kredi borcu da 130 milyar euroya çıktı. 2010 başından bu yana borç ve bütçe açığı kriziyle boğuşan Yunanistan ise 269 milyar euro olan kamu borçlarını ödeyemedi. ödeyemediği borcunu yapılandırması gereken Yunanistan'ın 2011 yılı mayıs ayı sonuna kadar 52 milyar euroluk bir geri ödeme yapmak zorunda olması, sıkıntıyı artırıyor.

Avrupa ülkelerindeki cari açıklar birliği tehdit ediyor, irlanda başta olmak üzere, Avrupa'nın birçok ülkesinde vatandaşlar 'yarın ne olur' endişesiyle harcama yapmaktan korkuyor. Gazeteler 'Euro-nun kurtulması için saatler var' diye uyarılar yaparken, bütçe açıklarının ülkelerin gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 10'unu aştığına dikkat çekiliyor. Euro bölgesi ülkeleri arasında milli gelirine göre borç stoku en az olan ülkelerden Almanya'nın bile borç stokunun gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 77'sine tekabül ettiği ve Almanya'da vergi gelirlerinin dörtte biri olan 1.7 trilyon euronun borç faiz ve taksitlerine gittiği belirtildi.
Türkiye


Geri Dön