Kent Haberleri

Ayçiçekten çok güzel haber! Duyanların içi rahatlayacak

Ayçiçekle ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. Geçtiğimiz sene fiyatı rekor kıran ayçiçekten güzel haberler geldi. Ayçiçek yağı fiyatlarının geçtiğimiz sene çok ciddi bir oranda artmasının ardından vatandaşların gözü kulağı da ayçiçek üretimine çevrilmişti

Ayçiçek dünya genelinde en çok kullanılan yağların başında geliyor. Ayçiçek yağı fiyatlarının geçtiğimiz sene çok ciddi bir oranda artmasının ardından vatandaşların gözü kulağı da ayçiçek üretimine çevrilmişti. Ayçiçek hasadından ise güzel haberler geldi. 

Kars Valiliği, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinin katkılarıyla yürütülen "Bitkisel Üretim Projeleri" kapsamında çiftçilere verilen tohum desteği kapsamında kentte 2 bin 60 dekar alana yağlık ayçiçeği ekildi.

Yaklaşık 2 bin metre rakımda ektikleri yağlık ayçiçeğinde hasada başlayan çiftçiler yüksek rekolte bekliyor.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Selim ilçesine bağlı Yukarı Kotanlı köyündeki ayçiçeği tarlasında biçerdöverle hasat yaptı.

Öksüz, gazetecilere, tarım ve hayvancılık şehri olan Kars'ta bu alandaki projeler doğrultusunda çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, "Ürün yelpazesi çalışmalarından birisi de yağlık ayçiçeği üretimiydi. Amacımız yağlık ayçiçeği üretimini yaygınlaştırmak. Köylümüz, çiftçimiz daha çok kazanıp katma değer katsın ve şehrimizi kalkındıralım." dedi.

Bazı bölgelerde ilk defa yağlık ayçiçeğini ektiklerini anlatan Öksüz, "2022 yılında Selim ilçemizde ağırlıklı olmak üzere, merkez ve Arpaçay ilçemizde 2 bin 60 dekar alanda ayçiçeği ekimi yaptık. Bunun 260 dekarı Selim ilçesinde. Hasatta verim gayet güzel, bundan dolayı da mutlu olduk. Cumhurbaşkanımızın kararıyla ayçiçeği, havza bazlı destekleme kapsamına alındı. Yani kilogramda 50 kuruş daha destek alacak, bu da sevindirici." diye konuştu.

AYÇİÇEK YAĞI FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

Ayçiçeği yağı fiyatlarındaki zamlara ilişkin pandemide artan maliyetlere dikkat çekiliyor. Enerji fiyatlarının, artan tarımsal girdilerin ve kur farkının rafa yansıdığını belirtiliyor. Bunun yanı sıra yağın üretiminde kullanılan ham madde, ambalaj artışları gibi tüm bileşenlerde ciddi fiyat artışları yaşandı.

Öte yandan, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası iki ülke arasında devam eden savaş, Türkiye’nin ham yağ ithalatını büyük oranda durdurdu.

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım'ın aktardığına göre, Rusya'nın limanlarda beklettiği gemiler arasında Türkiye'ye yağ taşıyan gemilerin de olduğu, ithalatın yapılamaması durumunda Türkiye'nin yağsız kalabileceği belirtildi.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil de yaptığı yazılı açıklamasında, stoklarda market rafları dahil 1-1.5 aylık yağ kaldığına dikkat çekmişti.