01 / 05 / 2024

Ayşegül Çakıcı: Kentsel dönüşümde iyi yetişmiş uzmanlara sahibiz

Ayşegül Çakıcı: Kentsel dönüşümde iyi yetişmiş uzmanlara sahibiz

Efektif Gayrimenkul Satış ve Pazarlama Müdürü Ayşegül Çakıcı, İstanbul’da kentsel dönüşüm kavramının gerçekten karşılığını bulması için ilk yapılması gerekenin işi ehline bırakmak olduğunu s&ou



İstanbul’da kentsel dönüşüm kavramının gerçekten karşılığını bulması için ilk yapılması gerekenin işi ehline bırakmak olduğunu söyleyen Efektif Gayrimenkul Satış ve Pazarlama Müdürü Ayşegül Çakıcı, Türkiye’de yetişmiş çok başarılı, vizyonu geniş şehir plancıları, mimar ve kentsel tasarım uzmanı olduğunu söyledi.
Bu konuda senelerdir akademisyenlerin fikir birliğine vardığı konular dikkate alındığında ortaya çıkan fikirleri kısa başlıklar altında toplayan Çakıcı, işi teslim alan ehil insanların başlangıç noktası olarak gecekondu sorununu ele almalarını tavsiye etti.
İstanbul’a yapılacak düzenlemeler ile sorunun çözülemeyeceğinin altını çizen Çakıcı, İstanbul’a göçü azaltmak için diğer illere, daha doğrusu Türkiye’nin her bölgesine yatırım yapılarak insanların kendi kentlerinde tutulması gerektiğini ifade etti.
İstanbul’a yapılacak işlerin bir diğer önemli ara başlığında ulaşım olduğunu söyleyen Çakıcı, “Ulaşım çözümlerini toplu taşıma ile çözüme kavuşturmak gerekiyor. Kent ulaşımını yer altından sağlayacak, örümcek ağı gibi bir metro ağını yerleştirmek gerek. Sadece özel araçlara yönelik otoyol yapmak çözüm anlamına gelmez” diye konuştu.
İnşaatın yanı sıra koruma planlaması adı altında da kentin tarihi dokusu için çözümler üretilmesi gerektiğini belirten Çakıcı, “tarihi mirasımıza sahip çıkmak ve bu bölgelerin çöküntü bölgesi olmasını önlemek gerekiyor. Kent merkezinde atıl kalan alanlara rekreasyon, spor ve eğitim alanları kurarak yeşil doku ile bütünleştirmek gerek. Ayrıca kentin MİA (merkezi iş alanları) aksı boyunca ve merkez konumundaki noktalarda doğaya saygılı yüksek yapılaşmayı gerçekleştirmek gerekiyor. Burada da bir diğer önemli sorun alt yapı desteğinin tam olarak sağlamak gerek” şeklinde konuştu.
Ayşegül Çakıcı’nın dönüşüm reçetesi:
1- İstanbul’da kentsel dönüşüm kavramının hakkaniyetle karşılığını bulması için iş ehline bırakılmalıdır.
2- İstanbul’a göçü azaltmak için diğer illere, açıkçası Türkiye’nin her bölgesine yatırım yapmak, istihdam sağlamak ve sürekli iş olanağı yaratmak.
3- Ulaşım çözümlerini toplu taşıma ile çözüme kavuşturmak gerekiyor. Kent ulaşımını yeraltında örümcek ağı gibi saracak bir metro ağı gerekli. Sadece özel araçlara yönelik otoyol yapmak çözüm anlamına gelmez.


Geri Dön