07 / 05 / 2024

Azmi Kumova kimdir?

Azmi Kumova kimdir?

İnşaat Mühendisi Azmi Kumova, CHP Manisa Milletvekili Adayı oldu. Peki, Azmi Kumova kimdir? Azmi Kumova, bugüne kadar hangi işlerde görev aldı? İşte Azmi Kumova...



Azmi Kumova kimdir?

Azmi Kumova, 3 Nisan 1948'de Manisa'nın Akhisar ilçesinde doğmuştur. İlk, orta ve lise eğitimini Akhisar’da tamamladıktan sonra Ege Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesini bitirerek İnşaat Mühendisi unvanını almıştır.


İşveren olarak 40 yıldır vergi mükellefliği bulunan Azmi Kumova, İzmir’in en eski ve köklü inşaat müteahhitliği firmalarından Kumova İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şirketinin kurucusu olup bugüne kadar yaptığı yüzlerce konut, iş hanı, yazlık ev inşaatlarını ve çeşitli müteahhitlik işlerini başarıyla bitirmiş olup hiçbir kurum veya kişi ile bir problem yaşamamıştır. İntaniye Uzmanı Doktor Demet Kumova ile evli olan Azmi Kumova'nın 1981 doğumlu Efe Kumova isimli bir oğlu bulunmaktadır. Eski milli yüzücü olan Efe Kumova İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası Finans Bölümünü başarıyla bitirdikten sonra iş hayatına atılmış olup halen Kumova İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şirketinin başındadır. 


Gençliğinde aktif bir spor yaşantısı olan Azmi Kumova, Lise ve Üniversite takımlarının yanı sıra o yıllarda 1.amatör küme takımı olan Bayraklıspor'da basketbol oynamıştır. İş hayatının ilk mücadeleli yıllarından sonra amatör sporlarda yöneticilik yapmaya yönelen Azmi Kumova Ege Üniversitesi Spor Kulübünün Yüzme Şubesini kurmuş ve bu görevi 2 yıl süreyle sürdürmüştür. Daha sonra  İzmir  Kültürpark Tenis Kulübünde 6 sene Asbaşkanlık yapan Azmi Kumova bu süre içerisinde Türkiye Tenis Milli Takımlarına bir çok başarılı sporcu kazandıran bir ekiple çalışmış ve 1. Lig Erkekler Şampiyonluğunun ilk kez İzmir'e gelmesinde büyük rol oynamıştır. 1997 yılında Sayın Şadi Toker başkanlığındaki Türkiye Tenis Federasyonunda Yönetim Kurulu Üyeliği'nin yanı sıra Teknik Kurul Üyeliği, Gençler ve Genç Milli Takımlar sorumlusu olarak 4 yıl çalışmıştır. 18 Kasım 2000 tarihinde yapılan Federasyon Başkanlıkları seçiminde Tenis Federasyonu Başkanı seçilen Azmi Kumova, bu tarihten itibaren Türkiye Tenis Federasyonu Başkanlığını dört yıl süreyle yürütmüştür. Bu dört yılın sonunda çıkan kanun gereği özerkleşen Türkiye Tenis Federasyonu'nun Kurucu Başkanı olan Azmi Kumova, Özerk Federasyonun 2004 yılında yapılan ilk genel kurulunda tekrar Başkan seçilerek Özerk Federasyonun İlk Başkanı olmuştur. 4 yıl da özerk federasyon başkanı olarak görev yaptıktan sonra, tenisimizin bu günlere gelmesindeki çalışmalarını tamamlamıştır. Bu konuda 8 yıl , Yurt içinden sonra, Avrupa Tenis Birliğinde ve Uluslararası tenis federasyonunda Ülkemizi en iyi şekilde temsil etmiştir. 1 Kasım 2008 tarihi itibarıyla 8 yıl sürdürdüğü Türkiye Tenis Federasyonu Başkanlığını bir daha aday olmayarak bırakmıştır. 


2004 ve 2008 Yaz Olimpiyatları, 2001 ve 2005 Akdeniz Oyunları için sekizer yıl, 2005 Üniversite Oyunları için de dört yıl süre ile Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı olarak İcra Kurulu üyeliği yapan Azmi Kumova 20 Ocak 2001 tarihinden bu yana Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi olup aynı zamanda Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı olarak, 8 yıl Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Konsey Üyeliği de yapmıştır. Federasyon başkanlığı sonrası yaşadığı İzmir'e ve Ülkemize hizmet için siyaset yapmaya karar vererek CHP Konak İlçesine üye kaydını yaptırmıştır. 29 Mart 2009 tarihinde yapılan yerel seçimlerde İzmir Konak Belediye Meclis üyeliğine aday adayı olmuş ve yedinci sıradan seçilmiştir. Aynı zamanda bu yerel seçimlerde Konak İlçede oluşturulan Seçim Komitesinde ve bu Komitenin içindeki Yürütme Kurulunda görev yapmıştır.


İlk bir yıl içinde Konak Belediyesi Encümen Başkanlığını yürüten Azmi Kumova daha sonraki süreçte 14 Mayıs 2009 tarihinde Genel Merkezin atamasıyla Sayın Aytekin Tunus başkanlığındaki CHP Konak İlçe Yönetim Kurulu görevine başlamıştır. 17 Ocak 2010 tarihinde yapılan İlçe Kongresinde Sayın Aytekin Tunus başkanlığındaki grupta kongre kazanıp yapılan görev bölümünde İlçe Sekreterliği görevini üstlenmiştir. 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandumda İlçe Sekreteri ve İlçe'de oluşturulan Referandum Komitesinde görev yapmıştır. Yeni tüzüğün uygulamaya sokulduğu Partimizde 9 Kasım 2010 tarihinde İlçe Başkanı Sayın Aytekin Tunus tarafından örgütten ve eğitimden sorumlu Başkan Yardımcılığı ve Başkan Vekilliği görevlerine getirilmiştir. 


Şahsına verilen bütün görevleri, Cumhuriyet Halk Partisinde görev yapma bilinci, onur ve gururu ile en iyi şekilde yapmaya çalışan Azmi Kumova, şimdi yine parti sorumluluğu içerisinde yeni görevlere aday adayı olmak için partideki görevlerinden ayrılmıştır. İyi derecede İngilizce bilen Azmi Kumova halen 1967 yılında Üniversite eğitimi için geldiği İzmir'de yaşamaktadır.



Azmi Kumova doğum gününü şantiyede çalışanlarıyla kutladı!





Geri Dön