08 / 05 / 2024

Baba malını istediği evladına verebilir mi?

Baba malını istediği evladına verebilir mi?

Tapu devri konusu ile bağlantılı olarak mal paylaşımı ya da anne ve babanın malları nasıl paylaşılır konusu sıklıkla gündeme gelmektedir. Bu doğrultu da Baba malını istediği evladına verebilir mi? soruları sorulmaktadır. İşte detaylar!



BABADAN OĞULA TAPU DEVRİ NASIL OLUR?

Aile içi tapu devri genel olarak miras ve benzeri durumlarda eşe tapu devri veya babadan çocuğa tapu devri şeklinde gerçekleşebiliyor. Aile içi tapu devri, gerçek bir satış süreci içerisinde sahip olabileceği gibi kişiler arasında bedelsiz tapu devri şeklinde de daha net ifade edersek, bağış ya da hibe şeklinde de gerçekleşebilir.

Bedelsiz tapu devrinde ödenen harçlar, normal satış sürecine göre biraz daha fazla olduğundan gayrimenkul devri sırasında satış daha çok tercih edilen bir yöntemdir. Bu yöntemle aile içi taşınmaz satışı üçüncü bir kişiye satış yapar gibi işlem yerine getirilmiş olur. Aile içi tapu devri için bazı belgeler gerekmektedir. İşte gereken belgeler listesi aşağıdaki gibidir:

  • Tapunun aslı kişilerin yanında olmalıdır,
  • 1 adet fotoğraf gerekmektedir.
  • Nüfus cüzdanının aslı ve sureti gerekmektedir.
  • İlgili belediyeden talep edilen “Vergi borcu yoktur” yazısı ve emlak rayiç bedel yazısı gerekmektedir.
  • Söz konusu gayrimenkul konut ise Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) alınmalıdır.
  • İşlem için gerekli harçların da satışı sırasında önce ödendiğine dair dekontların hazır bulundurulması gerekir.

BABA MALINI İSTEDİĞİ EVLADINA VEREBİLİR Mİ?

Mal paylaşımı veya baba, anne mallarını istediği çocuğuna bırakabilir mi? sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Eğer babanın akli dengesi yerindeyse kendi malını istediği gibi satar veya bağış yapabilir. Buna karşı diğer evlatların yapabileceği herhangi bir şey bulunmamaktadır.

TAPU DEVRETME NE ANLAMA GEİR?

Tapu devretme işleminin nasıl yürüdüğüne dair bazı açıklamalar mevcuttur. Kısaca anlatmak gerekirse de; Mülk sahibinin değiştiğini kayıtlara geçirmek için yapılan bir işlemdir. Alıcı ve satıcı ya da tapu devri yapılacak vekilleri, tapu devir işlemlerinde hazır bulunmalıdır bu şekilde de işlem sonlanır. Bu şekilde ev satışı resmi olarak tamamlanmış olur.

Gayrimenkul satışı sonrasında tapu devir teslim işlemi amacıyla Tapu Müdürlüğünün resmi web sitesinde tapu randevu kaydı oluşturulmalıdır.

Tapu devri noterden oluyor mu?

Kardeşler arasında tapu devri nasıl olur?

Aile içi tapu devri nerede yapılır?


Geri Dön