Genel

Ayhan Akyazı: İhalede düşük teklif konusu çözülmeli!

Kamu İhale Kurumu Grup Başkanı Akyazı, 1935'te ABD'de çıkarılan Miller Yasası'nın aşırı düşük teklif verilmesini önlediğini ve verilen düşük tekliflerin idareler açısından doğuracağı riskleri ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu belirtti

Yapım işleri ihalelerine verilen 'düşük teklif konusunun mutlaka çözülmesi gerektiğini anlatan Kamu İhale Kurumu Grup Başkanı Ayhan Akyazı, ihalelerde yer alan yapım işlerine verilen düşük teklifler konusunun mutlaka çözülmesi gerektiğini belirtti. Akyazı, ABD uygulamasını örnek göstererek "Miller Yasası, aşın düşük teklif verilmesinin tamamen önlenmesini sağlamaya yahut aşırı düşük tekliflerin idareler açısından doğuracağı riskleri ortadan kaldırmaya yönelik yaklaşımlar içeriyor" dedi.

İNTES'in 38'incisini düzenlediği 'Çözüm Arama Konferansı' gerçekleştirildi. Konferansın açılış oturumundan sonra geçilen panelde kamu ihale mevzuatındaki değişiklikler ele alındı. İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, mevzuatın yönetim kurulu üyelerinde mühendis bulunması konusundan kaçmadıklarını, ancak spesifik alanlarda mü-hendis barındırma konusunun gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Anahtar teknik personel kaldırılabilir

Kamu İhale Kurumu Başkan Yardımcısı Oğuz Koç, sertifikasyon sistemiyle ilgili kurumun çalışmasının devam ettiğini söyledi. "Bunun sektör için faydalı olacağına inanıyoruz" diyen Koç, alt yüklenici çalıştırılmasıyla ilgili anlayış değişikliğinin önemli olduğunu vurguladı. Anahtar teknik personelle ilgili sektörün isteğinin anlaşılamamasının endişe verici olduğunu ifade eden Koç, "Anahtar teknik personel konusundaki tedirginlik beni tereddüde düşürüyor. Bu kadar sınırlı bir alanda, böyle bir tereddüt yaşanmasını anlamakta zorlanıyorum" dedi. Anahtar teknik personelin; denk olan firmaları rekabet ettirmek ve kurumsal olan firmaları öne çıkarmak amacıyla getirildiğini vurgulayan Koç, eğer sektör istiyorsa kurumun, anahtar teknik personeli kaldırmayı tartışmaya açabileceğini ve eğer gerekiyorsa kaldıracağını söyledi.

Konferansta ağırlıklı olarak, kamu ihalelerinde yer alan yapım işlerinde aşın düşük teklifler konusu tartışıldı. Konferansta konuşan Kamu İhale Grup Başkanı Ayhan Akyazı da bu konunun 'çözülmesi gereken bir sorun' olduğuna dikkat çekti. Aşırı düşük teklifler konusunu çözebilecek alternatif çözüm ve araçlar hakkında bilgi veren Akyazı, kefalet teminatı konusuna vurgu yaparak, "ABD'de 1935'te çıkanlan Miller Yasası, aşın düşük teklif verilmesinin tamamen önlenmesini sağlamaya yahut aşırı düşük tekliflerin idareler açısından doğuracağı riskleri ortadan kaldırmaya yönelik yaklaşımlar içeriyor" dedi.

"Sigorta şirketlerinin de ikna edilmesi gerekli"

Akyazı, aşın düşük tekliflerin önlenmesinde önemli bir araç olan kefalet teminatının Maliye Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş sigorta şirkederinin düzenlendiğini belirterek, şöyle devam etti: "Sigorta şirketleri, yapım müteahhitlerinin bu yeterliliğe sahip olup olmadığı inceliyor. Uygun olan müteahhide bu teminat veriliyor. Sigorta şirketleri uzun zamandır bu konuyla uğraşıyor. Bu nedenle sigorta şirketlerinin idarelerden daha fazla bilgi sahibi. İdarenin yanı sıra sigorta şirketinin de ikna edilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra, yapım işlerinde yeterlilik sertifikasının da aşın düşük teklifleri önlemek açısından bir araç olacak."

Son değişiklikler 15 Temmuz'da

Yapım işleri ihalelerinde yapılan son değişiklikler hakkında bilgi veren Kamu İhale Kurumu Uzmanı Funda Toprak ise, 1 Ağustos tarihinde bu değişikliklerin yürürlüğe girmesini planladıklarını belirterek Benzer İş Tebliği'nin ise 15 Temmuz'da yürürlüğe gireceğini kaydetti. Toprak, iş hacmini gösteren belgeler, iş ortaklığına ait iş deneyim belgesinin kullanımı, konsorsiyum ortağına iş durum belgesi düzenlenmesi, anahtar teknik personel ve alt yüklenici çalışılması gibi konularda değişikliğe gidildiğini belirtti.

DÜNYA