10 / 05 / 2024

Ayasofya Müzesi eski ihtişamına kavuştu!

Ayasofya Müzesi eski ihtişamına kavuştu!

Ayasofya Müzesi’ni aydınlatan kandillikler ile Osmanlı döneminde yapılan Selatin camilerindeki en büyük hat levhaları olan 7.5 metre çapındaki hat levhaları, yaklaşık bir yıl süren restorasyon çalışmaları sonun



İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle, kandillikler ve hat levhalarında yürütülen restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. Ayasofya Müzesi Başkanı Dr. Haluk Dursun, “Ayasofya’nın restorasyonları hiç bitmeyecek, bitmemesi de lazım. Ayasofya’nın her zaman bakım altında olması gerekir ve bu bakımın doğru yapılması şart. Acele etmeden, özenilerek çalışma yapılmalı” dedi. 

341 yerde arkeolojik kazı
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca, Türkiye genelinde 151’i Bakanlar Kurulu kararıyla, 5’i müze müdürlükleri başkanlığında, 133’ü kurtarma amaçlı, 24’ü baraj bölgesi  kurtarma amaçlı, 28’i temizlik çalışması olmak üzere 341 alanda arkeolojik kazı çalışması yürütülüyor. Kazı ve araştırma çalışmalarına 2007 yılında sağlanan 14 milyon 563 bin 773 lira mali destek, sonraki yıllarda artarak devam etti. Kazı ve araştırma çalışmalarına 2009 yılı sonunda 25 milyon 713 bin 577 lira, bu yılda 1 Kasım’a kadar olan süre içerisinde 24 milyon 966 bin 335 lira maddi destek sağlandı. 
Milliyet

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Ayasofya eski ihtişamına döndü

İstanbul’un ilk akla gelen silüetlerinden Ayasofya’nın ihtişamını perçinleyen restore çalışmalarında sona gelindi.

Dev levhalardaki is ve kirin yol açtığı bozulmalar giderildi.

Ayasofya’yı aydınlatan kandillikler ile Osmanlı döneminde yapılan Selatin camilerindeki en büyük hat levhaları olan 7.5 metre çapındaki hat levhaları, yaklaşık bir yıl süren restorasyon çalışmaları sonunda eski ihtişamına kavuştu.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle, kandillikler ve hat levhalarında yürütülen restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı.
Yaklaşık bir yıl önce başlanan restorasyon çalışmaları kapsamında ilk olarak Ayasofya’yı aydınlatan top kandillik ile çevresindeki küçük kandillikler yenilendi. Yapının ortasında yer alan ve en dikkat çeken unsurlarından olan top kandillik, aslına sadık kalınarak restore edildi. Çevresinde yer alan küçük kandillikler ise pirinçten aslına uygun yeniden yapıldı. 70 adet kandillik, Ayasofya’nın içini ışıl ışıl aydınlatmaya başladı.

7.5 METRELİK LEVHALAR
Öte yandan Ayasofya’nın ana mekanında yer alan ve hat yazılarını Kazasker Mustafa İzzet Efendi’nin yazdığı, 7.5 metre çapındaki hat levhaları da restore edilmeye başlandı. Zaman içinde yüzeylerinde is ve kir oluşan taşıyıcılarında ve altın varaklarında bir takım bozulmalar meydana gelen hat levhaların yüzeyleri temizlendi. Hatların altın varak yüzeylerinin restorasyonu yapılarak taşıyıcılara takviye edildi.

Yapımında ıhlamur ağacının kullanıldığı ve üzerinde “Hazreti Allah”, “Hazreti Muhammed”, “Hazreti Ebubekir”, “Hazreti Osman”, “Hazreti Ali”, “Hazreti Hasan” ve “Hazreti Hüseyin”in isimlerinin yazılı olduğu dünyanın bilinen en büyük hüsn-i hat levhaları da, hattatların usta ellerinde eski ihtişamına kavuşturuldu.

Çalışmalar kapsamında 7 hat levhasının restorasyonu tamamlandı. Sona bırakılan “Hazreti Allah” yazılı hat levhasındaki restorasyon çalışmaları, büyük bir titizlikle devam ediyor.
Türkiye


Geri Dön