Aydan Balamir'e, Avusturya Altın Liyakat Nişanı verildi!
ODTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydan Balamir, Avusturya Cumhuriyeti Nişanı'na layık görüldü...
ODTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydan Balamir, TBMM Ana Binası ile bakanlıkların da aralarında bulunduğu 15
binanın Avusturyalı mimarı Holzmeister üzerine yazdığı kitabı ve araştırmaları dolayısıyla 'Avusturya Cumhuriyeti Altın Liyakat Nişanı'na layık görüldü.
Doç. Dr. Balamir ödülünü, ODTÜ Mimarlık Fakültesi 'nde düzenlenen törende, Avusturya Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Johannes Kyre ve Avusturya Büyükelçisi Heidemaria Gürer 'in elinden aldı. Törene ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet
Acar da katıldı.
Kyre, törende yaptığı konuşmada, ünlü mimar Clemens Holzmeister 'ın cumhuriyetin kuruluş yıllarında TBMM ile çok sayıda bakanlık binasının da aralarında bulunduğu 15 yapıtın tasarımını üstlendiğini belirtti.
Doç. Dr. Balamir 'in, Holzmeister üzerine 2001-2005 yılları arasında Ankara, İstanbul ve Viyana 'da sergiler düzenlediğini, 'Clemens Holzmeister; çağın Dönümünde Bir Mimar' adlı kitabı kaleme aldığını dile getiren Kyre, böylece ünlü mimarın dünya çapında tanınmasına büyük katkı verdiğine işaret etti. Kyre, Balamir 'in ünlü mimarın 125. doğum günü için sergi hazırlığında
olduğunu da iletti.
Kyre, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fisher tarafından Doç. Dr. Balamir 'e, Holzmeister üzerine yürüttüğü çalışmalarındaki başarılarından dolayı altın liyakat nişanı verilmesine karar verildiğini belirtti.
Ankara çankaya 'da bir caddeye Holzmeister adının verildiğini anımsatan Kyre, yakın zamanda Oran 'da bir parka mimarın adının verileceğini, ayrıca TBMM bahçesi önüne de mimarın anısına bir anıt dikilmesi üzerine hazırlıklar yürüttüklerini bildirdi.
Doç. Dr. Aydan Balamir de liyakat nişanını 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 'nde almasının ayrı bir önemi olduğunu belirtti. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Acar ise ODTÜ öğretim üyesine Avusturya liyakat nişanı verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek yetkililere teşekkür etti.
HOLZMEISTER KİMDİR
Avusturyalı mimar Clemens Holzmeister (1886-1983), iki dünya savaşı arasındaki yıllarda tasarladığı anıtlar, kiliseler, tiyatro yapıları ve opera sahneleriyle ünlendi.
Kayda geçmiş 700 'e yakın projesini hayata geçirdiği ülkeler arasında en başta Avusturya, Almanya ve Türkiye geliyor. Clemens Holzmeister, Türkiye 'de cumhuriyetin kurulduğu yıllarda yönetimin 'resmi mimarı' olarak tanındı. 1927-37 yılları arasında gerçekleştirdiği ilk 15 eseri içinde, Cumhurbaşkanlığı Köşkü 'nün yanı sıra, Ankara 'nın bakanlıklar bölgesini oluşturan binalar yer alıyor.
Holzmeister, TBMM için 1937 'de açılan uluslararası mimari proje yarışmasının birincilik ödülünü Atatürk 'ten aldığı sırada, Avusturya 'nın Hitler tarafından işgali nedeniyle ülkesine dönmeyip Türkiye 'de yaşamayı tercih etti.
Büyük Millet Meclisi 'ni projelendirişi, İstanbul ve Ankara 'da geçen 16 yıllık sürgün dönemine rastlar. Holzmeister, bu dönem içinde, İstanbul Teknik Üniversitesi 'nin Mimarlık Fakültesinde profesör olarak görev yaptı.
Balamir 'in Eylül 2010 tarihinde yayımlanan kitabı, 2001-2005 yıllarında Ankara, İstanbul, Viyana ve Sao Paulo 'da gösterime giren 'Clemens Holzmeister: Tarihin Dönüm Noktalarında bir Mimar' başlıklı sergiden yola çıkıyor.
Uluslararası sergi, ilk olarak TBMM ana binasının şeref Holü 'nde açıldı. Kitap, serginin görsel malzemesi ve metinleri genişletilip, 19 yazar tarafından kaleme alınan araştırma makalelerinin eklenmesiyle oluşturuldu. Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde hazırlanan sergi ile kitap, Holzmeister 'ın tüm yapıtını arka plan öyküleriyle birlikte ve zengin bir görsel sunum içinde ele alıyor.
AA