25 / 12 / 2024

AYD 'Söyleyeceklerimiz Var' toplantısı İzmir'de düzenlendi!

AYD 'Söyleyeceklerimiz Var' toplantısı İzmir'de düzenlendi!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD), 'Türkiye Alışveriş Merkezi Tüketici Algı Araştırması'nı İzmir iş dünyası ile ‘Söyleyeceklerimiz Var’ isimli toplantısında paylaştı.



Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD), 'Türkiye Alışveriş Merkezi Tüketici Algı Araştırması'nı  İzmir  iş dünyası ile ‘Söyleyeceklerimiz Var’ isimli toplantısında paylaştı. Ege Perla AVM’de gerçekleştiren etkinliğe, İzmir iş hayatının önde gelen isimleri katılım gösterdi.


Türkiye’deki yerli ve yabancı alışveriş merkezleri ve yöneticilerinin tek çatı kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdüren AYD, ‘Söyleyeceklerimiz Var’ isimli toplantısının ikincisini 7 Eylül Perşembe günü İzmir’de gerçekleştirdi.


Ege Perla AVM'nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, Akademetre Research Company iş birliği ile bu sene altıncısını gerçekleştirilen ve AVM müşterisinin mercek altına alındığı 'Türkiye Alışveriş Merkezi Tüketici Algı Araştırması' İzmir iş dünyası ile paylaşıldı.


İletişim Uzmanı Ali Saydam’ın moderatörlüğünde, AYD Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü, AYD Başkan Yardımcısı ve JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş ve Akademetre Research Genel Müdürü Halil İbrahim Zeytin’in katılımı ile gerçekleşen toplantıda konuşma yapan Hulusi Belgü; “AYD, sizleri dinlemek, yorum ve ihtiyaçlarınızı öğrenmek, sorunlarımıza birlikte çözüm getirmek için kuruldu. Bu doğrultuda AVM müşterilerini dinlediğimiz araştırmalarımızı sizlerle paylaşmak; yorum ve görüşlerini öğrenmek adına bugün İzmir’de toplanmayı arzu ettik. Ülkemizin her köşesi bizim için her köşesi ayrı bir potansiyele sahip. Ege bölgemizin de bu anlamda bizim için önemi çok büyük. Bölgede yer alan 8 şehrimizde, dün ziyaretçilerine kapılarını açan ve bugün bize ev sahipliği yapan Ege Perla AVM ile birlikte 62 AVM’miz var. Dolayısıyla burası, yerli yabancı yatırımcının potansiyeline inandığı, güvendiği ve yatırım yapmaktan çekinmediği bir bölge olduğunu bu zamana kadar kanıtladı. Önümüzdeki dönemde de Ege Bölgesi gerek turizmi gerek gelişen sanayi ve ticaret hayatı ile ülke ekonomisine değer katmaya devam edecektir” dedi.


Belgü konuşmasına şöyle devam etti: “Biz kendimizi perakendenin bir parçası olarak görüyoruz; organize perakende AVM’lerle büyüyor. Birçok AVM artık kendini ‘alışveriş ve yaşam merkezi’ olarak görüyor, yatırımlarını da bu doğrultuda yapıyor. Bir örnek olarak ülkemizdeki sinema ve tiyatro sayılarının AVM’ler ile artışa geçtiği gösterebiliriz. Bunun yanında artık ziyaretçiler de AVM’leri bir sosyalleşme merkezi olarak değerlendiriyor. Şu anda yerli- yabancı yatırımcılar ülkemizin dört bir yanında çalışmalarını sürdürüyor. AVM’lerde farklılaşmanın yerel markaları da AVM’lere dahil ederek mümkün olabileceğine ve marka karması açısından hem perakendeciye hem de yatırımcıya fayda sağlayacağına inanıyoruz. Diğer yandan hepinizin bildiği gibi gündemimizde perakendecilerle aramızda çok konuşulan kira konusu var. Perakendeciler daha uygun kiralar istiyor, biz yatırımcılar da bir an önce yatırımı hızlıca geri döndürebilmek için çalışıyoruz. Bu noktada organize perakendenin tüm paydaşları olarak unutmamamız gereken perakendecisiyle yatırımcısıyla biz bir bütünüz. Ve bu bütünlüğü korumayı başardığımız sürece aşamayacağımız bir sorun yok.”


AYD Başkan Yardımcısı ve JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş ise şu yorumlarda bulundu: "AVM kültürü bizde çok uzun zamandır var olan bir gelenek. Öyle ki 1461’de kurulan Kapalıçarşı, insanları bir araya getirme ve sosyalleşme alanı olarak yüzyıllardır faaliyetlerine devam ediyor. Bundan yaklaşık 30 yıl önce tanıştığımız AVM’ler bu nedenle bize yabancı değil. Tarihi Kemeraltı Çarşısı da bunun başka bir örneği. Gelecek dönemde Kapalıçarşı gibi, Beyoğlu gibi, Bağdat Caddesi gibi, Kemeraltı Çarşısı gibi yıllardır hizmet veren alanlarımızı yenileme arzumuz var. Ek olarak öngörümüz, Caddeleşen AVM’lerin ve AVM gibi yönetilen caddelerin önem kazanacağı yönünde. Bu noktada hep birlikte yönetmemiz ve istikrarı sağlamamız gereken bir süreç bizleri bekliyor. Ve bu süreçte her zamankinden daha fazla eğitime ve yaratıcılığa ihtiyacımız olacak.”


Araştırma sonuçlarını aktaran Akademetre Research Genel Müdürü Halil İbrahim Zeytin: “İzmir, Türkiye ile ilgili araştırmalarda çok önemli bir yer tutuyor. Ürün testlerinde İzmir ve Bursa çok önemlidir. Başarılı olmak için İzmir’in kodlarını iyi çözmek gerekir. 2017 yılı itibari ile İzmir’de kiralanabilir alan 577.332 metrekare. Üç yıl içinde bu rakamın inşaatı devam eden projelerle 812.249 metrekare olması bekleniyor. Dolayısıyla hızlı bir artış grafiği çizildiğini söylemek yanlış olmaz. 1000 kişi başına düşen kiralanabilir alan Türkiye genelinde 146 metrekare iken İzmir’de alan 137 metrekare olup, halen Türkiye ortalamasının altında bulunuyor. Diğer yandan İzmir’de yer alan AVM’ler nitelik olarak evrensel perakende gerçekleriyle uyumlu ama yerel dokuyla barışık bir özellik sergiliyor. AVM konseptlerinde genel olarak perakende ve eğlenceyi birleştirebilenler öne çıkıyor. Spontane alışveriş artıyor, eğlence amacıyla AVM’ye gidenler %45 oranında seyrediyor” bilgilerini katılımcılar ile paylaştı.



Geri Dön