Babadan miras kalan ev, anneye nasıl geçer
Posta gazetesi yazarı Tamer Heper, "Babamız yıllar önce vefat etti ve miras olarak bir daire bıraktı, bu dairede annem oturuyor. Biz evlatlar olarak bu yeri annemizin üstüne yapmak istiyoruz. Bu mümkün mü" diye soran okurunu cevaplıyor...
İşte o yazı;
Seçin, uygulayın
Babamız yıllar önce vefat etti ve miras olarak bir daire bıraktı, bu dairede annem oturuyor. Biz evlatlar olarak bu yeri annemizin üstüne yapmak istiyoruz. Bu mümkün mü E.E.
Elbette mümkün. Ancak önce veraset ilamı alınacak (bunu almışsınız) sonra Veraset Vergi Dairesi'ne beyanname verilecek ve beyannamede bu ev değeri ile birlikte gösterilecek. Beyanname Veraset Vergi Dairesi'ne verildiğinde ölüm yılı itibarıyla istisnalar çıkarıldıktan sonra varsa vergisi hesaplanacak. (İstisna dediğim şey, mirasçıların vergiden muaf olduğu bölüm. Mirasçılar belli rakama kadar olan değerlerde vergiden muaftır).
Bu vergi ya peşin ödenecek borç bitecek veya üç yıl, altı takside başlanacak. İşte bu işlemlerden sonra Veraset Vergi Dairesi halk arasında temiz kağıdı denilen tescile izin, veren kağıdı size verecek ve gidip tapu dairesinde tescili yaptıracaksınız. Tescil sırasında dilerseniz hisselerinizin adına tescilini talep edebileceksiniz. Bu halde yeni bir miktar harç çıkacak. Ancak isterseniz tamamını anneniz adına tescil ettirmeyin, kendi hisselerinizin intifa hakkını annenize devredin, harç daha az hesaplanacak. İsterseniz tamamen mirasçıların tümü adına tescili yapın. Annenizin istifadesine kendiniz sunun bu halde hiç vergi veya harç ödemeyeceksiniz. Takdir sizin."
Tamer Heper / POSTA