26 / 12 / 2024

Kentsel dönüşüm kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı!

Kentsel dönüşüm kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı!

Kentsel dönüşüme ilişkin düzenlemeleri kapsayan ve TBMM Genel Kurulunda kabul edilen "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine İlişkin Yasa ile Bazı Yasalarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlandı.



Söz konusu yasayla, deprem bölgesinde yıkım kararlarının iptalinin talep edilmesi sebebiyle yıkılamayan yapılara yönelik yargı süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor.

Riskli yapı tespitinin Kentsel Dönüşüm Başkanlığı ya da idarece resen yapılması gerçekleştirilmesine fırsat veren kanun kapsamında, riskli yapıların yıktırılması için maliklere bir kerede 90 günden fazla olmamak üzere süre hakkı tanınacak. Binaların tahliyesinin engellenmesi halinde kolluk kuvveti aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Kentsel dönüşüm, konut sahiplerinin salt çoğunlukla aldığı karara istinaden gerçekleştirilebilecek.

Uygulama imar planı ve mimari, statik, tesisat ile her türlü fenni mesuliyetin Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından üstlenilmesi ve mülkiyetin ispatlanması şartıyla 30 gün içinde yapı ruhsatı verilecek.

Kentsel dönüşüm kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı!

KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI NEDİR?

Kamuoyunda “Kentsel Dönüşüm Kanunu” olarak bilinen yasa, afet riski altındaki alanlar ile bu bölgeler haricindeki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde sağlıklı ve güvenli yaşama çevreleri sağlamak amacıyla iyileştirmek, tasfiye ve yenilemelere ilişkin usul ve esasları düzenlemek olarak biliniyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI İÇERİĞİNDE NELER VAR?

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, önceki gün TBMM’ye sunulan teklife yönelik düzenlediği basın toplantısında, Türkiye çapında bulunan 36 milyon bağımsız bölümden 6 milyonunun riskli olduğunu, 2 milyonunun ise acil dönüştürülmesi gerektiğini ifade etmişti. Güler, “Türkiye’yi afetlere dirençli hale getirmek amacıyla tek çare kentsel dönüşümü hızlandırmak” demişti.

Kentsel dönüşüm kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı!

10 GÜN İÇİNDE İLK İNCELEME YAPILACAK

Söz konusu yasada, deprem bölgesinde hayatın normale döndürülmesi konusunda ağır hasarlı olduğu tespit edilen yapıların akıbetinin bir an önce belirlenmesi için mahkeme sürelerinin kısaltılması ve bilirkişi sürelerinin kısaltılmasına ilişkin genel usulden çeşitli hükümler öngören geçici bir madde yer aldı. 

Bu kapsamda, depremlerin etkisiyle meydana gelen hasarlarla bağlantılı olması şartıyla, hak sahipliğine yönelik işlemler hariç olmak üzere hasar tespit raporlarına dayalı olarak tesis edilen idari işlemlere karşı açılmış olan iptal davalarında 10 gün içinde ilk inceleme yapılacak. Ayrıca, dava dilekçesi ile ekleri tebliğ edilecek.

Naci Görür’den Antalya depremine ilişkin korkutan açıklama!

Kentsel dönüşümde mülkiyet hakkı tartışmaları! Yasa onaylandı, tartışmalar büyüdü!

TOKİ, 8 ilde konut teslimine başladı! Toplam 1779 konut hak sahiplerine teslim edilecek!


Geri Dön