Babaros Akkuş: İzmir'e kilise inşa edilsin!
İzmit Belediyesi Ocak Ayı Meclisi’nde CHP Meclis üyesi Babaros Akkuş, “Kentin bir yerinde cami varsa yanında bir de kilise olsun. Herkes istediği gibi yaşasın” dedi.
İzmit Belediyesi Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Yılın ilk toplantısında geçtiğimiz ay hayatını kaybeden İzmit ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Şaban Sarıgülle de unutulmadı. Toplantıya damgasını vuran konulardan biri de tramvay güzergahındaki eğlence mekanları oldu. Konuyla ilgili söz alan CHP’li Belediye Meclis Üyesi Barbaros Akkuş, “Kentin bir yerinde cami varsa yanında bir de kilise olsun. Kimse kimsenin yaşam hakkına karışamaz. Kimi camiye kimi meyhaneye gider” diye konuştu.
Toplantıda CHP’li Meclis Üyeleri Ercan Umut, İbrahim Güçlü ve Barbaros Akkuş gündem dışı söz aldılar. Toplantıda ön plana çıkan konulardan biri de Tramvay projesinin uygulanmasıyla İzmit’in eğlence mekanlarının kaldırılıp kaldırılmaması oldu. İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak İzmit Belediyesi üzerine düşeni yapmıştır. En az laf söylemesi gereken benim. Projenin sorumlusu Büyükşehir Belediyesi’dir. Kırmızı çizgileri biz değil, Büyükşehir veya Vali değiştirebilir” dedi.
DENETİM KOMİSYONU OLUŞTURULDU
Yoklama alınarak başlayan toplantıda 01 Aralık 2015 tarihli tutanak özeti okundu. Ardından 5393 sayılı kanunun 25. maddesinde yer alan hüküm gereği, Denetim komisyonu oluşturulması teklifi verildi. Toplantının 4. maddesine ilişkin olarak Veli Beyaztaş, Emine Okanalp, Cemil Kanpara, Hayrettin Ünlü ve Birol Sağlam 33’er oy alarak Denetim Komisyonluğuna seçildi.
MADDELER ONAYLANDI
İzmit Belediye Meclisi’nin yeni ilk toplantısında kanun gereğince İzmit Belediyesi’ne devredilen tarla vasfındaki alanların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Ortak Hizmet Projeleri yapmak üzere Belediye Başkanına protokol yetkisi verilmesi teklifi ile ilgili CHP Grup Başkan Vekili Ersin Albayrak, komisyona havale edilip incelenmesini istedi. AK Parti ve CHP’lilerin oyları ile komisyona havale edildi.
Atatürk Mahallesi, tapuda Durhasan Mahallesi’ndeki taşınmazda ½ oranında, Belediye’nin hissesi bulunan ve Belediye tarafından diğer hissedar aleyhine ortaklığın giderilmesi davası açılmış olup mahkemece yapılacak satış ihalesine katılım ve 806 ada 1 nolu parseldeki kalan ½ oranındaki hissenin satın alınması ile ilgili Belediye kanununun 18. Maddesinin ( e ) fıkrasına göre Belediye Başkanına yetki verilmesi teklifi ile ilgili Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün yazısı kabul edildi.
İzmit-Alikahya Atatürk Mahallesi’nde TEİAŞ 5. Bölge Müdürlüğü'nün teşekkülleri yatırım programı çerçevesinde Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisinin ilgi kararı ile onaylanan nazım imar planları doğrultusunda hazırlanan "Teknik Altyapı Alanı (Trafo)" , "Enerji Nakil Hattı" ve bağlantı yolu planlanmasını Uygulama İmar Planı değişikliği teklifi ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün yazısı kabul edildi.
Makedonya Cumhuriyeti'ne bağlı Jupa Belediyesi sınırlarında Pralenk köyüne okul binası yapım maliyetinin belediye bütçesinden karşılanması için TİKA ile protokol yapmak üzere Belediye Başkanına yetki verilmesiyle ilgili komisyon raporu oy birliği ile seçildi.
Ulusal Coğrafi Veri Altyapısı kapsamına giren konularda ihtiyaç duyulan verilerin temin edilmesi ile alakalı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediye Başkanlığı arasında veri erişimi; Paylaşım ve kullanımı esaslarına dair protokol yapmak üzere, Belediye Başkanına yetki verilmesi teklifi ile ilgili Plan ve Bütçe komisyonunun raporu kabul edildi.
İzmit Belediye Meclis toplantısında mülkiyeti hazineye ait olan Kadıköy Mahallesi’ndeki parsele İzmit Belediyesi tarafından İlçe Emniyet Müdürlüğü Hizmet binası yapılması; yapım maliyetine karşılık hazineye ait yerin alınmasıyla ilgili Kocaeli Valiliği ile protokol yapmak üzere Belediye Başkanı ve Encümene yetki verilmesiyle ilgili komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.
İmar planlarında park alanı olarak ayrılan, tapuda tescil harici olan, M. Alipaşa (Yahyakaptan) Mahallesi Salkım Söğüt Caddesi, 3076 ada park alanının düzenlenerek 10 yıl süre ile kiraya verilmesi teklifi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonunun raporu kabul edildi.
Katı Atık Entegre Tesisinin özel bir işletmeci/yatırımcı aracılıyla kurulabilmesi için araştırma yapılması ve imtiyaz sözleşmesinin imzalanması için yetki alınmasıyla ilgili Bütçe Komisyonu raporu kabul edildi.
İzmit’in tarihi yapısı; Roma, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine dayalı turizm potansiyeli kentimize katacağı değerler açısından detayla araştırma yapılmasıyla ilgili Kültür ve Sanat Komisyonu raporu oy birliği ile kabul edildi.
ÜÇ KONUYU BAŞKAN’A SUNDU
CHP’li Meclis Üyeleri Ercan Umut, İbrahim Güçlü ve Barbaros Akkuş gündem dışı söz aldılar. CHP Meclis Üyesi Ercan Umut, üç konu hakkında Başkan Doğan’dan bilgi almak istedi. İzmit Belediyesi’nin yapmış olduğu Cephanelik spor kompleksini henüz kullanmamışsınız. Şu anki durumu içler acısı. Çamaşır makinası bile kullanılmamaktaymış. Burası ile ilgili ne düşünüyorsunuz? İki gün önce kar yağdı. İzmit yürüyüş yolunun hali içler acısıydı. Bir an önce karar verin de bir dahaki kar yağmasında aynı sorun yaşanmasın. İnsanlar düşmesin. Ayrıca ben Alikahya’da oturuyorum. Yağmur olduğunda kar yağdığında ayakta durmak zaten zor. Parlak siyah taşları sorun oluyor. İnsanlarımız düşüyor. İnsanlarımız artık taşları kıracaklar. Yahya Kaptan’da da büyük konteyner için 475 TL istenmiş bu konular hakkında bilgileri talep etmek istiyorum” dedi.
‘CEPHANELİK BEKİRPAŞA’NIN ESERİDİR’
Ardından Başkan Doğan, “Cephanelik Spor Tesisleri’nde içler acısı bir durum yoktur. Biraz insaflı olalım. İl dışından gelip deplasman yapan takımlarımız var. Yıllardan sonra Bekirpaşa’ya böyle bir eser kazandırılmıştır. Yüzlerce binlerce karşılaşma yapıldı orada. Özelikle Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün olimpiyat sporcuları yetiştirmek istenmektedir. Havuz yapılması ve kalma tesislerinin yapılmasını istediler. Bölgeyi komple bize verin dediler. Devri konusunda spor kulüplerinin değerlendirileceğini söyledim. Siz yetkiyi bize verdiniz. Biz de bunun devredilmesi noktasında düşüneceğiz” açıklamasında bulundu.
‘SORUMLULUK BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN’
Yürüyüş Yolu’ndaki buzlanmasıyla ilgili de açıklama yapan Doğan, “Yürüyüş Yolu ile ilgili olarak da cadde ve bulvarların sorunu Büyükşehir Belediyesi’ndedir. Zaman zaman tuzlama ve küreme çalışmaları yapıldı. Ancak yoğun kar yağışından sonra küreme çalışmaları devam edemedi. Başka sorun yaşanmaması için Büyükşehir Belediyesi koordinasyon sağlanacağı kaydedildi” dedi. Doğan, kendisine sunulan maddelerden Alikahya bölgesindeki siyah taşlarla da ilgili olarak taşların parlak yapılması noktasında Belediye’nin hataya düştüğünü belirtirken, taşların çıkarılmasıyla da ciddi sıkıntıya düşüleceğini sözlerine ekledi.
‘BAŞKANIMIZ BUNU YOK MU SAYIYOR?’
CHP Meclis Üyesi İbrahim Güçlü, kente yapılacak tramvayın güzergahında bulunan eğlence yerlerinin kaldırılması kararıyla ilgili olarak Başkan Doğan’a görüşlerini sundu. Meclis Üyesi Güçlü, “Kentimizin gündeminde olan konularından bir tanesi de eğlence yerlerinin işletmecilerinin ciddi sıkıntılarıdır. Belediyemiz sosyal bir Belediye’dir. Böyle bir kurumun her vatandaşa her kesime aynı derecede sorumluluğu var. Bu işletme sahiplerinin randevuları oluyor da bizim sosyal gördüğümüz Belediye Başkanımız bunu yok mu sayıyor diye düşünüyoruz. Bir kentin turistik tarihi yerleri kadar o kente turist çekme ve canlılık kazandırma ile ilgili eğlence eyerleri de önemlidir” dedi.
‘EN AZ LAF BANA DÜŞER’
Güçlü’nün ardından Başkan Doğan da eğlence mekanlarıyla ilgili bir açıklama yaparak, “İzmit Belediyesi kendi üzerine düşenleri yapmak durumundadır. Bu konuda herhalde en az laf söylenmesi gereken siyasi benimdir. Malum konuyla ilgili daha bu konu çıkmadan önce mevcut şartların getirdiği, asayiş bakımından gerek Büyükşehir gerek Vali, yetkililerin huzurunda gündeme getirdim. En az yetki kullanabilecek kişi de biziz. Her zaman defalarca görüşmeler yapamam. Burada benim başkanvekillerim var, yardımcılarım var. Biz bu arkadaşlarımızla Ruhsatlandırma konusunda vs. görüşün diyoruz” ifadelerini kullandı.
‘İZMİT BELEDİYESİ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI’
Doğan devamında, “Konu tramvayın geçmesi. Bu işletmeler nereye taşınacak konusunda tramvay Büyükşehir Belediyesi’nin. İzmit Belediyesi’nin yetkisi yoktur. İlgili kuruluş, bununla ilgili yer gösterilme durumunda gereken kolaylık sağlanacağını söyledim. Biz kırmızı çizgileri değiştiremeyiz. Kırmızı çizgiyi Vali değiştirebilir. Yer verme de dahil her konuda sorumluluk alan başka kuruluşlar var. Bize düşeni biz yaparız. Sağlıklı, düzgün bir yerin kurulması ile ilgili biz defalarca görüşümüzü bildirdik. İzmit Belediyesi bu konuda üstüne düşeni yapmıştır” diyerek sözlerini tamamladı.
‘ÖNCÜLÜK YAPMANIZI İSTİYORUZ’
CHP Meclis Üyesi Barbaros Akkuş da eğlence mekanları konusuyla ilgili görüşünü paylaşarak, “Kentin bir yerinde cami varsa yanında bir de kilise olsun. Herkes istediği gibi yaşasın diye düşünüyorum. Siz gerekli açıklamaları yaptınız. Çok uzatmayacağım. Kimse kimsenin yaşam hakkına karışamaz. Kimi camiye kimi meyhaneye gider. Olayın sosyal boyutu bu. Olayın turizm boyutu da kent dışından gelen arkadaşlar, eğlenebileceğimiz bir yer var mı diye soruyorlar. Katma değer boyutu da var. Yüzlerce insan çalışıyor. Kente katkı sağlıyor. Dolayısıyla bu konuda öncülük yapmanızı, bu işletmecilerimizi ve kentimizin mağdur edilmemesini sizden talep ediyorum” dedi.
‘ANCAK RUHSAT ÇALIŞMASI YAPABİLİRİZ’
Akkuş’un görüşlerinin ardından kısa bir açıklamada bulunan Başkan Doğan, “Çözümün yeri İzmit Belediyesi değildir. Şehrin uygun bir yerine yapılabilir. Deniz kıyısına da olabilir. Adres bu tarafta aranırsa söyleyeceklerimiz bellidir. Bize gelinmesi noktasında ruhsat çalışması yapabiliriz” diyerek konuşmasını tamamladı ve toplantıyı sonlandırdı.
Pınar GÜL/Çağdaş Kocaeli