Aziz Aydınlık: Kentsel dönüşüm kişilere bırakılmamalı!
CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, İzmir depremine ilişkin açıklamalarda bulundu. Aydınlık, "Bu işin uzmanları, deprem mühendisleri, yer bilimciler, vb. herkes yıllardır çalışıyorlar, anlatıyorlar, uyarıyorlar ama gerekli önlemler bir türlü alınmıyor" dedi.
CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, 30 Ekim’de yaşanan İzmir depremiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Yaşanan afetin tüm Türkiye’yi üzüntüye boğduğunu belirten Aydınlık, “Ne zaman ki bir yerde üzücü bir olay yaşansa kalbimiz orada atıyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan deprem nedeniyle 83 milyon insanımızın gözü kulağı İzmir’deydi. Kimisinin arkadaşı, kimisinin akrabası, kimisinin ailesi İzmir’deydi, bunların hiçbiri olmasa bile, tanımasak bile gelen haberlerle üzüldük, yaşanan mucizelerle sevindik. Bu vesileyle hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Halen enkaz altında bulunan vatandaşlarımıza da sağ salim ulaşılmasını Rabbimden diliyorum. Tüm Türkiye’ye geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” diye konuştu.
DUALAR EDİYORUZ, TEMENNİLERDE BULUNUYORUZ, PEKİ SONRA?
Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yıllardır yüzleştiğini fakat bir türlü gereken tedbirleri almadığını vurgulayan Aydınlık, “Bu işin uzmanları, deprem mühendisleri, yer bilimciler, vb. herkes yıllardır çalışıyorlar, anlatıyorlar, uyarıyorlar ama gerekli önlemler bir türlü alınmıyor. Erzincan’da yaşadık, Gölcük’te yaşadık, Malatya’da yaşadık, Düzce’de yaşadık ve daha birçokları… Sonuç; her seferinde dualar ettik, iyi temennilerde bulunduk sonrasında yeniden unuttuk. Bu olmaz, olmamalı. Bu mesele 83 milyon yurttaşımızın canıyla alakalı. Annesini, babasını, kardeşini, evladını, akrabasını kaybetti insanlar, şimdi ne yaparsak yapalım geri gelecek mi o canlar, Ayda bebeği annesiz bırakanlardan hesap sorulsa ne olur şu noktada? Gerçekten üzerine çok şey söylenir, çok şey konuşulur; ama bu böyle kalmamalı bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak alınacak her türlü önlemin, işe yarayacak her türlü kanunun çıkarılmasında sonuna kadar iktidara destek olacağız; ama gerekli her türlü sorgulamayı da yapacağız. Mesela rahmetli Bülent Ecevit döneminden itibaren toplanan 35 milyar dolar deprem vergisinin nereye gittiğini soracağız, imar affından elde edilen ve sözde kentsel dönüşüm için harcanacağı söylenen 24 milyar TL’nin nereye gittiğini soracağız. Bugüne kadar 58 tane deprem araştırma önergemiz AKP ve MHP oyalarıyla reddedildi, neden reddedildi?” açıklamalarında bulundu.
CHP DEPREM İÇİN NE YAPTI?
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısındaki sözlerini anımsatan Aydınlık, “Genel Başkanımız grup toplantısında çok önemli bir soru sordu; ‘peki biz deprem için ne yaptık’ ve ardından şunları anlattı ‘2005 yılının Kasım ayında CHP Eski Milletvekili Ersin Arıoğlu Amerika’dan 4 hoca, Japonya’dan 4 hoca ve ODTÜ’den 2 hocayı yani deprem mühendislerini bir araya getirdi. Bu ekip bir rapor hazırladı ve bu raporu o dönemin Genel Başkanı Sayın Deniz Baykal’a sundular. Raporun ne kadar önemli olduğunu ve hazırlayanların bu işi ne kadar iyi bildiğini gören Sayın Baykal, raporun bizzat dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulması gerektiğini belirtti. Ayrıca Baykal, raporun kamuoyuna açıklanmaması gerektiğini, CHP’nin raporu olarak algılanmaması gerektiğini, bu konunun siyaset alanı olmadığını ifade etti. Bunun üzerine Başbakanlık’tan alınan randevu Başbakanın mesaisinin çok yoğun olduğu gerekçesiyle sadece 20 dakika ile sınırlandırıldı; ancak sunumun ciddiyetinin ve derinliğinin farkına varıldığında ilgili bakanlar ve bürokratlarda çağrılarak toplantı tam 3,5 saat sürdü’ . Dün Sayın Genel Başkanımız bu anekdotu aktardı, sormak lazım uzmanlar tarafından hazırlanan ve iktidara da teslim edilen o rapor için ne yapıldı? Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak üzerimize düşen görevi yapıyoruz, her zaman yapmaya da hazırız ama 18 yılda deprem için ne yapıldı bunu da sormak zorundayız” şeklinde konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KİŞİLERİN KONTROLÜNE BIRAKILMAMALI
Kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntıların vatandaşların bakış açısını kötü yönde etkilediğini belirten Aydınlık, “Kentsel dönüşüm bu işin olmazsa olmazlarından ancak bu konuya devletin ciddi bir müdahalesinin olmasını gerekiyor. Kontroller kişilerin ve özel kuruluşların inisiyatifine bırakılmamalı. Ülkemizin farklı noktalarında görüyoruz, kentsel dönüşüm mağdurları diye haberler yapılıyor, kentsel dönüşümle yapılmış binalarda yapısal sıkıntılar ortaya çıkıyor maalesef, o nedenle devlet bu işin sözünde değil özünde olmalı” ifadelerini kullandı.
ŞANLIURFA BELEDİYELERİ DE ÇALIŞMALI VE TOPLUMU AYDINLATMALI
Şanlıurfa’nın bir fay hattı üzerinde bulunmadığına vurgu yapan Aydınlık, “Şanlıurfa’mız bilindiği üzere bir fay hattı üzerinde bulunmuyor; ancak Bingöl, Elazığ, Adıyaman, Gaziantep üzerinden yani yakınımızdan geçen bir fay hattı var. Geçtiğimiz aylarda Malatya’da Elazığ’da olan depremler Şanlıurfa’da da hissedilmişti. O nedenle kendi memleketimiz özelinde belediyelerimizin ilgili kurum ve kuruluşlarla bina analizleri, toplanma alanları, afet yönetimi vb. hususlarda sıkı çalışma yapmasını ve bunları kamuoyuyla paylaşmasını temenni ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.