29 / 04 / 2024

AYM'den Antalya kararı! Bulvar 61 yıl sonra mirasçıların!

AYM'den Antalya kararı! Bulvar 61 yıl sonra mirasçıların!

Anayasa Mahkemesi, Antalya’da Dumlupınar Bulvarı olarak da bilinen otoyolun yanı sıra üzerinde tramvay inşaatı için çalışmalara başlanan arazinin mülkiyet ve tapu davasıyla ilgili karar verdi.



Antalya Muratpaşa’ya bağlı Bahçelievler Mahallesi’nde yer alan 2 milyon 380 bin metrekarelik arazinin kadastro tespiti 1958'de yapıldı. Hürriyet'ten İsmail Saymaz'ın haberine göre, dev arazi Arap Süleyman Ağa, Hacıbekirzade Mehmet Ağa ve Bakırcı Yorgi adına tespit edildi. Fakat ölge sakinleri Kadastro Mahkemesi’nde dava açarak itiraz etti.

Dava devam ederken Karayolları Genel Müdürlüğü, 1965 ve 1969’da 111 bin 879 metrekarelik alanı kamulaştırarak şu anda kentin en işlek noktalarından biri olan Dumlupınar Bulvarı’nı yaptı. Antalya Büyükşehir Belediyesi de geçen sene yolun bir hattında tramvay yolu için inşaata başladı. 1965 ve 1969’daki kamulaştırma işlemleri mirasçılara bildirilmediği gibi, herhangi bir ödeme de gerçekleştirilmedi. Bu dava 2006'da bitti ve mahkeme de araziyi Arap Süleyman Ağa ile Hacıbekirzade Mehmet Ağa’nın mirasçılarının üzerine tescil etti. Bakırcı Yorgi’nin mirasçısı bulunamadığı için de payı Hazine’ye devredildi.

USULE AYKIRI KAMULAŞTIRMA

Avukat Necati Yılmaz, 2012 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü’ne karşı bir tazminat davası açtı. Antalya 7. Asliye Hukuk Mahkemesi ise davayı reddetti. Karar 2015 tarihinde kesinleşince Anayasa Mahkemesi’ne gidildi. AYM’nin 10 Aralık 2019 tarihinde verdiği kararda, kamulaştırma bedelinin ödenmediği belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:

“Belirlenen değerin depo edildiği ileri sürülmüşse de taşınmaz uzun bir süre sonra tescil edildiğinden kamulaştırmadan söz etmek mümkün değildir. Bedelin önemli ölçüde değer kaybına uğradığı, dolayısıyla kamulaştırmanın Anayasa’nın 46. maddesine öngörülen düzenlemelere uygun olarak tamamlandığı söylenemez.”

AYM mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karar vererek, ihlalin giderilmesi için kararın örneğini Antalya 7. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme yeniden yargılama kararı vererek, 2 Nisan tarihine duruşma günü verdi.

‘HAKSIZLIK YILLARDIR SÜRDÜ’

Avukat Yılmaz, ihtiyati tedbir konarak bulvarın yol olarak kullanılmasını ve tramvay inşaatının durdurulmasını talep etti. Yeni davalar açacağını dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:  “Karayolları ile belediye, usul ve yasaya uygun bir kamulaştırma işlemi başlatmak, taşınmazın bedelini ödemek suretiyle, yıllardır süren hukuksuz ve haksız eylemini yasal bir zemine oturtabilir. Eğer yapmazlarsa, hem bulvarın hem de tramvay hattının kaldırılmasına karar verilecek.”


Geri Dön