28 / 04 / 2024

Ayazağa Kültür Merkezi yıkılacak!

Ayazağa Kültür Merkezi yıkılacak!

Yapımı 21 yıldır tamamlanamayan İstanbul Ayazağa Kültür Merkezi yıkılarak yerine yeni bir yapı inşa edilecek



Böylece devletin bugüne kadar harcadığı yaklaşık 60 milyon lira boşa gitmiş olacak. Mekânı 49 yıllığına kiralayan Turk Mall şirketi, 7 bin kişilik çok amaçlı salonun da yer alacağı yeni binayı 2010 sonunda faaliyete geçirmeyi planlıyor.

Yapımı 21 yıldır tamamlanamayan ve bugüne kadar yaklaşık 60 milyon TL harcanan Ayazağa Kültür ve Kongre Merkezi, yıkılıp yeniden yapılacak. Geçtiğimiz ekim ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Hollandalı Turk Mall şirketine 49 yıllığına kiralanan kültür merkezinin yerine Blackbox adı verilen yeni bir bina inşa edilecek. Zaman, 2010 yılının sonundan itibaren parça parça hizmete geçirilmesi planlanan yeni binanın projesinin ayrıntılarına ulaştı.

Yoga stüdyosu da var sinema salonu da

50 milyon Euro'ya mal olması beklenen yeni binanın en büyük özelliği 7 bin kişilik çok amaçlı salona sahip olması. Bu salonun içerisinde her türlü aktivite yapılabilecek. Sabit bir sahne düzeni olmayacak ve sahne her yerde kurulabilecek. Salonun içinde geniş katılımlı konserlerin yanında otomobil tanıtımı ve firma tanıtımları gibi etkinlikler de yapılacak. Klasik müzik konserleri, tiyatro, opera ve bale için ise yaklaşık 500 kişilik sabit sahneli ikinci bir salon inşa edilecek. Kompleksin içinde kültür sanat mekanları, yoga stüdyoları, geleneksel el sanatlarının yapılabileceği stüdyolar da yer alacak. Binada, daha çok sanatsal filmlerin gösterileceği bir sinema salonu yer alacak. Kongre ve kültür ağırlıklı olarak kullanılacak yeni binanın içinde restoranlar ve toplantı salonları da olacak. Bina arazisinin içindeki üç tarihî köşk de toplantı ve balo salonu olarak değerlendirilecek. Geçtiğimiz günlerde Forum İstanbul'u faaliyete geçiren Turk Mall şirketinin CEO'su Levent Eyüpoğlu, uzun süredir projenin üzerinde çalıştıklarını söylüyor. Son teknolojik gelişmelerle işin uzmanlarını bir araya getirmek için yaptıkları çalışmanın beklenenden uzun sürdüğünü belirten Eyüpoğlu, "Ayazağa Kültür Merkezi Projesi'nde nihayet son aşamaya gelindi. En kısa sürede başlamayı, 2010 yılı sonundan itibaren parçalı olarak açmayı hedefliyoruz." dedi.

Projesine 10 Ekim 1988'de başlanılan Ayazağa Kültür ve Kongre Merkezi arazisinin tahsisi, 1990'da İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'na (İKSV) yapılmıştı. Temeli 1996'da atılan, 1999'da ödenek ayrılmadığı için inşaatı duran projenin ancak kaba inşaatı bitirilmişti. 2000'de hizmete girmesi planlanan yapı için 13 Haziran 2006'da Maliye Bakanlığı ve İKSV ile bir protokol imzalayan bakanlık, tesisi tamamlamak üzere devralmıştı. Yapımı kimilerine göre yılan hikâyesi, kimilerine göre de bir İstanbul masalına dönen merkez, son olarak 23 Ekim 2008'de yapılan protokolle 49 yıllığına Turk Mall'a kiralandı. Bu protokole göre merkez, yılda 52 gün Kültür Bakanlığı'nın belirleyeceği aktiviteler için kullanılacak.

Tamamlanamayan Ayazağa Kültür ve Kongre Merkezi, 2 bin 500 kişilik konser, 950 kişilik çok amaçlı etkinlik, 450 kişilik oda müziği, toplantı, sinema ve sergi salonları ile çevresindeki tarihî Ayazağa Kasrı, Çinili Köşk ve Süvari Alayı'ndan oluşuyordu.
Ali PEKTAŞ/Zaman


Geri Dön