29 / 04 / 2024

Aydın Ilıcabaşı Mahallesi kentsel dönüşüm bekliyor!

Aydın Ilıcabaşı Mahallesi kentsel dönüşüm bekliyor!

Efeler İlçesi Ilıcabaşı Mahallesi sakinleri, 2013 yılında “Kentsel dönüşüm çalışmalarına 3 ay sonra 2 bin kişinin yaşadığı Ilıcabaşı Mahallesi'nden başlıyoruz” diyen Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na tepki gösterdi.



Efeler İlçesi Ilıcabaşı Mahallesi sakinleri, 2013 yılında “Kentsel dönüşüm çalışmalarına 3 ay sonra 2 bin kişinin yaşadığı Ilıcabaşı Mahallesi'nden başlıyoruz” diyen Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na tepki gösterdi. Evlerine masraf yapamayan mahalleliler kentsel dönüşümle ilgili belirsizliğin sona ermesini istedi.


Efeler Ilıcabaşı Mahallesi sakinleri, belediye tarafından mahallede açılan Kentsel Dönüşüm Ofisi’nin terk edilmesi ve Ayter alanında bulunan Başkan Özlem Çerçioğlu’nun ‘Kentsel Dönüşüm Başlıyor’ afişinin sökülmesinden dolayı tedirgin durumda.


Aydın Belediyesi döneminde, Vali Kerem Al, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu,  İzmir  Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal, Aydın Mimarlar Odası ve birçok sivil toplum örgütünün de yer aldığı panelde konuşan Başkan Özlem Çerçioğlu’nun, "Belediyemiz bünyesinde oluşturduğumuz elektronik takip bilgi sistemi ile bölgede ve tüm kentte olduğu gibi bina sayıları, su abone sayıları, konut sahiplilik türleri, iskan edilen nüfus, ruhsatlı veya ruhsatsız yapı stoku durumu gibi verilerin tamamı elimizde bulunmaktadır. Aydın Belediyesi tüm kentte kentsel dönüşüm hazırlık çalışmalarının altyapısını tamamlamıştır. Aydın’a buradan müjdeyi veriyorum. 3 ay sonra yıkım işlemini başlatıyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmalarına 3 ay sonra 2 bin kişinin yaşadığı Ilıcabaşı Mahallesi'nden başlıyoruz” demişti.


“EVLER NEREDEYSE BAŞLARINA YIKILACAK”

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun bilboardlarda bulunan reklamlarında, ‘Aydın altın çağını yaşıyor’ ifadesini eleştiren mahalleli Metin El, “Aydın’ın merkez ilçesinde bulunan harabe şeklindeki bu mahallenin durumu ne olacak? İnsanların evleri neredeyse başlarına yıkılacak. Şehrin ortasında otlayan hayvanlar var. Aydın altın çağını böyle mi yaşıyor? Bu mu belediyecilik hizmeti?" diyerek tepki gösterdi.


EVLERİNE TADİLAT YAPAMIYORLAR

Ilıcabaşı Mahallesi sakinleri, belediye yetkililerinin 2 yıldan bu yana “Evleriniz yıkılacağı için boşuna tadilat yapmayın, paranız boşuna gitmesin” dedikleri için evlerini bakım yapmadıklarını belirtti. Emekli Ali Sakarya, mahalle halkının insan yerine konulmadığını belirtip, “Burada yaşanacak herhangi bir tehlikenin sorumlusu kim olacak” dedi. Sakarya, “Ben bu mahallede uzun yıllardan beri oturuyorum. 2013 yılı Mayıs ayından bu yana bize evlerimizin kentsel dönüşüm nedeniyle yıkılacağı söyleniyor. Mahallemizde bulunan belediye dükkanları vardı ve o dönemde belediye tarafından yıkıldı. Biz de sevinmiştik, mahallemizde kentsel dönüşüm uygulaması başlıyor diye. Aradan 2 yıl geçmesine rağmen ne gelen var, ne de bilgi veren. Burada belediyeye ait 5 tane daire var. Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan’ın annesine ait bir ev var. Başkan Özlem Çerçioğlu’nun bu konuda bii yıldırma politikası uyguladığını düşünmeye başladık artık. Harabe bir mahallede yaşamaya terk edildiğimiz ve belediye tarafından bir çalışma yapılmadığı gibi, bize de masraf etmememizi söylüyorlar. Ama belediyeye ait bir büfeye 3 yıllık sözleşme yapılıyor. Aydın’ın en değerli mahallesini kesinlikle terk etmeyeceğiz, hakkımızı da kimseye yedirmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.


“RUHSAT ALAMADIK, 30 KİŞİ İŞSİZ KALDI”

Mahalle’de akaryakıt istasyonu işletmeciliği yapan Ahmet El, işyerine ruhsat alabilmek için 2013 Haziran’dan beri uğraştığını, fakat alamadığını söyledi. İşletmeci Ahmet El, “İşyerimde kiracılarım vardı, onlar çıktı. Burada çalışan 30 kişi işsiz kalmasın diye, işletmeyi kendi üzerimize alıp devam etmek istedim. Belediye’den işletme ruhsatını almak için müracaat ettiğimde, ‘Orası birinci derece riskli bölge, ruhsat veremeyiz’ dediler. Aynı mahallede bulunan ve ‘kavşaklara 100 metreden az mesafede, akaryakıt istasyonu açılamaz’ kanunu olmasına rağmen, kavşağa sıfır mesafede bulunan istasyona ruhsat verdiler. Yazık değil mi, burada çalışan 30 kişiye? Onlar işsiz kaldı” diye konuştu.


“20 KİŞİLİK BİR HEYET OLUŞTURDUK, BAŞKAN'LA GÖRÜŞEMİYORUZ"

Ilıcabaşı Mahallesi Muhtarı Alim Tarım da, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden konuyla ilgili herhangi bir bilgi verilmediğini belirterek, mahallelinin harabeye dönmüş mahallede her an bir tehlikeyle karşılaşabileceğini söyledi. Muhtar Alim Tarım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazdıkları dilekçeyle kendilerinin kentsel dönüşümle ilgili bilgilendirilmelerini istediklerini belirterek, Bakanlık'tan gelen cevapta da yetkinin tamamen Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunun ve bilgilendirme yapılması gerektiğinin belirtildiğini ifade etti. Belediye tarafından mahallemize ait internet sitemiz kurulmuş, ama herhangi bir aydınlatıcı içeriğe yer verilmemiş. Biz mahallede bulunan roman dernekleri başkanları, göçmen vatandaşlardan temsilci ve azalarımızla birlikte 20 kişilik bir heyet oluşturduk. Başkan Özlem Çerçioğlu ile görüş talep ediyoruz, görüşemiyoruz. Kendisi mahallemize hiç uğramıyor. Mahallemiz için vereceği kararı, biz burada mahalleliye anlatıp izah etmeye hazırız. Yeter ki kendisinden bir bilgi alabilelim, gelemiyorsa biz gidelim. Yeter ki mahallemiz için ne düşünülüyor, ne zaman kentsel dönüşüm kesin olarak başlayacak bunu bilelim. Mahallelinin kendisine olan güvenini kaybetmeden” dedi.


Aydın Denge Gazetesi


Geri Dön