12 / 05 / 2024

Babamın üzerindeki evi kendi üzerime nasıl alırım? Devredilen hisse geri alınır mı?

Babamın üzerindeki evi kendi üzerime nasıl alırım? Devredilen hisse geri alınır mı?

Hisseli tapular çoğu zaman hissedarlarının elini kolunu bağlar. Bundan dolayı hisseli tapulara dair vatandaşlar pek çok sorunun yanıtını aramaktadır. İşte detaylar!



MİRAS KALAN DAİRENİN HİSSE DEVRİ NASIL YAPILIR?

Miras payının devri için kural olarak tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenmektedir. Ama Medeni Kanunun 677. Maddesi gereğince bunun noterde düzenlenmesi de mümkündür. Miras payının devri bedelli ise satış suretiyle devir, bedelsiz ise bağış suretiyle devir sayılmaktadır.

İşte hisseli tapuya dair merak edilip sorulan diğer soru ve yanıtları…

DEVREDİLEN HİSSE GERİ ALINIR MI?

Miras sözleşmelerinin tek taraflı içeriklerinde geri almanın mümkün olduğu kabul edilmektedir. Feragat işlemi de zorunlu olarak iki taraflı işlem olan feragat sözleşmesi içerisinde yapılmasına rağmen tek taraflı maddi anlamda ölüme bağlı işlem olduğuna göre tek taraflı olarak miras bırakanın geri alması mümkün olabilir.

HİSSELİ TAPUYA HACİZ KONULABİLİR Mİ?

Türk hukukunda da paylı mülkiyet hissesinin haczedilebileceği Türk Medeni Kanunu‟nun 688. maddesinin üçüncü fıkrasında açıkça belirtilir. Ama söz konusu maddede paylı mülkiyet hissesinin taşınır, taşınmaz ya da bir alacak üzerinde olması arasında bir fark olup olmadığı hususu belirtilmez.

BABAMIN ÜZERİNDEKİ EVİ KENDİ ÜZERİME NASIL ALIRIM?

Mirasçılar ya da mirasçı, onlara miras kalmış olan evin tapusunu almak için başta veraset ilamı olmak üzere gerekli olan bazı belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat etmelidir. Miras olarak alınacak olan tapu için öncelik olarak taraflara ya da varsa temsilcilere ait olan kimlik belgeleri gerekmektedir.

BABADAN KALAN EV NASIL SATILIR?

Miras kalan evin, konutun satışı için her varisin nüfus cüzdanı fotokopisi ve veraset belgesinin ibraz edilmesi gerekmektedir. Bunlara ek olarak da hissedarlardan 65 yaş üzerinde olan var ise bu kişilerin akli denge durumu için rapor alınması şartı bulunmaktadır. Tapu devir işlemi için tapu harcı ve döner sermaye bedeli yatırılarak satış işlemi sonlanır.

Askerlik ertelendi mi? 2023 askerlik celp tarihleri ertelendi mi? Askerlik celp tarihleri ne zamana ertelendi?

Paylaşılamayan miras nasıl satılır?


Geri Dön