28 / 04 / 2024

Düşük faizli konut kredisinden kimler yararlanacak? Tek tek sıralandı!

Düşük faizli konut kredisinden kimler yararlanacak? Tek tek sıralandı!

TOKİ sonrasında orta ve dar gelirliler için düşük faizli konut kredisi kampanyası başlıyor. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın konuya ilişkin açıklaması bekleniyor.



Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın duyurduğu orta gelirliler için verilecek düşük faizli konut kredisi kampanyasıyla ilgili ayrıntıları paylaştı.

KREDİ TALEPLERİ VE BÜYÜME BEKLENTİSİ

Özelmacıklı, şu anda yoğun kredi taleplerinin olduğunu ve ilaveten kredi büyümesinin istenmediğini ifade etti. İkinci konut almak isteyen vatandaşlara konut kredilerinin kısıtlandığını hatırlatan Özelmacıklı, bu durumun piyasayı ciddi şekilde kilitlemiş olduğunu söyledi.

Düşük faizli konut kredisinden kimler yararlanacak? Tek tek sıralandı!

İLK DEFA KONUT ALACAKLARA YENİ KREDİ İMKÂNI

Gayrimenkul Uzmanı Özelmacıklı, beklentilerin ilk kez ev alacaklara yönelik yeni bir kredi imkanının açılması olduğunu belirtti. Fakat, halen belirsizlik olduğunu ve insanların beklentilerinin karşılanması için net bir açıklamanın gerekliliği olduğunu vurguladı.

KREDİ KULLANIMINDA GETİRİLEBİLECEK KRİTERLER

Özelmacıklı, düşük faizli konut kredisinden kimlerin yararlanabileceği hususundaki soru işaretlerini giderdi. Bu konuda gelebilecek şartları sıralayarak, belirli bir süre o kentte ikamet etme, adına kayıtlı bir taşınmaza sahip olmama, taşınmazın eşi ve 18 yaş altındaki çocuklara ait olmaması gibi koşulların masaya gelebileceğini aktardı.

Düşük faizli konut kredisinden kimler yararlanacak? Tek tek sıralandı!

VADE UZATMA İHTİMALİ

Bunun yanı sıra, vadelerle ilgili konuşan Özelmacıklı, mevcut durumda 120 ay olan vade sınırının uzatılabileceğine vurgu yaptı. Fakat, faizlerin yüksek olduğu hallerde uzun vadeli borçlanmanın yararlı olmadığını kaydederek, vadelerin 15 yıla kadar, yani 180 aya kadar uzatılabileceğini ama bireylerin tercih etmediğini açıkladı.

1.20 FAİZLİ KONUT KREDİSİ HEDEFLERİ

Öte yandan, kredinin hedefleri ve konut sektörü ile tüketicilere olası etkileri şu şekilde sıralanabilir:

Kredi fırsatının gerçek ihtiyaç sahibine dönmesiyle beraber konut sahipliği oranının artması amaçlanıyor.

Talepteki düşüş ile birlikte fiyat artışının dengelenmesi öngörülüyor.

Ama sürecin uzun sürmesi durumunda satıştaki düşüşle beraber üretimin düşmesi söz gündeme gelebilecek. Bu durum arz-talep dengesizliğinin artmasına neden olabilecek.

Yatırım için ev alanların azalması, kiralık ev sayısının düşmesine neden olabilecek.

Düzenleme en fazla yazlık sektörünü etkileyecek. Kredi sınırlaması nedeniyle, ikinci konut durumunda olan yazlıkların satışında önemli düşüşler yaşanabilecek.

Sakarya’ya göç artınca konut fiyatları resmen fırladı!

ABD Eski Başkanı Trump'ın kızı Ivanka Trump, emlak dolandırıcılığı nedeniyle hakim karşısında!

Karşıyaka’da yeni stat konusu gündemden düşmüyor!


Geri Dön