02 / 05 / 2024

Ayamama'ya uçak pisti!

Ayamama'ya uçak pisti!

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Oktay Ekinci, bugünkü köşesinde "Ayamama'ya Uçak Pisti!.." başlıklı yazı yazdı



Seli felakete dönüştüren "Ayamama deresindeki yapılaşmaca bir süredir "uçak pisti"nin de eklendiğini biliyor musunuz?

Atatürk Havalimanı'nın 2300 m'lik "06-24 pisti" artık "kısa" kaldığı gerekçesiyle Ataköy'e ve dere yatağına doğru uzatılıyor; üstelik imar planlarına aykırı ve "kaçak" olarak!

Büyükşehir Belediyesi'nin "dere yatağındaki yasadışı yapılara yıkım tebligatı gönderdik" açıklamasını medyamız günlerdir alkışlıyor; ne var ki selin asıl nedeni olan şu sorulan ne soran var ne de merak eden:

1- Selin "ruhsatlı" sorumluları olan sözde "imar"lı rant yapılarına neden "yıkım" tebligatı gitmiyor?
 
2- Aynı yapılara, Mimarlar Odası'nın "olumsuz ÇED raporlarına ve yargının "durdurma" kararlarına rağmen engel olmayan 1997-2009 dönemi sorumlularından neden hesap sorulmuyor?

Yanıtlarını "yetkili"ler düşünedursunlar, Ataköy sakinleri şunu da ekliyorlar: "Bahçe duvarı için bile ruhsat alınırken, 30 m yükseklikte bir dol guyla 500 m'lik bir pist dere yatağında nasıl 'kaçak' olarak inşa edilebilir? Sel felaketinden nasıl ders çıkartıl(a)maz?"

Kente karşı suç
İmar yağmacılarının ne denli "gözde"si olduğu bu kez "ölüm"cül sonuçlarıyla da anlaşılan Ayamama, Ataköy'le
Atatürk Havalimanı arasından akarak denize kavuşuyor. Hem Ataköy'e, hem de havaalanına "komşu" olması "rant sevda-lılan"mn iştahını öylesine kabarttı ki yatağındaki "yeşil alan"lann "yapılaşma arsalarına dönüşmesiyle 15 Eylül seli adeta davet edildi.

Şimdi de aynı alana "uçak pisti" uzatılmasını şaşkınlıkla izleyen sakinler sonunda yargıya başvurdular. Sadece dereyi kurtarmak değil, evlerinin üzerinden alçalarak piste inecek uçakların yaratacağı "tehlike"leri ve "dayanılmaz gürültü"yü önlemek için de "yasadışı inşaat'ın durdurulması amacıyla dava dilekçelerinde bakın neleri vurguluyorlar:

- Çatılarımıza teğet geçerek iniş-kalkış yapan uçaklar can güvenliğimizi tehdit etmekte; dayanılmaz düzeydeki gürültü ve hava kirliliği beden ve rııh sağlığımızı bozmaktadır.
-Ataköy, okulları, üniversiteleri, hastaneleri, kültürel, ticari ve kamusal kent alanlarıyla, 100 bin nüfuslu ve çağdaş şehircilik ödülleri bulunan bir yerleşmedir. '06-24 pisti'yle mesafesi ise 1210 m'dir. Bu nedenle 1953'te, "sadece rüzgâr zorunlu kıldığında, nadiren kullanılmak üzere" yapılmıştı. Son yıllarda bu "koşul"un unutularak, her gün 24 saat iniş-kalkışa açılması bile hukuka aykırıyken şimdi de dev uçaklar için dereye ve konutlarımı¬za doğru kaçak olarak uzatılıyor...

'Şura'ya da aykırı

İşte bu gerekçelerle Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne karşı yüzlerce yurttaş "davacı" durumda... Hukuk mücadelesini sürdürenler arasında, TMMOB emektarlarından Harita ve Kadastro Mühendisi Celal Beşiktepe diyor ki; "Havalimanının yıllık trafiği yüzde 70'i artmıştır. DHMİ bunu 06/24 pistini  uzatarak çözmeye çalışıyor ama bu liman zaten artık talebi karşılayamaz hale gelmiştir."

Nitekim TBMM'nin onayladığı 2007-2013 dönemine ait 9. Kalkınma Plam'nın 432. maddesinde "meydanların çevreye duyarlı, kaliteli hizmet veren ve büyümeye açık yapıda olması sağlanacak" denirken 433. maddesinde de "talebi karşılamaya yönelik yeni havalimanı yatırımları planlanacaktır" karan bile var...

Sözü yine Beşiktepe'ye bırakıyorum: "Ulaştırma Şûrası'ndaki uzmanlar ve Ulaştırma Bakanlığı 'İstanbul'a yeni havalimanının artık zorunlu' olduğunu açıklarlarken, pistin dere yatağına doğru uzatılması, hatta buna paralel yeni bir pist daha öngörülmesi, bilime, insan haklarına, ulusal çıkarlara, hukuka ve kamu yararına aykırıdır."

Ey "imar izinlerinden sorumlu" Büyükşehir; ey "TBMM kararlarından sorumlu" hükümet ve ey "Ulaştırma Şûrası"nı yapan Ulaştırma Bakanlığı... duyuyor mu¬sunuz?
Cumhuriyet/Oktay Ekinci


Geri Dön