04 / 01 / 2025

Aziz Torun: Gayrimenkulde talep yetersizliği olabilir!

Aziz Torun: Gayrimenkulde talep yetersizliği olabilir!

Torunlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, "Gayrimenkul sektörüne sadece konut ve sat-yap modeli olarak baktığımızda önümüzdeki süreçte bir tıkanma, talep yetersizliği söz konusu olabilir." dedi.



Torunlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, "Gayrimenkul sektörüne sadece konut ve sat-yap modeli olarak baktığımızda önümüzdeki süreçte bir tıkanma, talep yetersizliği söz konusu olabilir." dedi.


Torun, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin Türk Telekom Kurumsal İş Birimi Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Ali Akarca moderatörlüğündeki "Türkiye 2023: Büyüme Nereden Gelecek?" oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2023 hedeflerinin olduğunu, bu hedeflere ulaşmak için de birçok alanda büyüme yaşanacağını söyledi.


Hedefleri gerçekleştirmek için emek, sermaye ve teşebbüse ihtiyaç olduğunu anlatan Torun, "Bu üç faktörü dikkate aldığımızda şu anda Türkiye'de yetişmiş insan kaynağı var ama sermaye ve teşebbüse geldiğinde durmak gerekiyor." ifadesini kullandı.


Torun, başarının sürdürülebilir, müteşebbislerin de daha yaratıcı, vizyoner ve büyüme odaklı olması gerektiğine dikkati çekerek, bunların temelinde de finansman ve mali konuların olduğunu vurguladı.


Torun, şu değerlendirmelerde bulundu:


"Bunlarda da haksız bir rekabetle karşı karşıyayız. Avrupa'da reytingi en yüksek şirket bile yüzde 1-2 faizle kredi bulabiliyor. Türkiye'de reytingi en yüksek şirketler, yüzde 5-6 faizle kredi bulabiliyor. Dolayısıyla bu, bizim için çok haksız bir rekabet. Bu da siyasi ve ekonomik istikrardan kaynaklanıyor. Dolayısıyla bu kadar cesur, gayretli, vizyoner girişimcilerin aslında hak etmediği dezavantajlı bir durum var. Bürokraside hükümetler de bu müteşebbisin kıymetini bilerek önünü açsın, desteklesin."


Aziz Torun, Türkiye'de gayrimenkul sektörünün 15 yıl önce yurt dışı müteahhit hizmetlerinin dışında olarak mahalle müteahhitliğinden başladığını belirtti.


Sektörün, finansman imkanları olmadığı için sat-yap modeline göre geliştiğine değinen Torun, şunları kaydetti:


"Bugün de 'inşaat' ya da 'gayrimenkul' dediğimizde akla hemen konut satışları, aylık, yıllık satışlar geliyor. Halbuki devasa bir sektör var bunun arkasında. Gayrimenkul sektörüne sadece konut ve sat-yap modeli olarak baktığımızda önümüzdeki süreçte bir tıkanma, talep yetersizliği söz konusu olabilir. Sat-yapa göre gelişmiş, imkanları, öz kaynakları sınırlı olan orta ölçekli bir sektörden bahsediyoruz. O zaman bu gayrimenkuller, daha uzun vadeli, arazinin bulunduğu lokasyon, gelecekteki ihtiyaçlar dikkate alınarak değil, sadece 'Finansmanı nereden temin ederim', 'Hangisini kolay satarım?'a göre hareket edilerek hesaplanıyor.


Yatırımcıda gayrimenkule özel ilgi var. Bir tasarruf ya da bir kredi imkanı var, 'Bir gayrimenkul alayım, yatırım olsun' diye bakılıyor. Uzun vadeli düşünüldüğünde ise gayrimenkul sektörü, geniş bir alanı kapsıyor. 2023 hedeflerinin hepsinde bir gayrimenkul var."



AA


Haber Sözcü Gazetesi'nde şöyle yer aldı


Konut kredisi faizlerinin yükselmesi, inşaat maliyetlerinin artması ve dövizdeki belirsizlik nedeniyle hem yatırımcılar hem de müteahhitler tedirgin oldu


Markalı konut satışları hız keserken, talebin yavaşlayıp arzın artması sektörü endişelendiriyor. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, “Gayrimenkul sektörüne sadece konut ve sat-yap modeli olarak baktığımızda önümüzdeki süreçte bir tıkanma, talep yetersizliği söz konusu olabilir” dedi.

Torun, geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’de gayrimenkul sektörünün 15 yıl önce yurt dışı müteahhit hizmetlerinin dışında olarak mahalle müteahhitliğinden başladığını hatırlattı.


ÖZ KAYNAKLAR SINIRLI

Sektörün, finansman imkanları olmadığı için sat-yap modeline göre geliştiğini vurgulayan Torun, şunları söyledi: “Bugün de ‘inşaat’ ya da ‘gayrimenkul’ dediğimizde akla hemen konut satışları, aylık, yıllık satışlar geliyor. Halbuki devasa bir sektör var bunun arkasında. Gayrimenkul sektörüne sadece konut ve sat-yap modeli olarak baktığımızda önümüzdeki süreçte bir tıkanma, talep yetersizliği söz konusu olabilir. Sat-yapa göre gelişmiş, imkanları, öz kaynakları sınırlı olan orta ölçekli bir sektörden bahsediyoruz. O zaman bu gayrimenkuller, daha uzun vadeli, arazinin bulunduğu lokasyon, gelecekteki ihtiyaçlar dikkate alınarak değil, sadece ‘Finansmanı nereden temin ederim’, ‘Hangisini kolay satarım?’a göre hareket edilerek hesaplanıyor. Uzun vadeli düşünüldüğünde ise gayrimenkul sektörü, geniş bir alanı kapsıyor.”


2 MİLYAR LİRA YATIRIM ÖNGÖRÜYOR


2015 yılında 440 milyon lira yatırım yaptıklarını belirten Aziz Torun; 2018 yılına kadar gayrimenkul sektörüne 2 milyar lira yatırım yapacaklarını açıkladı. Bu yıl 5. Levent projesinin ikinci etabı ve Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’nin inşaatına başlayacaklarını kaydeden Torun, “Yılın ilk yarısında Paşabahçe projesine başlamak üzere çalışmalarımız sürüyor. Proje ‘Kentsel Resort Otel’ konseptinde, az yoğunluklu, lüks, yaklaşık 120 odalı olması planlanan prestij bir otel ve yine öngörülen prestijli otel markasının hizmet vereceği apart otel daireleri ve yalıları kapsayan karma bir proje olarak tasarlanıyor” dedi. Önümüzdeki 3 yılın toplamında 6.9 milyar lira satış gelirine ulaşmayı öngördüklerini kaydeden Torun, 2016 yılında 1.5 milyar lira satış geliri hedefliyoruz” diye konuştu.


Sözcü



Geri Dön