28 / 04 / 2024

Japonya, Çin'deki 3 takım adayı satın alacak!

 Japonya, Çin'deki 3 takım adayı satın alacak!

Japonya ile Çin arasında uzun süredir devam eden takım adalar krizinde yeni bir aşamaya geçilirken, Japonya’nın 3 takım adayı satın almaya yönelik adaların sahipleriyle mutabakata vardığının açıklanması üzerine Çin bölgeye devriye botları gönderdi...



İki Çin devriye botunun Pekin ve Tokyo arasında gerginliği tırmandıran Güney Çin Denizi’ndeki ihtilaflı adaların 220 deniz mili açığında konuşlandığı bildirildi.


Şinhua ajansının haberine göre, Çin deniz devriye botları bugün sabah saatlerinde ihtilaflı ”Diaoyü” adaları açıklarına vardı.


Pekin yönetiminin adaların egemenliğinin Çin’e ait olduğu yönündeki tavrını desteklemek adına bölgedeki denetlemelerini sıklaştıracağı belirtildi.


Öte yandan Halkın Günlüğü gazetesi de, aynı saatlerde Tokyo yönetiminin Diaoyü adalarının da aralarında bulunduğu üç takım adanın mülkiyet hakkını elinde bulundurduğu savunulan Japon aileden adaların satın alımına ilişkin mutabakatı imzaladığını kaydetti.



Çin Devlet Okyanus İdaresi de yaptığı açıklamada, Diaoyü adaları civarındaki sularda deniz ve çevresel tahminler yapılacağını duyurdu.


Kurumdan yapılan açıklamada, Diaoyü adalarının tarihi olarak Çin’e ait olduğu ve çevre denizlerin ülkenin karasuları olduğunu savunuldu.


Yapılacak tahmin işleminin Çin’in denizdeki hak ve çıkarlarının korunmasının yanı sıra, bölgedeki balıkçı tekneleri ve devriye gemilerinin güvenliğinin korunması açısından önemli olduğu açıklandı İdare’nin bugünden itibaren günlük olarak okyanusun durumu, dalgalar ve suyun derecesi hakkında 24 saat bilgi vereceği ve bunu internet, radyo ve çeşitli yayın organlarıyla duyuracağı belirtildi.


Çin ve Japonya arasında yıllardır gündemde olan ve iki ülke ilişkilerinde önemli bir gerginlik sebebi olarak görülen ihtilaflı adalar meselesi, 2010 yılının eylül ayında bir Çin balıkçı teknesinin Japon sahil güvenlik teknesiyle gerginlik yaşaması ve Çinli kaptanın tutuklanmasıyla tekrar dünya gündemine taşınmıştı.


İki ülke arasında kriz yaratan takım adalar 5 küçük ada ve 3 mercan kayalığından oluşuyor.



Milliyet



Geri Dön