Sektörel

Az ve orta hasarlı binalara DASK ne kadar ödeme yapar? Devlet desteği olacak mı? İşte yanıtı

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından yüz binlerce bina ya yıkıldı ya da orta ve az ölçekli hasar yaşadı. Vatandaşlar devlet desteğinin hangi binaları kapsadığını araştırıyor. Birçok vatandaş DASK ödemeleri ve devlet desteklerinin detaylarını merak ediyor. İşte tüm detaylar...6 Şubat Pazartesi günü 9 saat aralıklarla gerçekleşen iki büyük depremle tüm ülke etkilendi

Orta hasarlı binalara devlet desteği var mı sorunun yanıtı aranıyor. 6 Şubat Pazartesi günü 9 saat aralıklarla gerçekleşen iki büyük depremle tüm ülke etkilendi. Yüz binlerce bina yıkılırken kimi konutlarda hasar gördü. Peki orta hasarlı binaya DASK ne kadar ödeme yapar? Az hasarlı, orta ya da hasarsız binalara devlet yardımı olacak mı? İşte merak edilenler...

DASK ORTA VE AZ HASARLI BİNALARA ÖDEME YAPAR MI?

DASK, yalnızca deprem ve depreme bağlı olarak meydana gelen maddi hasarlar için ödeme yapmakta. Bu ödemenin gerçekleştirilebilmesi için binanın tamamının ya da bir kısmının zarar görmüş olması şartı aranmakta.

Öte yandan evde zarar gören beyaz eşya, mobilya, avize gibi taşınabilir mal ve eşyaların kaybı DASK tarafından karşılanmamaktadır. Ayrıca enkaz kaldırma masrafları ve ölüm tazminatı gibi sonuçlar da DASK kapsamında yer almıyor.

ORTA HASARLI BİNA NE DEMEK?

Afet nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binalar orta hasarlı olarak sınıflandırılmaktadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez.

ORTA HASARLI OLDUĞU ANLAŞILAN BİNAYA NE OLUR?

Orta hasarlı tespit edilen binalar can ve mal güvenliği açısından hemen boşaltılmaktadır.

Afetzedelerin binalarını 1 sene içerisinde güçlendirmeleri gerekmektedir.

Bu tür binalar güçlendirilmeleri halinde kullanılabilmekte, ancak 1 sene içerisinde güçlendirme yapılmaması halinde ise ağır hasarlı kabul edilerek yıkılmaktadır.

ORTA HASARLI BİNAYA DEVLET DESTEĞİ VAR MI?

Binası Orta Hasarlı olarak tespit edilen konut/işyeri/ahır sahiplerine hak sahipliği koşullarını sağlaması kaydıyla Afet Kanunu kapsamında AFAD tarafından uygun geri ödeme koşullarında güçlendirme kredisi verilmektedir.

Ayrıca yine aranan hukuki koşulları taşımak kaydıyla AFAD tarafından nakdi yardım yapılabilmekte ve geçici barınma imkânı sunulabilmektedir.

HASARSIZ VE AZ HASARLI BİNA NE DEMEK?

- Afet nedeniyle hiç hasar görmemiş binalar hasarsız,

- Taşıyıcı sistemi kılcal çatlaklar seviyesinde hasar görmüş ancak taşıyıcı

olmayan, duvarlarında meydana gelen çatlaklar, sıva çatlakları, boya/kaplama dökülmeleri gibi hasarlar gözlemlenen binalar ise az hasarlı, olarak sınıflandırılmaktadır.

Hasarsız ya da Az Hasarlı bina sahipleri için Afet Kanunu kapsamında yeni ev yapılması mümkün olmamaktadır.

AZ HASARLI BİNA DEVLET DESTEĞİ ALABİLİR Mİ?

Konutları deprem afeti nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10 bin TL destek ödemesi yapılmaktadır.

Deprem destek ödemesinde afet bölgesinde ikamet ediyor olmanız yeterlidir. Başka bir şart aranmamaktadır.

HASAR SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Hasar tespitleri, tespitin bitmesine müteakip vatandaşları adres ve kimlik numaralarını girerek, e-Devlet üzerinden evinin hasar tespitini görebiliyor, konu hakkındaki bilgilere ulaşabiliyor.

Aynı zamanda "hasartespit.csb.gov.tr" adresinden de kimlik numarasıyla birlikte adres sorgusu yaparak, binasının ağır hasarlı, yıkık, veya az hasarlı, hasarsız olduğunun tespitini yapabiliyor. Hasar tespit sorgulama ekranında vatandaşlardan il, ilçe, mahalle, sokak ve bina no bilgisi isteniyor.