28 / 04 / 2024

Ayaş kentsel dönüşümle cazibe merkezi olacak!

Ayaş kentsel dönüşümle cazibe merkezi olacak!

Ayaş'taki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla etrafında konakların bulunduğu ilçenin tarihi meydanı yeni binalardan temizlenecek. Konaklar aslına uygun bir şekilde restore edilirken, sokaklarda da çalışma yapılarak tarihi kimlikleri geri kazandırılacak.



Ayaş Belediyesi, ilçenin bugüne ;adar yeterince değerlendirilemeyen tarihi zenginliğini ön plana çıkarmak için atağa kalktı. Belediye, ilçenin turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi amacıyla işe belediye binasının bulunduğu meydandan başlayacak. 


Ayaş Belediye Başkanı Bülent Taşan, "Tarihi ve modern kent ayrımını yaparak Ayaş'ı turizm cenneti ve Ankara'nın gözde yeri haline getireceğiz" dedi. 


15 OCAKTA BAŞLIYOR 

Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla yeni bir yaşam alanı oluşturulacağını fakat bu uygulama sırasında tarihi dokunun korunacağını anlatan Taşan, sözlerine şöyle devam etti: "1600 yıllık sancak merkezi olan bir kentten bahsediyoruz. Bu bölge tarihi sit alanı içerisinde. Yaşam kenti oluştururken, aynı zamanda tarihi kenti de korumamız lazım. Bu bir miras. Bu dönüşüm için 15 Ocak'ta düğmeye basıyoruz. Dönüşüm tamamlanınca Ayaş kültürün, turizmin, tarihin merkezi olacak." Ayaş'ın derin geçmişe ve bu geçmişin beslediği bir ruha sahip olduğunu ifade eden Taşan "Eğer şehrin ruhuna uygun hareket etmezseniz o ruh sizi çarpar. Şu anda Hacıbayram, Hamamönü gibi yerler kendi ruhuna döndü. Ayaş bugüne kadar o ruhunu korudu. Burada tarihi kent ve modern kent ayrımını doğru yapmak zorundayız" diye konuştu. 


KİRAZDİBİ DERESİ ISLAH EDİLECEK 

"Burada yaşayan insanların doğalgazlı, yolları daha düzgün bir kentte oturma hakkı var" diyen Taşan, şöyle konuştu: "O anlamda Ayaş'ı 3 bölgeye ayırdık. îlk bölge tarihi kent içindeki bölge. Bu bölge dışında kalan binalarda bu yapıya ayak uydurmak zorunda. 15 Ocak'ta yenilemelere ilk olarak belediye binasından başlayacağız. İhale yapılacak. Belediye ve çarşı binasının tamamı yıkılıp buralara tarihi Osmanlı Çarşısı ve evleri tarzında Butik Çarşı ve Oteller düşünüyoruz. Meydan Projesi 1 yıl içinde hem yıkılacak hem de yapılacak. İlçenin içerisinden geçen Kirazdibi Deresi ıslahı da aynı şekilde. Bu derenin çevresi de vatandaşlar için sayfiye alanı olacak şekilde düzenlenecek."


Ayaş Belediye Başkanı Bülent Taşan, Habertürk Gazetesi  Ankara  Temsilcisi Bülent Aydemir ve HT Ankara Haber Koordinatörü Özgür Çoban'a projeleri hakkında bilgi verdi. 


'Meydan trafiğe kapatılacak' 

Yapılan çalışmalarla idari merkez ile ticari merkezi ayırmayı düşündüklerini vurgulayan Taşan, şunları kaydetti: "Merkezde belediye binası ve idari binaların hiçbiri olmayacak. İleride kaymakamlık binasını da merkezin dışına taşımayı hedefliyoruz. Meydan tamamen otel ve 'bedesten' diye tabir ettiğimiz, tarihi kosepte uygun tarihi alışveriş merkezlerinden oluşacak. Meydanın yenilenmesi bittikten sonra trafiğe de kapatılacak. İncek artık doldu, taşıyor. Bu nedenle sakin huzurlu


Habertürk


Geri Dön