Aydın Ayaydın: Hazırbetoncuların rekabet ihlali inşaat sektörüne büyük darbe vuruyor
İnşaat sektöründe gerileme yaşanırken, en büyük darbe çimento ve hazır beton üreticilerinden geldi... TÜİK verilerine göre inşaat sektöründe yüzde 32 gerileme oldu...
Marmara Bölgesi hazır beton üreticileri aralarında anlaşarak aralık ayında metreküpü 66 TL olan hazır beton fiyatını 85-90 TL aralığına çekerek, istihdama büyük katkı sağlayan konut sektörüne darbe vurmaya başladı.
TÜİK verilerine göre inşaat sektöründe yüzde 32 gerileme oldu. Gerilemenin en büyük nedeni inşaat sektörünün olmazsa olmazı, temel girdileri olan demir ve hazır beton fiyatlarında meydana gelen anormal artış.
Demir fiyatlarında, dünya piysalarına paralel olarak olağan üstü artış yaşandı. Dünyada emtia fiyatlarında son dönemdeki olağanüstü artış iç piyasadaki inşaat demiri fiyatlarını da artırdı. Sektör, bir taraftan demirin dünya piyasalarındaki fiyat artışından, diğer yandan TL 'nin son dönemdeki döviz değer kaybından olumsuz etkilendi.
Birlikte fiyat belirleme iddiası
İnşaat sektörünü olumsuz etkileyen en önemli neden, hazır beton firmalarının aralarında anlaşarak birlikte fiyat belirlemesi ve pazar bölüşümü nedeniyle hazır beton fiyatının iki ay içinde yüzde 30 civarında artması. Hazır beton firmalarının, birlikte fiyat belirlemeleri Rekabet Kanunu 'nun 4. maddesinde yer alan aynı mal ve hizmeti üreten teşebbüslerin aralarında anlaşarak birlikte fiyat belirlemeleri ile 6.maddede yer alan hkim durumun kötüye kullanılması ile rekabeti ihlal ettiklerini öne süren inşaat firmaları Rekabet Kurulu 'nu göreve davet ediyor.
Hazır beton üreticilerinin rekabet ihlali yönetimi ile fiyat yükselterek konut sektörünü durma noktasına getirmeleri üzerine sektör, rekabet ihlalleri konusunda bilgi sahibi olmaları nedeniyle soruşturmalarının sonuçsuz kaldığını ifade eden Rekabet Kurulu 'ndan umudunu kesti. İnşaat sektörünün tek umudu Başbakan Erdoğan. İstanbul 'da büyük konut projelerine imza atan müteahitler ile TOKİ 'nin umudu Başbakan Erdoğan 'ın bu işe el atması. Aksi takdirde istihdama önemli katkı sağlayan inşaat sektörü iflas noktasına gelecek, ev hayali kuran vatandaşların umudu da bir başka döneme kalacak.
Her gün en az iki üç büyük müteahhit ya arıyor ya da beni gazetede ziyarete geliyor. Hepsinin ortak derdi hazır beton üreticileri. İnşaat firmaları diyor ki; aralık ayında hazır betonun metrekübünü 66 TL 'ye alıyorduk. Ocak ayından itibaren bu fiyatı 86-90 TL aralığına çektiler. Üstelik hepsi bir arada ve aynı zamanda. Bu, Rekabet Kanunu 'na aykırı değil mi Onlara evet bu bahsettiğiniz olay Rekabet Kanunu 'nun hem 4, hem de 6.maddesine aykırı. Bunu defalarca yazdım. Rekabet Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nurettin kaldırımcı beni aradı ve sektörün sabıkalı olduğunu, kendi gözetimleri altında olduğunu, ancak kanunun boşluklarını çok iyi bildikleri için çimento ve hazır beton firmalarına yönelik uygulamalarımız ne yazık ki caydırıcı olmuyor ve sonuç vermiyor dedi diyerek durumu izah ettim.
Bunun üzerine inşaat firmalarının sahipleri yani rekabeti ihlal edenlerle Rekabet Kurulu baş edemiyor. Peki bizim hakkımızı kim arayacak dediler. Ben de ne yapayım, görevi rekabet ihlal edenlere göz açtırmamak olan bir kurum, yazılanların doğru olduğunu, ancak bunu soruşturma safhasında ispatlayamadıklarını söylüyor. Rekabet Kurumu 'na, rekabeti ihlal ettiğine inanıyorsanız basarsınız çok ağır para cezalarını, onlar bunu yapmadıklarını ispatlasınlar dedim. Ancak ne çare. Rekabet Kurulu şimdilik susmak niyetinde. Belki onların da bir düşündüğü vardır şeklinde cevap verdim.
Rekabet Kurulu sektöre bir soruşturma açsa ve uzmanlarını gönderip inceleme yaparsa, görecektir ki aralık ayındaki fiyatlar 66 TL, şimdiki faturalarda ise 86 TL. Peki iki ayda bu fiyat artışını makul gösterecek ne sebep var Bana kalırsa yok. Aksine, enflasyon düşmüş. Soruyorum, bir elin parmakları kadar olan bu firmaların hepsininin aynı anda bunu yapması tesadüf mü Rekabet Kurulu 'nun değerli Başkan ve üyeleri
Sonuçta rekabet kurumundan umudunu kesen inşaat sektörünün temsilcileri Başbakan Erdoğan 'ın bu işe el atmasını istiyor. Neden Başbakan Erdoğan soruma verdikleri cevap oldukça ilginçti. Başbakan Erdoğan hem insanların başını sokacak bir eve sahip olmalarını istiyor, hem de başta TOKİ olmak üzere inşaat sektörünün canlanmasını, dolayısıyla işsizliği bir nebze bu yöntemle yok etmesini istiyor dediler.
Vatan/Aydın Ayaydın