18 / 05 / 2024

Ayrıcalıklı imar planına fren

Ayrıcalıklı imar planına fren

Acıbadem'deki rezidans projesine ayrıcalıklar tanınması, Mimarlar Odası'nın çekince raporu dikkate alan Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü'ne takıldı.



Üsküdar'da eskiden Ford Otosan'a ait olan araziye inşa edilecek Acıbadem Projesi'nin, imar planı değişikliği yapılarak ve mevcut yapılanma koşullarının çok üzerinde ayrıcalıklar tanınarak hazırlanması, Mimarlar Odası'nın çekince raporunu dikkate alan Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü'ne takıldı. Müdürlük, Üsküdar ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden Mimarlar Odası'nın itirazına neden olan plan değişikliği ile ilgili bilgi ve belgeleri istedi.

Saf Gayrimenkul Geliştirme İnşaat ve Ticaret AŞ'ye ait olan 34 bin metrekarelik alanla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 1 Aralık 2006'da 1/5000 ölçekli nâzım imar planında tadilat yaparak yapılaşma koşullarını arttırdı. Alana inşa edilmesi planlanan rezidans projesi için hazırlanan avan proje, 4 Eylül 2007 tarihinde onaylandı. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, kendisine gönderilen avan projeyle ilgili 30 Haziran 2008'de “Çekince Raporu” hazırladı. Raporda, avan projenin 1/5000 ölçekli Nâzım İmar Planı tadilatına göre ayrıcalıklı olarak düzenlendiği, binaların yüksekliğinin serbest bırakıldığı vurgulandı.

Deprem güvenliği

Kamu idarelerinin alanın jeolojik yapısı hakkında uyarıları bulunduğuna dikkat çekilen raporda, “Plan değişikliğinin kapsadığı alan, yoğun ve yüksek yapılaşmaların deprem güvenliği ve kentin sağlıklı gelişimi açısından yer almaması gereken önemli bir vadi tabanında yer almaktadır. Kentlerin depreme karşı duyarlı bir şekilde planlanmasının temel ilkeleri yok edilmiştir” denildi. Uygulamanın 1/5000 ölçekli plan üzerinden İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce onaylanacak avan projeye göre yapılmasının, onanması gereken 1/1000 ölçekli uygulama imar planını ortadan kaldırdığı kaydedildi. Katlar alanına dahil olmayan bölümlere yapılan eklerin, özellikle kat bahçelerinin yapıların inşaat alanlarını, verilen emsalin çok üstüne çıkardığı ifade edilerek yapılaşma yoğunluğunun arttırılmasının toprak kaybına yol açtığı ekolojik dengeyi bozduğu vurgulandı.

Müdürlük açıklama istedi

Çekince Raporu, İBB, Üsküdar Belediyesi, proje müellifi, Bayındırlık ve İskân İl Müdürlüğü ile mal sahibine gönderildi. Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü'nce 11 Şubat 2009'da Vali Yardımcısı Ali Kazgan imzasıyla verilen yanıtta, odanın çekincelerini haklı bulunarak Üsküdar Belediyesi ve İBB'den “imar planı değişikliğinin 3194 sayılı yönetmeliğin ilgili maddeleri doğrultusunda açıklanması, eski ve yeni 1/5000 ölçekli plan örneğinin” müdürlüğe gönderilmesi istendi.

Cumhuriyet

Geri Dön