04 / 05 / 2024

Aziz Kocaoğlu: Mermer sektörü fuarla büyüyecek!

Aziz Kocaoğlu: Mermer sektörü fuarla büyüyecek!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 23 Şubat tarihinde temeli atılacak yeni fuar kompleksiyle birlikte “dünyanın en büyük mermer fuarı”nın İzmir’de düzenleneceğini söyledi.



İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin katkılarıyla TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası  İzmir  Şubesi tarafından düzenlenen “3. Uluslararası Mermer ve Doğal Taşlar Kongresi" başladı. Kongrenin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, doğal taş sektöründe ihracat rakamlarının artmasıyla İzmir fuarcılığının mermer sektörünü kentte buluşturmasının paralel yürüdüğünü söyledi. Başkan Kocaoğlu, 2014 yılından itibaren tartışmasız dünyanın en önemli mermer fuarını yeni fuar alanında düzenlemek istediklerini kaydetti. 


Mermer ve doğal taş sektörünün problemlerinin bilimsel, teknik, idari ve hukuki yönden, ulusal ve uluslararası boyutta ayrıntılı olarak sunulup, irdeleneceği 3.Uluslararası Mermer ve Doğal Taşlar Kongresi’nin açılışına İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Alim Murathan ve İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. 


Temel atma törenine açık davet

Kongrenin açılışında konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir’in doğal taş ve mermer ihracatına olan katkısına vurgu yaptı. Türkiye’de en çok mermerin İzmir Limanı’ndan ihraç edildiğini belirten Başkan Kocaoğlu, “İzmir aynı zamanda mermer fuarının başladığı ve artarak büyüdüğü bir kent. Uzun çabalardan ve inişli çıkışlı yollardan sonra nihayet yeni fuar alanını kamulaştırdık. Projemizi bitirdik, ihalemize çıktık. Hepsi 7,5 sene kadar sürdü. 7,5 ay da Kamu İhale Kurumu’nda, ‘öyle mi olacaktı, böyle mi olacaktı’ diye bekledik. Nihayet bu ayın 23’ünde Cumartesi günü saat 11.00’de temelini atacağız. 113 bin metrekare kapalı 30 bin metrekare açık, 40 bin metrekare rezerv alan, otopark ve destek alanlarıyla birlikte, 285 bin metrekare inşaat alanında dev bir kompleks gerçekleştireceğiz” diye konuştu. 


2014 yılında dünyanın en büyük mermer fuarını İzmir’de yapmayı hedefliklerini açıklayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Türkiye doğal taş ve mermer ihracatıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği mermer fuarı arasında çok büyük paralellik vardır. Mermer 40 milyon dolarlık ihracattan bugün 2 milyar dolara yaklaştıysa, İzmir fuarcılığının mermer pazarını burada kurması ve tüm dünya mermer sektörünü burada buluşturmasının etkisi büyüktür. Şimdi bunu daha büyük çapta sürdüreceğiz. 2014 yılından itibaren, dünyanın tartışmasız en büyük mermer fuarını düzenlemek istiyoruz. Şu anda ekonomik olarak birinci, ama alanımız sınırlı olduğu için ikinci fuarını gerçekleştiriyoruz. 23 Şubat Cumartesi saat 11.00 mermer sektörünün temsilcilerini açılışına bekliyoruz. Çünkü yeni fuar alanıyla ilgili en büyük dürtüyü mermer sektöründen aldık” dedi.


Sektör tasarımla gelişecek

Mermer doğal taş ihracatında belli sıkıntıların olduğuna değinen Başkan Kocaoğlu, “Katma değeri yüksek ürün tasarımdan geçiyor. Eğer mermer sektörü tasarımcı çalıştırırsa yeni tasarımlar üretirse, o zaman katma değeri yüksek ürün elde edilir. İşlenmiş ürünün artması için de tasarımın olmazsa olmaz olduğuna inanıyoruz. Biz 2009 yılından beri İzmir’i bir tasarım kenti yapmak üzere yola çıktık. Şu anda önce kentimizi tasarlıyoruz. İzmir’e Türkiye’nin her yanından tasarımcıları davet ediyoruz. Tasarlayarak bu işi halledeceğiz” dedi. 


Büyükşehir Belediyesi ivme kazandıracak

İzmir Valisi M.Cahit Kıraç ise İzmir’i fuarlar ve kongreler kenti yapma yolunda mermer fuarının önemli rol oynayacağını ifade etti. Vali Kıraç, Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılacak yeni fuar alanının bu yolda büyük ivme kazandıracağını söyledi. 


Açılış töreninde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Çağlan, Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Alim Murathan, 3. Uluslararası Mermer ve Doğal Taşlar Kongresi Düzenleme ve Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sacit Özer de birer konuşma yaptı. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön