27 / 04 / 2024

Karşıyaka’da yeni stat konusu gündemden düşmüyor!

Karşıyaka’da yeni stat konusu gündemden düşmüyor!

İzmir'de 25 sene boyunca kendi stadının yapılmasını bekleyen kentin en köklü spor kulübü Karşıyaka, yıllardır atıl kalan projeyi hayata geçirmek için girişimlerini hızlandırdı. Kulüp, eski Karşıyaka İlçe Stadı'nın yerine yapılacak projeyi yeniden eline aldı.



1998’de yeni stat projesini ilk gündeme getiren Karşıyaka, yıllarıdr atıl kalan projeyi hayata geçirmek için girişimlerini hızlandırdı. Karşıyaka Başkanı Azat Yeşil, önceki hafta yaptığı açıklamada, stat hususunda çimento ve demir maliyetlerinin karşılanması kaydıyla kendi şirketiyle de inşaatı üstlenebileceğini belirtmişti. Yeşil'in bu çıkışı, stat projesinin tekrar gündeme gelmesini sağladı. Başkan Azat Yeşil, söz konusu projenin mimarı Bahadır Kul ile bir araya geldi. Yapılan görüşmeler neticesinde, projede bazı değişikliklere gidildi.

Güncellenen projeyle Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'tan randevu isteyen Azat Yeşil, "Konuyu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ile iletişime geçerek desteğini aldık. Bakanımızla görüşüp bu gerekli adımları atmayı arzuluyoruz. Bu işin en kısa zamanda çözüme kavuşması için elimizden geleni yapacağız. Önceki günlerde Uşak Valiliği yeni stat projesi için ihaleye çıktı. Stadımız için  İzmir  Valiliği aracılığıyla yeni ihale açılırsa süreç daha da hızlanabilir. Projeyi çizen Mimar Bahadır Kul şimdi  Ankara  Yeni 19 Mayıs Stadı'nın da inşaat sürecinde yer alıyor. Ülke genelinde birçok projede imzası var. Bizim projemizde önceki projede zayıf kalan maraton tribünde sıra sayıları biraz daha artacak ve localar ilave edilecek. Hâlihazırdaki proje 15 bin 500 kişilik. Bu dokunuşlarla kapasite yükseltilebilir. Orman Bölge Müdürlüğü'nden tahsis edilecek yere de yeraltı otoparkı yapılarak otopark problemi çözülecek" şeklinde konuştu.

Karşıyaka’da yeni stat konusu gündemden düşmüyor!

ALTERNATİF YOK

Yeşil, Karşıyaka Stadı'nın Yalı'daki İlçe Stadı arazisi üzerine yapılmasından başka alternatif olmadığını söyledi. Stadyum inşaatı için çok kilit bir noktada olduklarının altını çizen Başkan Yeşil, "Şu an ilçemizde stat inşa edilebilecek tek alan orası. Arazi de öne sürüldüğü gibi modern, büyük bir stat için küçük değil. Taraftarımız ve camiamızın sevdiği, Atatürk'ün annesi Zübeyde Ana'nın adını vermeyi arzuladığımız Karşıyaka Zübeyde Hanım Stadı'na bir an önce kavuşmak istiyoruz" dedi.

25 YILLIK SÜREÇ

Karşıyaka'nın yeni stat projesini ilk defa 1998’da Onursal Başkan Selçuk Yaşar, Yalı Tesisleri ve İlçe Stadı'nın yerine yapılması öngörülen plaza, marina ve stadyumla paylaştı. 2010’da Türkiye'nin EURO 2016 adaylığı çerçevesinde Örnekköy'e 40 bin kişilik stat yapılması gündeme gelse de şampiyona bir oy farkla Fransa'ya kaptırılınca bu hayal gerçeğe dönüşmedi. 2011’de şu an altyapı tesisi için kulübe verilen Mavişehir'deki 100 dönümlük araziye, 2013’te de mevcut stat arazisi olan 21 dönümlük Karşıyaka İlçe Stadı arazisine proje çizdirildi. 

Karşıyaka’da yeni stat konusu gündemden düşmüyor!

Yalı için 2014 yılı Ocak ayında 54 milyon TL, 2017 yılı Haziran ayında 62 milyon TL bedelle  TOKİ  tarafından gerçekleştirilen iki ihale de imar planına açılan davalar, ruhsat alınamaması ve aradan geçen süreçteki kur farkı yüzünden iptal edildi. İki defa Karşıyaka Stadı'yla aynı tarihlerde ihaleye çıkıp temeli beraber atılan Göztepe Gürsel Aksel Stadı, 2020 yılı Ocak ayında, 2017 yılı Nisan ayında ihale edilen Alsancak Stadı ise 2021 yılı Kasım ayında tamamlanarak açıldı. Karşıyaka'da yeni stat için eski stat, kulüp binası, salonlar ve tenis kortları yıkılırken, arazide başlayan altyapı dolgu çalışmaları 2016 yılında bırakıldı. Son 8 senedir atıl durumda olan stat arazisi otoparka döndü. Süreç içinde projeye yapı kayıt belgesi alınıp davalar da olumlu neticelense de tekrar ihaleye çıkılamadı.

Naci Görür’den Antalya depremine ilişkin korkutan açıklama!

Kentsel dönüşüm kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı!

Kentsel dönüşümde mülkiyet hakkı tartışmaları! Yasa onaylandı, tartışmalar büyüdü!

Geri Dön