28 / 12 / 2024

Aykurt Nuhoğlu: İstanbul’da kentsel dönüşüm yok!

 Aykurt Nuhoğlu: İstanbul’da kentsel dönüşüm yok!

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, kentsel dönüşüm için iddialı bir çıkış yaptı: “Kentsel dönüşüm yapılmıyor ki. Bu yapılan bina yenileme. İnsan olmayınca kentsel dönüşüm olmaz.İstanbul’da kentsel dönüşüm yok, Fikirtepe’de hiç olmayacak...” dedi.



Başkan Nuhoğlu; itiraz ettiği projeleri, kendi yapmak istediklerini ve Kadıköy’ü 3 yıl içinde nelerin beklediğini anlattı. Bu arada bir dahaki dönemde yine aday olacağının da sinyalini verdi...


Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, kentsel dönüşüm için iddialı bir çıkış yaptı: “Kentsel dönüşüm yapılmıyor ki. Bu yapılan bina yenileme. İnsan olmayınca kentsel dönüşüm olmaz. Hangi mahallede insanları koruyarak, onların rahat yaşayabileceği bir ortam oluşturuldu? İstanbul’da kentsel dönüşüm yok, Fikirtepe’de hiç olmayacak...” 


-Sizinle en son geçen yıl konuştuğumuzda Kadıköy’ün en önemli gündem maddesi Fikirtepe’deydi. Dönüşümde kaos ve belirsizlik vardı. Aradan 1 yıldan fazla zaman geçti, Fikirtepe şimdi ne durumda? 


Şu anda sayı olarak 16 ruhsat oldu sanıyorum. Süreç yavaş ama devam ediyor. Kadıköy Belediyesi olarak sürecin içinde değiliz. Fikirtepe’nin bitmesi 4 seneyi geçer. Bakanlığın orada bir büro kurması lazım. Öncelikli iş haline getirmesi lazım. Bir defa, bizi tamamen dışarıda tutuyor. Biz zaten Yunanistan’da bilmem ne ilçesinin belediyesi gibiyiz. 


-Sizin en büyük şikâyetiniz de buydu değil mi? Sürecin içinde olmamanız... 


Diğer bölgelerde de inşaatlar var. Bu inşaatlarla gelen kamyonlar ve yoğun çalışmalar vatandaşların şikâyetlerine neden oluyor. Biz bu süreci hızlı bir şekilde takip ediyoruz, tedbir alıyoruz. “2016 sonunda bu haklarınızı kaybedeceksiniz, bir an önce bu binalarınızı yapın” deyince insanlar yükleniyor. 2016 sonunda yönetmeliğin süresi bitiyor. Kaybediyorsunuz.


-Kentsel dönüşüm hakkını mı kaybedecekler? 


Bunun adı kentsel dönüşüm değil ki zaten, yenileme. İnsan olmayınca kentsel dönüşüm olmaz. İnsanla yapı- lan hiç kentsel dönüşüm olmadı ki, hep binaların yenilenmesi ve ticaret. 



-Bu çok iddialı bir çıkış. “İstanbul’da kentsel dönüşüm yapılmıyor, binalar yenileniyor” diyorsunuz... 


Evet binalar yenileniyor. Hangi mahallede insanları koruyarak, onların fiziksel anlamda bina ve ortamlarını yenileyerek daha rahat yaşayabilecekleri bir ortam oluşturdular? Bir tane örnek göstersinler. Böyle bir mahalle var mı? 


-“Fikirtepe de böyle olmayacak” mı diyorsunuz?


Fikirtepe hiç olmayacak. Koca koca apartmanları yaptık, adı da kentsel dönü- şüm; böyle bir şey olabilir mi? Doğru değil bu. Belediyeler konut yapmalı. Bugün Paris Belediyesi “5 bin konut yapacağız” diyor. “Şu fiyatla kiraya verece- ğim” diyor ve bu sayede bölgedeki aşırı fiyat artı- şını engellemeyi amaçlıyor. Diyelim ki Viyana Belediyesi’nin 200’ün üstünde konutu var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kaç tane konutu var kiraya verdiği? Hep ticaret düşünüyorlar, niye? Yapıp vatandaşlara ucuz konut kiralasa, bütün piyasayı kontrol altına alır. Kadıköy’de hiç arsa kalmadığı için biz böyle bir iddiayla ortaya çıkamayacağız. Aslında arsamız olsa ucuz konut yapıp çok ucuz fiyatla kiraya verebiliriz. O zaman ne olur; piyasa dengelenir. Kira fiyatları düşer. Konutun bir yatırım aracı olmaktan çıkması lazım. İstanbul’da şu anda ciddi şekilde kamu ihtiyaçlarını karşılayacak alanlar yok. Kadıköy’de Haydarpaşa’nın arkasındaki arazi şu anda Özelleştirme İdaresi’nde. Kalamış Limanı’nın yenilenmesine biz karşı değiliz ama inşaat artışına karşıyız. Haydarpaşa’nın gar olarak kalmasından yanayız. 



-Kalamış Yat Limanı planı davalıktı. Ne oldu? 


İptal oldu planı. Bildiğim kadarıyla ihale sürecine katılan firmaların hiçbiri orayı kabul etmedi ve yapmadı.


-Kadıköy’de bir yandan yenileme projeleri, diğer taraftan da Kurağalıdere ıslahı nedeniyle ciddi bir kamyon sorunu var. Bu kamyon trafiği nedeniyle acı olaylar da yaşanıyor. Mesela Yoğurtçu Parkı’nda bir genç kız yürüme yolunda kamyonun altında kaldı. Güvenlik tedbirleri yetersiz mi? Ne yapılmalı? 


Kamyonlar yüzünden Kadıköy’de 3 kişi hayatını kaybetti. Yoğurtçu Parkı’nda yaşanan olay cinayet. Gece bir kızımız yürüyüş yolunda ama sonuçta parkın içinde. Normalde o kamyonun o saatte o parkın içinde olmaması gerekiyor. Buna kaza denmez. Kabul edilemez ve anlatılamaz bir durum. Diğer kazada kamyon Gebze’den geliyor ama kimse sormuyor “Sen bu yüklemeyi nasıl yaparsın, kamyon bu yüke uygun değil” diye. Çok hızlı gidiyor ve üzerinden koskoca bir beton düşüyor. İnsan hayatı önemsenmiyor. Kadıköy’de trafik polisi yok çok fazla. Bizim trafikte bir yetkimiz yok. 


-Yoğurtçu Parkı’nın girişine siz bariyer yaptınız. Başka ne gibi önlemler alıyorsunuz? 


Cumartesi günü hafriyat kamyonlarını yasakladık, pazar günü inşaat tamamen yasak. Bunun dışında inşaatlarla ilgili odalar ve meslek örgütleriyle görüşüyorum. Tüm şantiye şefleri, denetim firmaları, teknik elemanlarıyla beraber toplantı yapacağım. İnşaata gidiyorsun; şantiye şefi yok.



-Devam eden kaç inşaat var?


İskan almış bin civarında inşaat var. Hepsinde kâğıt üzerinde şantiye şefi var. Çok ciddi cezalar kestik inşaatlara. Mesela şantiyede saat 19.00’dan sonra çalıştı, gürültü yaptı, kurallara uymadı, güvenlik tedbirini almadı diye yüksek cezalar kesmeye başladık ama para cezası kesmiyor. Şimdiye kadar 5 milyon TL’nin üstünde ceza kestik. Bu iş öyle ya da böyle vatandaşların yaşayabileceği bir standarda ulaşacak. Biz bu konuda Kadıköy Belediyesi olarak asla teslim olmayacağız ve kabul etmeyeceğiz. Gerekirse tüm inşaatları mühürleriz. Vatandaşlar güvenli bir şekilde yaşayacak. Şu an nüfusumuz 462 bine düştü, inşaatlar bitince 700 bini geçecek. Bir sürü şey yapıyoruz ama inşaatlar akla geliyor Kadıköy denince. 


-Moda’ya cami projesine de itiraz etmiştiniz... 


Dava açtık. Mahkeme devam ediyor. Çevre Bakanlığı’ndan projeyi tasdik ettirirler mi onu bilmiyorum. O alan dolgu alanı. Proje önüme gelirse imzalam. Yargının çok adil davranarak orada gerçekten bir camiye ihtiyaç olmadığını düşünüp yapmayacaklarını düşünüyorum. Yakın mesafede 9 tane cami var. O camiye gitmek için 9 tane caminin önünden geçeceksiniz. 15 dakika yürüyeceksiniz. Bir tane burada yapıyorlar, bir tane Çamlıca’da yapıyor. Camiye ihtiyaç varsa yapılır. Kadıköy en eski yerleşim yerlerinden biri. Şimdiye kadar kamu arazileri satıldı. “İhtiyacımız var” dedik mesela, para karşılığı bile vermediler. Örneğin Merpenköy... O kamu arazisine ihtiyacımız var. Diş sağlığı merkezini oraya almayı düşünüyorduk ama satıldı. İnşaatla geleceğimizi kurtaramayız ki bizim eğitime ihtiyacımız var, sağlığa ihtiyacımız var, teknolojiye, bilime, tarıma ihtiyacımız var. 


-Merpenköy’deki arazinin satışı da davalık değil mi? 


Dava açtık ihale iptali için. Süreç ne olur, bilemiyorum. 


-Dava açmadığınız proje var mı? 


Başka bir silahımız yok. Bir kitaplarımız var, bir de davalarımız... Mesela Meteoroloji arazisinin imarı ve oradaki inşaat... Orada bizden iskan almadılar mesela. 8 bin metrekareye yakın fazlalığı da var. Çevre Bakanlığı’ndan iskan alındı ama bu doğru değil. Biz de dava açtık ve iptal ettiriyoruz. Hukuki olarak boşlukta şu an ama tapuya mahkeme kararıyla işlettik. Aynı arsanın iki farklı şekilde imar durumunun kullanılması hukuka aykırı. Hukuk olmadan bir ülkede yaşanmaz. Beton üzerine kuruldu ekonomi. Yer kalmadı. Kadıköy Meydan kaldı; onu da veremeyiz. 


-Tabii Kadıköy’ün en büyük derdi Kurbağalıdere... Kolektör devreye giriyor ama ıslah sürecek. Peki ne kadar? 


Kurbağalıdere ıslahı 2012’de İBB’nin yaptığı bir ihaleydi. Kolektör kanalizasyona bağlanacak. Vatandaş bizden biliyor, “Biz sizi seçtik, ilgilenin” diyor ama biz yapmıyoruz. Islahın tamamlanması 2017’yi bırakın, 2018’i bile bulabilir. En azından kanalizasyondan kurtarsak, kokuyu hallederiz. “Burada arıtma tesisi yapılacak” denmişti şimdi “Cami yapılacak” deniyor. Burada yapılan arıtma tesisi sadece katı arıtma tesisi. 1.5 kilometre açıktan Karadeniz’e giden akıntıya bağlıyorsunuz bunu. Sonuçta bunları temizleyerek vermiyorsunuz ki, buradan Karadeniz’e gidiyor. Bir kısmı Marmara’da kalıyor. Marmara ölüyor, Karadeniz ölüyor. Uzun vadede bütün bu kirliliğe canlıların dayanma imkânı yok. Oraya arıtma yapılması lazım.



'KALAMIŞ VE MODA'DA DENİZE GİRMEYİN'


-Geçen yıl “Kadıköy’de denize girmeyin” diye uyarmıştınız vatandaşları. Yaptığınız tahliller sonucu bu uyarıda bulunmuştunuz, bu yıl da deniz suyu analizi yaptınız mı? 


Tahlil sürekli yapılıyor. Kirlilik biraz daha düşük şu anda, poyrazdan dolayı düşük çıkıyor sonuçlar. Lodos olunca tamamen kirletiyor. Yine Kalamış Koyu, Moda’da denize girmesinler. Caddebostan’da temiz çıktı. Atık suyu açıktan vermeyle, 1.5 kilometreden verme arasında bir fark yok. Burada sadece Kadıköylüler zehirleniyor şu anda, diğerinde tüm bölge zehirleniyor. Denizde canlıların türleri yok oluyor. Doğa sadece insanlara ait değil, siz onları yok ederseniz kendinizi de yok edersiniz. 


TARİHİ KÖŞKE KARİKATÜR EVİ


“Vatandaş, doğumdan bütün bir yaşam süresi içindeki süreçte yerel yönetimle iletişim halinde olmak zorunda. Kentler büyüdü. İnsanlar yalnızlaştı, aileler küçüldü. Ailelerin başı sıkıştığı zaman gidip danışabileceği aile bireyi yerel yönetim. Burada çocukların Çocuk Sanat Merkezi’ne ihtiyacı vardı, o proje devam ediyor. Gönüllü merkezlerinde 140 civarı koro var, resim atölyeleri, kişisel sanat geli- şimler var. Kadıköy yaşlı bir kent. Yaşlılara ilişkin Sosyal Yaşam Merkezi var. Bu projeyi geliştirmeye çalışıyoruz. Alzheimer merkezinin ihalesi yapılacak. Bir yıl içinde hizmete girecek. Kadıköy Akademi var. Bisiklet yollarımız var. 3 kilometreyi geçti. Kadıköy’de 102 tane devlet okulu var. Tamamını boyatıyoruz, temizliyoruz. Camilerimizin de bakımlarını yapıyoruz. 2 tarihi köşk restore ediliyor. Gençlik merkezi ve karikatür evi yapıyoruz.” 


'HAYDAR PAŞA KAĞIT ÜSTÜNDE BAŞLADI' 


“Haydarpaşa Garı orijinal haliyle restore ediliyor ama süreç yavaş gidiyor. Restorasyon sadece kâğıt üstünde başladı. Henüz bir şey yapılmış değil. Tarihi eserlerin üstüne bir çatı yapıp dış etkenlerden korunmasına yönelik bir proje üzerinde tartışıyorlar hâlâ. Haydarpaşa’nın arkasındaki araziyle ilgili planları büyükşehir geri çekti ve yeniden değerlendiriyor. Bizim önerimiz, hiçbir şekilde orada ticaretle ilgili alanlar oluşturulmaması.” 


'İDDİAMIZ BÜTÇEMİZ' 


“Kadıköy’de yönetim modelini değiştirdik. Eskisi gibi tek kişilik yönetim yok. Katılımcı bir model oluşturduk. Bu bütün projelerden daha önemli, bizim iddiamız bütçemiz. Çok iyi bir bütçeye sahibiz. Bütçemizde çok para var. Borç yok.”


RAKAMLARLA KADIKÖY


-Çocuk Sanat Merkezi’nde 3 bin çocuk eğitim alıyor.


- Etüt merkezlerinde 3 bin 500 çocuğa eğitim veriliyor.


- Çocuk yuvalarından yılda 300 çocuk yararlanıyor.


- 30 binden fazla öğrencinin ağız-diş sağlığı tarama ve tüm sağlık kontrol ve tedavileri ücretsiz yapılıyor 


- 5 poliklinikte yılda 50 bin kişi tedavi ediliyor. 


- Yılda 10 bin kadına ücretsiz meme ve jinekolojik tarama yapılıyor.

-Yılda bin kişiye mesleki eğitim veriliyor. 


- Bir yılda 8 bin hayvanın tedavisi, 5 bin aşı yapılıyor. 


- Kültür merkezlerinden yılda 1 milyon kişi faydalanıyor.


Habertürk/Esra Boğazlıyan


Geri Dön