25 / 11 / 2024

Ayşe Hasol Erktin: Türkiye’de alternatif yatırımların önü açık!

Ayşe Hasol Erktin: Türkiye’de alternatif yatırımların önü açık!

İnovasyon ve araştırma temelli yatırım anlayışının gittikçe yaygınlaştığı günümüzde, Has Mimarlık yapı projelerinde edindiği deneyim ile sektörde farklılaşıyor. Ayşe Hasol Erktin,Türkiye’de alternatif yatırımların önünün açık olduğunu vurguluyor...






Rekabete ve ekonomik krizlere oldukça hassas olan geleneksel gayrimenkul yatırımlarının yerini yenilikçi alternatif gayrimenkul yatırımları alıyor. İnovasyon ve araştırma temelli yatırım anlayışının gittikçe yaygınlaştığı günümüzde, Has Mimarlık yapı projelerinde edindiği deneyim ile sektörde farklılaşıyor.


Alternatif gayrimenkul yatırımları, konut, AVM ve ofis yatırımları gibi geleneksel gayrimenkul yatırımların dışında, toplumun yeni ihtiyaçlarına yönelik yapılan binalar olarak adlandırılıyor. Son dönemde artan alternatif gayrimenkul yatırımları hakkında HAS Mimarlık kurucu ortaklarından Ayşe Hasol Erktin, “Türkiye’de geldiğimiz noktada, ekonomik kalkınma modeli olarak inovasyon ve araştırma temelli yatırım anlayışı alternatif yatırımların önünü açtı. Yüksek teknolojiye yönelik çalışan beyaz yakalılar, yalnızca gelişmiş laboratuvarlar değil; iyi bir çalışma ortamı da beklemekteler.” dedi. 


Gelişen sektörde, özellikle yüksek teknoloji gerektiren hastane ve ofis projelerinde edindiği deneyim ve çok sayıda teknik danışmanla ile ortak çalışma yürüten HAS Mimarlık kurucu ortağı Erktin sözlerine, “Beyin göçünü tersine çevirecek bu yatırımlar, yurtdışına giden Türk araştırmacıları, hem araştırma olanakları hem de çağdaş çalışma ortamları sağlayarak ülkelerine geri kazandırmayı hedefliyor. Yüksek teknoloji binalarında artık estetik ve insan odaklı mimari önem kazanıyor. Bu projeler özellikle teknolojik olarak karmaşık binalarda mimari estetiği sağlama konusunda firmamıza uzmanlık kazandırdı.” diye devam etti.


Son yıllarda ağırlıklı olarak çalıştıkları alternatif gayrimenkul yatırımları projelerine değinen Ayşe Hasol Erktin , “yeşil bina” ilkeleriyle ING Bank Kahramanmaraş Operasyon Merkezi projesi “Operasyon” ve “Çağrı Merkezi” olmak üzere iki bölüm halinde inşa edildiğini ve bu projenin yaklaşık 500 kişiye iş olanağı sağlayacağını söyledi. Ayrıca, Boğaziçi Üniversitesi AR-GE merkezi, Bio İstanbul İnovasyon Kampüsü gibi teknolojinin öne çıktığı binaları tasarımından ve bununla beraber önemli projelerinden en yenisi olan Irak-Basra’daki Shatt Al- Arab Hastanesi’nin Irak’ın en modern sağlık tesisi olacağını belirtti.


Tasarımın merkezine insan unsurunu yerleştirdiklerini vurgulayan Erktin, “Deneyimlerimiz, yurtdışındaki yeni yatırımcılardan da talep getirdi. Bağdat’ta 200 yataklı bir hematoloji hastanesi ile Pakistan’da 500 yataklı tıp fakültesi hastanesi ve Katar’da 60 bin m²’lik bir hastane için de teklif veren HAS Mimarlık, Türkiye’de hastane yapılarındaki deneyim ve tasarımının geldiği noktayı yurtdışı projelerine de yansıtarak çağdaş Türk mimarlığını temsil edecek.” dedi.


Geri Dön