Aziz Kocaoğlu çimento fabrikalarına uyarı yaptı!
Aziz Kocaoğlu, kent içindeki taş ocağı ve çimento fabrikalarına uyarıda bulundu. Kocaoğlu, ya baca salınımları için modern arıtma ve filtre yapmalarını yada kapatmaya kadar gidecek cezai müeyyidelerin uygulanacağını söyledi.
Büyükşehir Belediyesi yeni bağlanan dokuz ilçede kullanılmak üzere 24 milyon 986 bin 510 TL'ye satın aldığı 12'si çekici, 18'i su tankeri, 37'si kamyon 26'sı iş makinası 93 araç belediyenin şube birimlerine törenle teslim edildi. İnciraltı Kent Ormanı otoparkında düzenlenen törene CHP milletvekili Mustafa Moroğlu, Hülya Güven, ilçe belediye başkaları, meclis üyeleri katıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, törende yaptığı konuşmada taş ocakları ve çimento fabrikalarının yarattığı çevre kirliliğiyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Kocaoğlu, doğayı çocuklara daha iyi bırakmak zorunda olduklarını ancak hala rant uğruna çok kötü kullanıldığını söyledi. Taşocakları ve madenlere ruhsat verme yetkisi Büyükşehir Belediyesi'nde olduğu dönemde Belkahve'yi toza ve dumana katan ocak ve fabrikaların kapalı ve sulu sisteme geçişlerini sağladıklarını, taşınma ve rehabilitasyon gerçekleştirdiklerini, sorunun çözüldüğünü söyledi. Pınarbaşı tarafında çalışmaya hazırlanırken ruhsat verme yetkisinin Büyükşehir Belediyesi'nden alınarak Valiliğe verildiğini belirten Kocaoğlu, kısa süre önce Bornova'da işadamlarıyla toplantıdaki sözlerine atıf yaparak Vali Mustafa Toprak'ın adını kullanmadan yanıt verdi. Kocaoğlu, çimento fabrikaları, taş ocaklarının 'ben de sizin gibi düşünüyorum hadi bunları kaldıralım' demekle kalkacak iş olmadığını söyledi. Bir yöneticinin, belediye başkanının yapabileceğini konuşması gerektiğini belirten Kocaoğlu "Kent ekonomisinin ayağa kalkması için neyin ne zaman kalkması, ne zaman kurulması, tedbir alınması gerektiğini bilmek zorundadır. Taşocakları ve çimento fabrikaları bu kentin inşaat maliyetlerini artmaması için uygun olan yerde gereklidir. Çimento ve mıcırı ithal edecek halimiz yok. O zaman taş ocakları ve çimento fabrikası yöneticilerine buradan açık ve net söylüyorum. Bugün baca salınımlarına, atıklara karşı dünyada her türlü arıtma ve filitre yöntemleri her gün gelişmektedir. Ya bunu yapacaksınız, hayatınızı sürdüreceksiniz çevreye zarar vermeyeceksiniz. Ya da lafla değil gerekli tedbirler alınacak. Cezai müeyyide ve kaldırılması dahil tüm tedbirler uygulanacak. Hem kent göbeğinde imalat yapıyor 'hem de vahşi üretim yapalım.' Böyle bir şey yok" dedi.
Kocaoğlu Çeşme yarımadasında, Gümüldür'de yazlık konutlar yapıldığını ancak bu konutların çimento, mıcır ihtiyacının son derece sınırlı olduğunu söyledi. Yarımada'da 600 km'yi aşan sahillerde turizmle kenti kalkındırmak istediklerini belirten Kocaoğlu "Bir taraftan da taş ocağına ÇED gerekli değildir raporuları alınıyor. Belkaheve'den Nif dağından Yarımada'ya mıcır gitse, kimsenin kaybı olmaz. Gümlüdür'e de gitse olmaz. Biz bu bölgede yetki bizdeyken 21 ilçe sınırları içinde bir tane taş ocağı ruhsatı vermedik. Bizim sınırımız ve ruhsat verme yetkimizin bittiği yerden 100 metre sonra güzelim ormanın içine taş ocağı ruhsatı verdiler. Bu doğru değil. Orada taş ocağından çok daha fazla işlev görecek doğayı kirletmeyecek işlere bakmamız ve kafamızı buna göre yormamız gerekiyor. Kalkınmaya ve büyümeye evet. Ama kontrol etmek kirletmemek kaydı şartıyla bunu yapmalıyız" dedi.
Büyükşehir Belediyesi'nin büyümesi ve belediye başkanı olarak kendisinin uluslar arası yarışmalarda aldığı ödüllerle ilgili bir köşe yazısının altına haksız eleştiriler yapıldığını belirten Kocaoğlu "İzmir'in köy olduğunu, çok sayıda gecekondu bulunduğunu yazmışlar. İzmir'in sorunu olmadığın söyleyen yok. İzmir'in problemlerini en iyi yerel yönetimlerin bildiği ve mücadele ettiği bir gerçek. Tüm illerin dünyada sorunu var. Siz bu sorunların ne kadarını çözdünüz? Ödüllerde dikkate alınan grafik odur. Performansı değerlendirmesidir. İzmir'in sorunu yok denmiyor. Belli kriterlere göre dünyadaki kentler değerlendirildikten sonra sıralama yapılıyor. Tabii ki eleştiri olacaktır. Eleştiri hepimizi besliyor. Ama kötülüme kampanyası kent için zararlı. Ben bu kampanyalara alışığım. Ders alınlması gerekenden ders alıyorum. Ama kentlinin morali bozuluyor. Hepimize zarar veriyorlar. Bunun idraki içinde olmalılar" dedi.
2014'ün dünyadaki en iyi belediye başkanları arasında ilk 10'a girmesini nedenlerinin Hazine'ye borçların ödenmesi, finans yapısının sağlamlaştırılması, kredi notunun yükselmesi, kaynak bulabilir olması, rüşvet almaması, ihtimas, kayırma yapmaması, belediyeyi şeffaf yönetmesi olduğunu belirten Kocaoğlu "Her şeyi eleştirebilirsin. Gecekondu, dere, yolla ilgili eleştirilerin tamam! Bunu nasıl eleştirebilirsin? Rakamlarla sabit. 397 yılla sabit. Bunu nasıl yok sayıyorsun? Biz inançla ve inatla doğru bildiğimiz yoldan ayrılmadan ilkelerimizden onurumuzdan, haysiyet ve dürüstlük, adaletten ayrılmadan belediye başkanlığı yapmayı sürdüreceğiz" dedi.
Aziz Kocaoğlu, yerinden yönetimin esas olduğuna inandıklarını, yerinde örgütlenerek sorunları çözeceklerini, altyapı eksikliklerini tamamlayacaklarını söyledi. Bundan dolayı merkezdeki 11 ilçe hariç, geride kalan 19 ilçeye hizmet edecek şubeler kurduklarını belirten Kocaoğlu "Şube binaları, şantiyleriyle yeni bağlanan ilçelerde hizmet vereceğiz. Vatandaş Büyükşehir Belediyesi şubesine giderek sorununu iletebilecek. Bu araçlar yeni bağlanan ilçelerde dahi iyi hizmet vermemizi sağlayacak. Büyükşehir Belediyesi olarak karla bu sene tanıştık. Zaman zaman geciktik. Önümüzdeki kışa karla mücadele için özel araçlar alıyoruz. Dört yıl içinde yeni bağlanan ilçelerin tüm eksiklerini tamamlamayı hedefledik" dedi.
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, İl Özel İdaresi kapandığında belediyelerin ekipmanlardan pay almak istediğini ancak yürümeyen araçların bile belediyelere verilmediğini söyledi. Çalkaya "Aziz Bey yeni bağlanan ilçelere yeni araçlarla hizmet verme kararıyla doğru iş yaptı. 'Siz vermediniz ama biz en uç noktaya kadar hizmet edecek kadar güçlüyüz' mesajı verdi" dedi.
Hürriyet