10 / 05 / 2024

Az hasarlı binalarda oturulur mu? Az hasarlı binaya girilir mi?

Az hasarlı binalarda oturulur mu? Az hasarlı binaya girilir mi?

Az hasarlı raporu çıkan binalarda oturulur mu? Binlerce vatandaş bu sorunun yanıtını arıyor. İşte detaylar!



DEPREMDE HASAR GÖREN BİNALAR NE OLACAK?

Ağır hasarlı bina sahiplerine 7269 Sayılı Yasa çerçevesinde ve şartlarında yeni konut yapılmasına imkan verilmektedir. Ağır hasarlı tespit edilen binalar hemen boşaltılıp, hasar tespit sürecinin tamamlanmasının ardından hemen yıkılma işlemine geçilecektir.

AZ HASARLI BİNALARDA OTURULUR MU?

Yapı denetim çalışmaları neticesinde ağır hasarlı olarak belirlenen binalar acil olarak yıkılıyor. Orta hasarlı binaların da devlet tarafından belirlenen 12 ay kadar süre ile onarılması kararı uygulamaya alındı. Az hasarlı olarak belirlenen binalara dair de depremzede vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı.

Az hasarlı binaların tanımı şu şekildedir; Konutları deprem afetinden dolayı, yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10 bin TL destek ödemesi yapılma kararı alındı. Deprem destek ödemesinden faydalanmak için de afet bölgesinde ikamet ediyor olmanız yeterli bir şarttır. Bunun dışında herhangi bir şart aranmamaktadır.

Hasarsız binalara girmek ya da oturmak konusunda ise herhangi bir sakınca görünmemektedir. Ama depremden dolayı boyasında, sıvalarında ve duvarlarında ince çatlaklar oluşan ve sıvaları düşen binalar az hasarlı olarak nitelendiriliyor. Dolayısıyla uzmanlar bu şekilde görünen binalarda yani, az hasarlı olarak tanımlanan binada oturmanın bir sakıncasının olmadığını söylüyor.


Geri Dön