06 / 05 / 2024

Aydın Alabanda Antik Kenti'nde kazı sezonu sona erdi!

Aydın Alabanda Antik Kenti'nde kazı sezonu sona erdi!

Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Ateşlier: ''Kazı çalışmalarında MÖ 4. yüzyılın ortalarına tarihlenen ve benzerine çok az rastlanan kalitede ve güzellikte mermer bir tanrıça başı bulundu'' dedi...



     Alabanda Antik Kenti'nde yapılan kazılarda Milattan Önce (MÖ) 4. yüzyıl ortalarına tarihlenen mermer bir heykel başı bulunduğu bildirildi. 

     Çine ilçesine bağlı Doğanyurt köyündeki Alabanda Antik Kenti'nde, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Ateşlier başkanlığındaki kazı heyeti tarafından yürütülen kazı çalışmalarının bu yıl ki bölümü 20 Aralık itibarıyla sona erdi. 

     Kazı heyeti başkanı Ateşlier, bu yılki kazı çalışmalarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, antik kentte bu sezon temmuz ayında başladıkları kazı çalışmalarında, önemli ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti. 

     Kentte Apollon Tapınağı bölgesinde yapılan kazı çalışmalarında Bizans dönemine ait surlar ile tapınağın çevre duvarları ve kemerli kapı girişinin ortaya çıkarıldığını belirten Ateşlier, şöyle konuştu: 

     ''Yine Apollon Tapınağı bölgesindeki kazı çalışmalarında MÖ 4. yüzyılın ortalarına tarihlenen ve benzerine çok az rastlanan kalitede ve güzellikte mermer bir Tanrıça başı bulundu. Apollon'un kardeşi Tanrıça Artemis'in başı olduğu düşünülen mermer heykel başı, Aydın Arkeoloji Müzesine taşındı ve burada sergiye açılacak.'' 

     

     -Yeni bir tapınağın izine ulaşıldı- 

     

     Ateşlier, bu yılki kazı çalışmaları kapsamında antik kentte Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Can Karavul başkanlığındaki ekip tarafından jeofizik tarama çalışması da yapıldığını belirtti. 

     Bu çalışmalarda antik kentte halen toprak altındaki yapıların planlarının çıkardığını ifade eden Ateşlier, bu kapsamda antik metinlerde adı geçen fakat yeri bilinmeye Tanrıça Roma Tapınağı'nın yerinin saptandığını bildirdi. 

     Ateşliler, gelecek yıl yapılacak kazı çalışmalarında bu tapınağın ortaya çıkartılmasına başlamayı planladıklarını söyledi. 


AA


Geri Dön