Ekonomi

Çiftçinin gözü kulağı açıklanacak o rakamda

Pamuk çiftçisinin gözü bu ay açıklanması beklenen destekleme priminde. Peki, pamukta destekleme primi ne kadar olacak? Pamuk destekleme primi ne zaman ödenecek? Pamuk çiftçisi ve tüccarı ne istiyor?2021’de kiloda 1 lira 10 kuruş olarak ödenen destekleme priminin önümüzdeki günlerde açıklanacak

Ülke genelinde üretim alanlarının genişlemesi ile kütlü pamuk üretiminin en az 2,5 milyon ton, lif pamuk üretiminin ise 1 milyon tonu aşması bekleniyor. 2021’de kiloda 1 lira 10 kuruş olarak ödenen destekleme priminin önümüzdeki günlerde açıklanacak. Çiftçi destekleme priminin TL'deki değer kaybı nedeniyle pamuk satışından hemen sonra yapılmasını istiyor.

Pamuk üretiminin bu yıl artış göstermesinin nedeninin 2021 yılında kilo başına 9-10 lira olan fiyatın 27-28 liraya kadar yükselmesi olduğunu belirten Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, daha sonra pamuk fiyatının tekstildeki daralma ile birlikte 20-21 liraya gerilediğini söyledi. Dünya Gazetesi'nin Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım'a konuyla ilgili bilgi aktaran Balçık, "Yeni sezonun da en az bu seviyelerde açılması bekleniyor. Tekstildeki durgunluğun atlatılması ile birlikte tekrar yukarı yönlü bir fiyat artışı olabilir" dedi.

Fiyat yükselince ekim alanları arttı

Türkiye'nin dünyanın en büyük 7 üreticisi arasında yer aldığına işaret eden Balçık, bu yıl lif pamuk üretimini 1 milyon tonun üzerine çıkmasının beklendiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl 2 milyon 250 bin ton olan kütlü pamuk üretimi ise bu yıl yüzde 11 artışla 2 milyon 500 bin tona yükselecek. Geçen yıl aratan rakamlar nedeniyle ekim alanı genişleyen pamuk üretiminin daha da yüksek seviyelerde gerçekleşebileceğini kaydeden Balçık, geçen yıl 420 bin hektarlık alanda yapılan pamuk ekiminin bu yıl 550 bin hektara ulaştığını söyledi.

 

Küresel etkiler talebi daralttı

Nisan ayına kadar tekstil ve konfeksiyon sektörünün çok canlı olduğunu belirten Balçık, daha sonra yaşanan küresel gelişmelerin siparişleri baltaladığını söyledi. İplikte yüzde 30, konfeksiyonda yüzde 15 kapasite daralması meydana geldiğine dikkat çeken Balçık, en son enerji maliyetleri nedeniyle talebin azalmasının beklendiğini kaydetti.  

Destekleme primi en az 2-3 lira olmalı

Ödenecek primin en az 2-3 lira olması gerektiğini ifade eden Balçık, üretimin sürdürülebilir olması için fiyat ve destekleme priminin çok önemli olduğunu söyledi. Üreticiler artan maliyetlerin ve üretimin devamlılığı için bu yıl primin en az 2-3 lira olmasını istiyor. Mayıs 2023'te yapılacak ödemenin ise çiftçinin yüksek enflasyon nedeniyle reel kayba uğramaması için bir an önce yapılaması gerektiği ifade ediliyor.

 

Tekstilin kalbi alarm veriyor, üretim durma noktasında