Ekonomi

Resmen 'beyaz altın' olma yolunda! Ayçiçek yağı, ekmek, şeker derken bir ürüne daha zam yolda

Ayçiçek yağı, ekmek ve şekere gelen zamların ardından dünya piyasasında fiyatı hızla yükselen ürünlerden biri de pamuk oldu. Pamuğun fiyatı yüzde 36'lık değişimle 137,30 dolara yükseldi. Özellikle savaş nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde gemiler limanda beklerlen, tedarik sorununun nasıl çözüleceği merak ediliyor

Ekonomide dünya genelinde tedarik sıkıntısı devam ediyor. Özellikle savaş nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde gemiler limanda beklerlen, tedarik sorununun nasıl çözüleceği merak ediliyor. Bu nedenle ayçiçek yağı ve şeker fiyatlarında artış olduğu belirtilmişti.

AYÇİÇEKTEN SONRA ŞİMDİ DE PAMUK

Bu iki üründen sonra fiyatı en çok artan ürünler listesine pamuk da girdi. Yüzde 36'lık artış ile 137,30 dolar seviyesinden satılan pamuk, "beyaz altın" olma yolunda gidiyor. Hammaddedeki zamların pamuklu ürünlere de yansıması bekleniyor.

PAMUK NERELERDE KULLANILIR?

İplikçilikteki klasik kullanışı dışında pamuğun kimya sanayisinde, yağ sanayisinde ve suni tekstil maddeleri yapımında geniş bir kullanım alanı vardır. Bunun sebebi saf bir selüloz kaynağı olmasıdır. Ayrıca taranmış halde hidrofil pamuk olarak tedavi maksadıyla da kullanılır. Pamuğun küspesi ise hayvan besiciliğinde kullanılmaktadır.

TÜRKİYE PAMUK ÜRETİM BÖLGELERİ

1. Ege Bölgesi: Gediz, Büyük – Küçük Menderes ve batı Akdeniz Havzaları

2. Çukurova Bölgesi : Seyhan, Ceyhan, Asi havzaları

3. Antalya Bölgesi : Antalya, Finike, Kalkan, Serik, Manavgat ve Alanya Ovaları

4. Diğer Bölgeler : Güney Doğu, Meriç, Susurluk; Aras, Dicle, Fırat havzaları

Ege Bölgesinde Üretim : Yurdumuzda en kaliteli diyebileceğimiz pamuk bu bölgemizde üretilmektedir. Bölge pamuğuna olan yurt içi ve yurt dışı talepte bunu doğrulamaktadır.

Çukurova Bölgesinde Üretim : Çukurova bölgesinde üretim son yıllarda etkili olan hastalık ve zararlıların etkisiyle, bu bölgemizde pamuk ekiminin ekonomik olmaktan çıkması nedeniyle düşmüştür. Bu bölgede olaydan en fazla etkilenen ilimiz pamuk depolarından biri olan Adana ili olmuştur.