Babcock Çiftliği şehri projesi hayata geçiyor!
Florida Power and Light şirketiyle, Kitson and Partners'ın inşa ettiği, Torti Gallas and Partners'ın master planını çizdiği Babcock Ranch (Babcock Çiftliği) şehri projesi, gerekli izinlerin tamamlanmasıyla beraber artık hayata geçiyor
Florida Power and Light şirketiyle, saygın emlak şirketlerinden Kitson and Partners'ın inşa ettiği, Torti Gallas and Partners'ın master planını çizdiği Babcock Ranch (Babcock Çiftliği) şehri projesi, gerekli izinlerin tamamlanmasıyla beraber artık hayata geçiyor. 19.500 evin yer alacağı proje, toplamda 36.800 hektarlık bir alana yayılacak. Babcock Ranch şehri sadece 6880 hektarlık bir alana inşa edilecek. Şehirde 7 ayrı yerleşim alanı ve Town Center (şehir merkezi) yer alacak. Geriye kalan çiftlik alanı ise doğal yaşam alanı olarak tamamen | korunacak. Şehrin neredeyse yarısı parklara ve doğal yürüyüş alanlarına ayrılacak. Şehirde toplam 67 kilometre uzunluğunda yürüyüş alanı ve sokaklarda bisikletle gidilebilen özel yollar bulunacak. Şehirde ulaşım General Motors'un tasarladığı PUMA isimli araçlarla mümkün olacak, sürücü olmadan, bir ray şebekesi zerinde hareket eden bu arabalarda d kişi yolculuk edebilecek. Aynca ıplu ulaşım için de yeraltmda elektrikli araçlar kullanılacak.
Enerjisini ve tarım mahsullerini kendi üretiyor
Sürdürülebilir şehir vizyonu ile tasarlanan Babcock Ranch, "Energy Neutral" (ürettiği kadar enerji kullanan) bir şehir. Dünyanın en büyük fotovoltaik elektrik üretim tesisi burada kurulacak. Bu özelliği ile Babcock Ranch, dünyada tüm enerjisini güneşten sağlayan ilk şehir olacak. "Smart Grid" elektrik dağıtım şebekesi sayesinde, şehrin enerji kullanımı sürekli izlenecek. "Smart Home" teknolojisi ile de ailelerin evlerinde enerjiyi en verimli şekilde kullanmaları sağlanacak. Bunun bir parçası olarak, evlerin çatısında da güneş panelleri bulunacak ve buradan şehir şebekesine elektrik sağlanacak. Aynca sokak lambaları ışık kirliliği yaratmayacak kadar ışık verecek ve her yerde hibrit arabalar için şarj üniteleri olacak. Bunun dışında şehir kendi yiyeceğini de kendisi üretecek. Yerel tarım programı sayesinde pek çok mahsûlün tarımı yapılarak dışa bağımlılık azalacağı gibi, şehrin sakinleri organik beslenmiş olacak. Şehirdeki su da geri dönüşümlü olarak kullanılacak.
20 bin iş imkam
Böyle bir şehrin kurulması sadece çevreyle ilgili önlemleri ya da teknolojik yenilikleri kapsamıyor elbette. Yaşamın sürdürülebilir olması için 20 bin daimi iş imkanı sağlanması planlanıyor. Projeyi yürüten Kitson and Partners şirketi, eğitim, ticaret, hizmet, ileri teknoloji üretimi, şehir idaresi ve hafif sanayi konusunda iş gücü yaratacak firmalarla şimdiden anlaşmaya başlamış. Örneğin şehrin her yerinde wireless internet kurulumunun yapılması için gerekli teknolojik altyapıyı IBM hazırlarken, ulaşım için geliştirilen araçlarda da General Motors imzası olacak.
Hürriyet