29 / 04 / 2024

TOKİ’den dar gelirlilere özel 500 bin sosyal konut projesi! Başvuru şartları neler?

TOKİ’den dar gelirlilere özel 500 bin sosyal konut projesi! Başvuru şartları neler?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 12’nci Kalkınma Planı doğrultusunda 2024 yılından 2028 yılı sonuna kadar dar ve orta gelirli vatandaşlar için 500 bin konut yapacak.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayından sonra Meclis’e sunulan ve 2024-2028 dönemini kapsayan 12’nci Kalkınma Planı'nda, kentsel dönüşüm, kentleşme ve konut ile çevrenin korunmasıyla ilgili başlıklar da bulunuyor.

Kalkınma Planı doğrultusunda, "Afet tehlikesi ve riski altındaki bölgelerde bu bölgelerin dışındaki riskli yapıların sağlıklı ve güvenli yaşamayı temel alacak biçimde dönüştürülmesine yönelik uygulamaları etkinleştirmek ve yaygınlaştırmak" temel amaç olarak kararlaştırıldı.

 TOKİ’den dar gelirlilere özel 500 bin sosyal konut projesi! Başvuru şartları neler?

Plana göre, kentsel dönüşümün kent dokusuna, estetiğine ve kimliğine uygun, yerinde dönüşüm felsefesiyle farklı kentsel sıkıntılarla ortaya çıkan ihtiyaçlar gözetilecek ve farklı müdahale türlerini kapsayacak biçimde bütüncül yaklaşım geliştirilecek.

Kentsel dönüşüm strateji belgelerinin hazırlanması zorunlu olacak.

ÖNCELİKLİ KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANLARI BELİRLENECEK

Yapı stoku ve kentsel altyapı niteliği, can ve mal kaybı bakımından afet risk durumu, etkilenen nüfus büyüklüğü, toplumsal güçlükler, finansman gereksinimi gibi etkenler esas alınarak öncelikli dönüşüm alanları netleştirilecek.

Plan dahilinde taşınmazların gerçek değerleri tespit edilecek. Ayrıca, değer artışları, kentsel dönüşümde finansman kaynağı olarak kullanılacak.

Kentsel dönüşümdeki anlaşmazlıkların daha hızlı çözüme ulaştırılması amacıyla ihtisas mahkemeleri kurulacak.

 TOKİ’den dar gelirlilere özel 500 bin sosyal konut projesi! Başvuru şartları neler?

ÇEŞİTLİ GRUPLARA İLİŞKİN TOPLU KONUT UYGULAMALARI YÜRÜTÜLECEK

Özellikle şehirlerdeki barınma problemine sağlıklı çözümler getirilmesi için dar gelirlilere, kadınlara, engellilere ve gençlere dair toplu konut uygulamaları gerçekleştirilecek.

12’nci Kalkınma Planı çerçevesinde 2024 yılından 2028 yılının sonuna kadar dar ve orta gelirlilere yönelik  TOKİ  tarafından 500 bine konut inşası hedefleniyor.

Deprem konutlarının inşasında depremzedelerin barınma ihtiyacını en kısa sürede karşılayacak biçimde hak sahipliği, geri ödeme ve finansman yöntemleriyle ilgili mevzuat tekrar masaya yatırılacak.

KONUTTA BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

*Türk vatandaşı olmak
*Proje kent sınırları içerisinde minimum bir sene ikamet etmek veya proje il nüfusuna kayıtlı olmak
*Müracaat eden bireylerin kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine ülke sınırları içinde tapuda kayıtlı konutu olmamak ve bunun yanı sıra, TOKİ'den daha önce konut almamış olmak

*İstanbul için aylık hane halkı gelirinin, maksimum net 18 bin TL, ülke çapında 16 bin TL olması (şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile bu kişilerin dul ve yetimleri kapsam dışı)
*Bir hane halkı adına, tek müracaat edilmesi

*Müracaat edecek kişilerin, 18 yaşını tamamlamaları gerekiyor.
*Genç kategorisine 14 Eylül 1992 tarihinden sonra doğanlar, başvurabilecek.
*Başvuru bedeli 500 TL olacak.

Naci Görür’den Antalya depremine ilişkin korkutan açıklama!

Kentsel dönüşüm kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı!

Düşük faizli konut kredisinden kimler yararlanacak? Tek tek sıralandı!


Geri Dön