14 / 05 / 2024

Aydın Söke Kentsel Tasırım Proje yarışmasında değerlendirmeler başladı!

Aydın Söke Kentsel Tasırım Proje yarışmasında değerlendirmeler başladı!

Söke Belediyesi Meclisinin Mart ayında aldığı kararı sonrasında ulusal ölçekte çağrı yaptığı "İmar Planlamasına esas Kentsel Yenileme Eksenli Fikir Projesi" yarışmasına sunulan 13 projenin değerlendirilmesine başlandı.



Söke Belediyesi Düğün salonu'nda devam edenjürinin değerlendirme çalışmalarına katılan Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, Juri Başkanı Prof. Dr. Zekai Görgülü ve diğer jüri üyelerine ziyaret gerçekleştirerek Söke için en iyi projenin seçileceğine inancının tam olduğunu söyledi. 28 yarışma şartnamesi kapsamında 18 Haziran'da başvurular sona ererken 13 ayrı proje jüri tarafından incelenmeye başlandı. Söke 2025 Kent Vizyonu kapsamında ortaya çıkacak olan proje kapsamında uygulamanın yapılması planlanan Konak, Çeltikçi. Yenicamii ve Cumhuriyet mahalleleri içeren fikir proje yarışmasını kazanan projeye 60 Bin TL'lik üç eşdeğer ödül takdim edilecek. 


JÜRİ DUAYEN İSİMLERDEN OLUŞTU 

Söke Belediyesi Kentsel Yenileme Eksenli Fikir Proje Yarışması için konusunda duayen isimlerden jüri oluşturuldu. Danışman Jüri üyeleri Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, 9 Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Levent Ünverdi, Söke Belediye Başkan Yardımcısı Mimar Mine Even, Söke Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı İnşaat Mühendisi ismail Yerli, Söke Belediyesi Fen İşleri Müdürü Müge Bayrak'tan oluşuyor. Asıl Jüri Üyeleri ise Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden Mimar/Şehir Plancısı Prof. Dr. Zekai Görgülü (Jüri Başkanı), Şehir Plancısı Prof. Dr. Emel Göksu, Mimar Bülend Tuna, Mimar/Kentsel Tasarımcı Ali Kural, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden Mimar Şehir Plancısı Yrd. Doç. Dr. Ali Kılıçtan oluşuyor. Yarışmanın raportörlüğünü ise Mimar Burçin Aldan, Araştırma Görevlisi Gözde Ekşioğlu Çetintahra, Araştırma Görevlisi Burçin Hepgüzel üstlendi. 


AMAÇ SÖKE'Yİ DAHA YAŞANABİLİR BİR KENT KILMAK 

Göreve geldiği ilk günden bu yana Söke'nin geleceğini tasarlama, çarpık kentleşmeyi durdurma ve Söke'nin çarpık kentleşmeyle büyümesini engellemek için kentsel tasarım projesinin hayata geçirilmesini gerektiğini düşündüklerini söyleyen Başkan Toyran, "Söke'nin yeniden yapılaşmaya olan ihtiyacını hissettik. Mevcut üç mahallemizden başlayıp, bunu Söke'nin geneline yaymayı istiyoruz. 

Yaptığımız araştırma bu üç mahallede yapılaşmaların oldukça eski olduğu, mevcurt yapıların yüzde 70'inin tek katlı, yüzde yirmisinin iki katlı olduğu, Söke'nin bu haliyle büyümesinin mümkün olmayacağını ortaya koydu. Mevcut yapı korunduğu takdirde yapılaşmanın durdurulduğu üç mahallede nüfus yoğunluğunun sadece 55 bin civarında olacağını gördük. Mevcut haliyle yol, altyapı, sosyal donatı, otopark gibi sorunları çözme şansımız yok. Heyelan riski olan Kemalpaşa ve Abalaki bölgelerinde yapılaşmaya gidilemeyeceği gibi, büyümenin tek yolu verimli tarım arazileri gibi görünüyordu. Bu da tarım arazilerinin heba olması anlamına gelir. Kentsel Tasarım projesiyle Söke'nin kendi sınırları içinde yeniden organize etme ve büyümesini uygun gördük. Amacımız Söke'yi daha yaşanabilir, çağdaş ve modern bir kent yapmak" diye konuştu. 


"JURİ VE MECLİS ÜYELERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM" 

Projenin hemen uygulanma şansı olmadığını ancak planlar uygulanmaya başladığında Söke'nin yeni gelişimini bu planlar çerçevesinde gerçekleştireceğini belirten Başkan Toyran, "Projelerde tüm detayların düşünüldüğünü sanıyorum. Özellikle bizim için bir avantaj olan Söke Çayı eksen alınmış. 

Projeleri bende merak ediyorum. Kentsel Tasarım projesi kapsamından düzenlenen yarışma ve çalışmalarda bizlere destek veren jüri üyeleri başta olmak üzere, Söke için önemli çok önemli olan Kentsel Tasarım Projesi için oy birliği ile karar alan tüm partilerin belediye meclis üyelerine de ayrıca teşekkür ediyorum" dedi. 


"BAŞKAN TOYRAN'I RİSK ALDIĞI İÇİN KUTLUYORUM" 

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü nde görevli Şehir Plancısı Prof. Dr. Zekai Görgülü ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada; "Böylesi önemli bir çalışmanın içinde olmaktan mutlu ve keyifliyiz. Türkiye'de bu tür fikir yarışmalarının örneği çok çok az. Mevcut bir planın iptal edilip ve bir yarışma yoluyla yeniden Söke'ye kazandırılması gerçekten kutlanması ve alkışlanması gereken bir konu. Bu tür planların ne kadar zor hazırlandığını, mevcut hallerdeki değişiklilerin ne denli zor yapıldığını ve belediyeler için ne kadar riskli olduğunu hepimiz bilen insanlarız. Bu anlamda da Başkanımız Süleyman Toyran'ı ve Söke Belediyesini kutlamak gerekir. Umarız anlayışınızı uygulamaya geçirebileceğiniz araçlar sunan projelerle karşılaşırız. Böyle olacağına da inanıyorum" şeklinde konuştu. Yarışma sonuçları, 3 günlük değerlendirme ve incelemeler sonrasında bu hafta içinde kamuoyuna duyurulacak. 


Aydın Ses Gazetesi



Geri Dön