22 / 11 / 2024
fuzul

Zilyetlik tapusu nasıl alınır?

Zilyetlik tapusu nasıl alınır?

Bir şey üzerinde fiili hâkimiyeti bulunan kimse onun zilyedi oluyor. Taşınmaz üzerindeki irtifak haklarında ve taşınmaz yüklerinde hakkın fiilen kullanılması zilyetlik sayılıyor. Peki, zilyetlik tapusu nasıl alınır?




Zilyetlik tapusu nasıl alınır?

Zilyetlik mevzuatı gereğince, bir şey üzerinde fiili hâkimiyeti bulunan kimse onun zilyedi oluyor. Taşınmaz üzerindeki irtifak haklarında ve taşınmaz yüklerinde hakkın fiilen kullanılması zilyetlik sayılıyor.


Bir sınırlı aynî hak veya bir kişisel hakkın kurulmasını ya da kullanılmasını sağlamak için şeyi başkasına teslim ederse, bu durum zilyet olarak tanımlanıyor.


Zilyetlik, şeyin veya şey üzerinde hâkimiyeti sağlayacak araçların, edinene teslimi veya edinenin önceki zilyedin rızasıyla şey üzerinde hâkimiyeti kullanacak duruma gelmesi hâlinde devredilmiş oluyor.


Bir üçüncü kişi veya zilyetliği devreden, özel bir hukukî ilişkiye dayanarak zilyet olmakta devam ederse zilyetlik, teslim gerçekleşmeksizin kazanılmış oluyor.


Zilyetliğin bu yolla devri, zilyet olmakta devam eden üçüncü kişiye karşı, ancak durumun devreden tarafından kendisine bildirildiği andan başlayarak hüküm doğuruyor.


Üçüncü kişi, zilyetliği devredene karşı ileri sürebileceği sebeplerle şeyi edinene vermekten kaçınabiliyor. Peki, zilyetlik tapusu nasıl alınır?


Zilyetlik tapusu almak..

Ya hataen kendi adına tescil edilmiş bir gayrimenkul olacak ve 10 yıl müddetle ihtilafsız kullanılmış olması veya 20 yıl müddetle tapuda kimse adına kayıtlı olmayan bir gayrimenkul ihtilafsız malikmiş gibi kullanılması gibi şartların oluşması durumunda o kişi gayrimenkulun kendi adına tescilini mahkemeden isteyebiliyor.



Zilyetlik ve tapu sicili mevzuatı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön