20 / 05 / 2024

Babadan ev tapusu nasıl alınır?

Babadan ev tapusu nasıl alınır?

Tapu geçişlerine dair pek çok soru sorulmaktadır. İşte Babadan ev tapusu nasıl alınır? sorusunun detaylı yanıtları!



BABADAN EV TAPUSU NASIL ALINIR?

Babadan ev tapusu nasıl alınır ya da babadan oğula tapu nasıl geçer? sorusunun ilk yanıtı, Miras kalırsadır. Miras yolu ile edinilen gayrimenkuller için tapu harcı da ödenmiyor. Gayrimenkullerin el değiştirmesine dair daha detaylı bilgiler verirsek;

  • Gayrimenkul satışı esnasında; Gayrimenkulü satan eğer satmadan önceki beş yıl içinde bu taşınmaza sahip olmuş ise, satıştan elde ettiği kazanç üzerinden gelir vergisi ödemesi gerekebilir. Satış, emlak vergi değeri üzerinden yapılmış ve gerçek piyasa, satış değeri emlak vergi değerinin üzerinde bulunuyorsa, kazanç üzerinden hesaplanacak gelir vergisinin daha yüksek olması gerektiği yönünde sonradan cezai işlem de uygulanabilir.

 

  •  Bağış olduğunda: Babasından çocuğuna bağış yoluyla gayrimenkul transferinde, yani böyle bir durumda öncelikle yüzde 6,831 oranında tapu harcı ödenmektedir. Daha sonra Veraset ve İntikal Vergisi tarifesine göre hesaplanacak vergi için beyanname verilmek zorunda. Verginin oranları: yüzde 5’den başlayarak, yüzde 15’e kadar çıkmaktadır. Eğer bağışı yapan anne, baba, eş değilse, vergi oranları yüzde 10’dan başlayıp yüzde 30’a kadar çıkıyor. 2021 yılı için 7.703 lirası istisna. İstisnayı aşan kısım için VİV ödenir. Üç yılda ve 6 taksitte bu taksitler her yıl Mayıs ve Kasım aylarında ödenmektedir. Gayrimenkulün değeri olarak emlak vergi değeri dikkate alınmaktadır.

 

  •  Miras yoluyla geçiş olduğunda: Miras yoluyla edinilen gayrimenkul için tapu harcı ödenmez. Veraset intikal vergisinin oranı ise bağışa göre çok daha düşük oranlıdır. Yüzde 1’den başlayıp, yüzde 10’a kadar çıkıyor. 2021 için 334.534 liraya kadar intikaller vergiden istisna. Aşan kısım için VİV ödenir. Üç yılda ve 6 taksitte yukarda da dediğimiz gibi Mayıs ve Kasım aylarında ödenir. Gayrimenkulün değeri olarak emlak vergi değeri dikkate alınır.

Satış işlemleri için gerekli belgeler nelerdir?

Doğal gaz Ağustos tarifesi yayımlandı! İşte detaylar!

Bakan Bilgin: Yeni bir düzenleme yapacağız ve emekçilerimizi ne enflasyona ne sermayeye karşı ezdireceğiz


Geri Dön