Perakende

Ayçiçek yağı, çay, şeker derken o ürüne de zam geliyor!

Son 18 aydır rekor kırmayı sürdüren tarımsal girdi fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATB ve ATAK Başkanı Ali Çandır, önümüzdeki dönemde mevsim etkisine bağlı olarak sebze-meyve fiyatlarında yükseliş görüleceğini belirtti.Çandır "Geçtiğimiz Mart ayında yüzde 105,70 ile üç haneli olarak açıklanan yıllık tarımsal girdi maliyetleri enflasyonu, o tarihten bu yana artarak yüzde 135,06 rakamına ulaşmıştır" diye ifade etti

Tarımsal Girdi Fiyatları Endeksinin (Tarım-GFE) aylık yüzde 1,64 ve senelik yüzde 135,06 ilan edildiğini kaydeden Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Başkanı Ali Çandır, "Bu rakamlar, aylık düzeyde 2018 yılı Ağustos ayı hariç rekor olurken yıllıkta ise son 18 aydır olduğu gibi yine rekor kırmaya devam etmiştir" dedi. Çandır "Geçtiğimiz Mart ayında yüzde 105,70 ile üç haneli olarak açıklanan yıllık tarımsal girdi maliyetleri enflasyonu, o tarihten bu yana artarak yüzde 135,06 rakamına ulaşmıştır" diye ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Üretici Fiyat Endeksinin ise (Tarım-ÜFE) aylık yüzde -4,34 ve yıllık yüzde 142,42 olduğunu belirten Çandır, "Tarımsal faaliyetlerde bulunanlar açısından son bir yıllık eğilim sürekli sektörün aleyhine seyrederken Nisan-Mayıs ve Temmuz aylarında üretici lehine bir durum yaşanmıştır" değerlendirmesini yaptı.

Ağustos ayında ise durumun tekrardan üretici aleyhine döndüğünü söyleyen Çandır, "Yüzde -4,34'lük aylık düşüşe karşılık yüzde 1,64'lük aylık maliyet artışı ile üretici kayıp yaşamıştır. Yıllıktaki yüzde 142,42'lik üretici fiyatı artışına karşılık yüzde 142,28'lik bir girdi maliyeti artışı olmuştur. Önümüzdeki aylarda bu eğilimin devam etmesi, üretici kesimi için kayıpları artıracaktır" diye k0nuştu. Peki sebze meyve fiyatları artacak mı? Sebze ve meyveye zam ne zaman gelecek? İşte detaylar...

GEÇMİŞTEN GELEN MALİYET YÜKÜNÜ TAŞIMAYA DEVAM EDECEK MİYİZ?

Sözcü'nün haberine göre Çandır, Ağustos ayında açıklanan aylık yüzde 2,41 ve senelik yüzde 143,75 düzeyindeki yurtiçi üretici enflasyonu ile aylık yüzde 2,64 ve senelik yüzde 118,94 düzeyindeki yurtdışı üretici enflasyonunun, tarım sektörünün geçmişten gelen maliyet yükünü gelecekte de taşımayı sürdüreceğini kaydetti.

MALİYET ARTIŞLARI TÜKETİCİYE NASIL YANSIYOR?

Ağustos'ta TÜFE'nin aylık yüzde 1,46 ve yıllık yüzde 80,21 ilan edildiğini hatırlatan Çandır, "Tüketici taraftaki işlenmemiş gıda enflasyonu ise Ağustos ayında aylık yüzde -2,20 ve yıllık yüzde 79,51 düzeyinde ilan edilirken yaş meyve sebze enflasyonu ise aylık yüzde -6,31 ve yıllık 50,85 olarak ilan edilmişti" dedi. Sözlerine devam eden Çandır,  Tüketici taraftaki bu rakamlar, üreticilerin maruz kaldığı maliyet artışlarını yarıdan daha az tüketiciye yansıtabildiğini göstermektedir" şeklinde konuştu.

FİYATLARDA YÜKSELİŞ YAŞANMA İHTİMALİ VAR MI?

Haziran ve Ağustos'ta aylık düşüşlerin, sonbahar mevsimiyle birlikte yerini yükselişe bırakacağını ifade eden Çandır, "Önümüzdeki dönemde, tarla ürünlerinin hız kesmesi ve örtüaltı üretimin henüz hasada geçmemesi dolayısıyla sebze fiyatlarında mevsimsel bir yükseliş yaşanma ihtimali bulunmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Çay, et, pirinç, nohut ve mercimek indirimi! Tarım Kredi bombayı patlattı! 24 Ekim 2022 fiyat listesi...

Emeklilere geri ödemesiz 7 bin 500 TL verilecek! Garanti, İŞ, Akbank, Yapı Kredi peş peşe duyurdu!

Emeklilere sonbahar müjdesi! Vakıfbank, Halkbank, Ziraat emekli kampanyasını peş peşe açıkladı!

Emeklilere müjde! Emekli maaşları belli oluyor! Hangi emekli ne kadar alacak?