Emlak Terimleri

Babanın sağlığında paylaştırdığı miras öldüğünde bozulur mu?

Babanın sağlığında paylaştırdığı mirasın öldüğünde bozulup bozulmayacağı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki miras paylaşımını iptal etmek mümkün mü? Miras paylaşımı nasıl bozulur?

Miras paylaşımlarına dair yaşanan bazı adaletsizlikler nedeniyle söz konusu bu paylaşımların bozulmasının yolları pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Peki miras paylaşımını iptal etmek mümkün mü? Miras paylaşımı nasıl bozulur?

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre pek çok kişinin gündeminde yer alan miras paylaşımları ülkemizde de oldukça büyük bir sorun olabiliyor. Farklı kriterlerle kişilerin yapmış oldukları paylaşımlar bazen hukuka da uygun olmayabiliyor. Hukuka uygun olsalar bile adil olmuyorlar. 

Verilen bilgilere göre tüm bu şekilde yapılan miras paylaşımlarında haksızlığa uğradıklarını düşünenler de haklarının kendilerine iade edilmesinin yolları ile ilgili araştırmalar yapıyor.

KİŞİ SAĞLIĞINDA MİRASINI PAYLAŞTIRABİLİR Mİ?

Paylaşılan bilgilere göre mülkiyet hakkı devlet güvencesinde olan bir hak olarak bilinir ve kişiler mülklerinde istedikleri gibi tasarrufta bulunma hakkına da sahiptirler. Fakat mülkiyet hakkı ile mirasçıların hakları genellikle çatışıyor. Kanun da söz konusu mülkiyet hakkına müdahale etmeden mirasçıların hakkını da korur. Kişiler mülklerini sağlıklarında mirasçıları ya da 3. kişiler arasında paylaştırabilirler.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre yapılan miras paylaşımı adil olmayabilir. Bu durumda da yasal mirasçılar haklarını arama yoluna gidebilir. Fakat böylesi bir durumda doğru yolun takip edilmesi gerekir. Kişinin mirasçı vasfıyla işlem gerçekleştirilebilmesi için mirasçılığın vuku bulması gerekir. Yani bir baba hayattaysa çocukları mirasçı şeklinde talepte bulunmaları zordur.

Ölüm halinin gerçekleşmesi durumunda da mirasçılar kendilerine düşmesi gereken miras payının iadesini isteyebilir. Fakat burada çok önemli bir ayrıntı da bulunur. Mirasçının bu hakkının olabilmesinin sınırı da saklı paylarından ibarettir. Miras paylaşımıyla kişinin saklı payı azaltılmışsa ya da tamamen yok edilmişse o saklı payın iadesi mümkündür Daha üzeri için herhangi bir geri dönüş bulunmaz.

Eğer iki çocuğu olan bir babanın 4 konutu varsa ve bu konutların tamamını sağlığında bir çocuğuna devretmişse o zaman diğer çocuk mahkemede hakkını da arayabilir. Mahkeme bu çocuğun saklı payını kendisine iade eder. Saklı pay da çocuklar için babalarının tüm mirasının yarısıdır. Yani 4 konutun 2’si iki çocuğun saklı payıdır. Saklı paylar paylaştırıldığında kişi başı 1 konut düşer. Mahkemeye itiraz edilmesi halinde 1 konut davayı açan çocuğa geçer. Diğer çocuk ise 3 konutun sahibi olmaya devam eder.

TOKİ'den bu ile 79 konutluk yeni proje geliyor! İhalesi yarın!

SON DAKİKA! Hatay’da 4.9 şiddetinde deprem! Çevre illerden de hissedildi!

TOKİ’den dar gelirlilere özel 500 bin sosyal konut projesi! Başvuru şartları neler?