19 / 11 / 2024

Baba ile evladı arasında gayrimenkul satışının bir takım kuralları var!

Baba ile evladı arasında gayrimenkul satışının bir takım kuralları var!

Tamer Heper, baba ile oğul arasındaki gayrimenkul satışında daha sonra ihtilaf çıkmaması için ödemenin bankadan yapılmasının yanısıra bir takım kurallların daha yerine getirilmesi gerektiğini savundu




Babamın maddi durumu iyi değil. Elindeki tarlaları bu nedenle satmaya başladı. Bunu değerlendiren kardeşleri bu yerleri alıyor. Biz dört kardeşiz ve bu yerleri ben almak istiyorum. Parayı banka havalesi ile göndersem de satın alsam sonradan bir problem çıkar mı F.

Aile içinde alışveriş yapma yasağı diye bir yasak yok. Okuyucumun anlattığı olaya benzer olaylarda ihtilafın çıkması, evlat, kardeş gibi yakın akrabaya satış yapıyorum bahanesi ile bağış yapılması yani yakınları mirastan mahrum etme gayreti yatmaktadır. Oysa okuyucumun anlattığı olayda hukuka aykırı bir durum yok. Buradaki hadise babadan oğla gizli bir bağışın olmadığını ispata dayanıyor. Bizler, yakın akrabaların birbirine gayrimenkul satışında, bunun gizli bir bağış olmadığını ispat için her yasal delilin kullanılacağını söylüyoruz. Ancak kayıtlarda görülen eri kısa zamanda ispatlanabilen şeyin, ödemeyi banka kanalı ile yapmak olduğunu söyleyip, alışverişte satıcının hesabına satış bedelinin ödenmesini öneriyoruz. Bu ispat vasıtası. Ancak unutulmaması gereken ikinci husus şu: Okuyucumun sorusunda evlat babadan gayrimenkul satın alacak, parasını banka hesabına gönderecek, buraya kadar tamam. Peki evladın çalışma hayatı var mı Geliri var mı Şayet hayatta hiç çalışmamış para kazanmamış biri ise örneğin yaş küçüklüğü nedeni ile bu halde parayı nereden bulduğu sorulmaz mı Sorulur.  Bunların yanıtı varsa problem de yok.

Dava reddolmaz
Yedi hisseli bir gayrimenkulün bir hissedarı ortaklığın giderilmesi davası açtı. Davalı olan altı ortak duruşmada davayı kabul etmediklerini, akraba olduklarını, meseleyi kendi aralarında çözebileceklerini söyledi. Bu beyandan bu yana bir sene sekiz ay geçti. Acaba bu dava nasıl yürür, nasıl sonuçlanır • Ö.A.

Bir gayrimenkul ortağı ortaklığın giderilmesi davası açtı ise davalı olanların 'kabul etmiyoruz' beyanı davanın akışını ve sonucunu değiştirmez. O davaya bakılır, gayrimenkul ortaklar arasında paylaşılabiliyorsa paylaştırılır, paylaştırılamıyor ise ihale yolu ile satılıp parası paylaştırılır. Ancak bunun bir istisnası var. Şayet ihtilaf konusu gayrimenkul bir bina ise ve kat mülkiyeti kurulabilecek vasıfta ise davalılar gayrimenkulün kat mülkiyetine çevrilmesi sureti ile ortaklığın giderilmesi talebinde bulunabilir, mahkeme de bunu değerlendirir. Her ortağa bir bağımsız bölüm düşebiliyor ise kat mülkiyeti kurulması için gerekli bilgi ve belgeler toplanır ve gayrimenkul üzerinde kat mülkiyeti kurularak ortaklık giderilir. Bunun dışında 'davayı kabul etmiyorum' demek davanın reddi sebebi değildir.

Tamer Heper/Posta

 


Geri Dön