11 / 05 / 2024

Baca temizliğinde klasik yöntem daha faydalı!

Baca temizliğinde klasik yöntem daha faydalı!

Elazığ Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, yaklaşan kış mevsimi öncesinde vatandaşları muhtemel baca yangınları ile karşılaşmamaları için baca temizliği yaptırmaları konusunda uyardı. İşte baca temizliğiyle ilgili uyarılar...



Elazığ Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, yaklaşan kış mevsimi öncesinde vatandaşları muhtemel baca yangınları ile karşılaşmamaları için baca temizliği yaptırmaları konusunda uyardı.


İtfaiye Müdürü İbrahim Halil Başgün bir binanın bacasının o binanın yangın güvenliği açısında en önemli unsuru olduğunu söyledi. Türkiye’de baca ve soba yüzünden her yıl onlarca insanın hayatını kaybettiğini belirten Başgün, “O yüzden baca sağlamlığına dikkat edilmesi gereken hususlar var. Bacalar sağlam olacak, geniş olacak. Çatı seviyesinden en fazla 1 metre daha yüksekte olacak. Bacalar etrafını kesen herhangi bir engel olmayacak. Sobalı bacalar yılda en az 2 sefer, kaloriferli bacalar ise yılda en az 1 sefer temizlettirilecek" dedi.


Baca temizliğini işin uzmanlarının yapması gerektiğine vurgu yapan Başgün, “Bizde Başkanımızın talimatı doğrultusunda bize müracaat eden bütün vatandaşlara bu konuda yardımcı oluyoruz. Bacalarını temizlemeye çalışıyoruz. Resmi kurumlar yönetmelik gereği belli zamanlarda ve periyotlarda müdürlüğümüze müracaat ediyorlar. Bizde uzman ekiplerimiz gönderip bacalarını temizlettiriyoruz. O konunda çalışan personellerimize de gereken eğitimleri veriyoruz. Kış mevsiminden dolayı sobalar, ısıtıcılar kurallara uygun şekilde yakıldığı zaman ve ısıtıcıların etrafında yanıcı maddeler olmadığı takdirde yangınlara karşı gerekli önlemleri aldığımızda yangınla karşı karşıya kalmayız” diye konuştu.


“SOBALARI SÖNDÜRMEDEN UYUMAYIN”


Vatandaşlar bacalarını temizlemek istediği zaman kendilerinden destek alabileceklerini altını çizen Başgün, şunları kaydetti:


“Vatandaşlarımız, baca temizleme demiri yoksa bizden alabilirler. Kendi güvenliklerini de göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Çünkü çatılar yüksek yerler. Kaygan olabilir. Kırık kiremit olabilir. Bu tür durumları göz önünde bulundurarak kendi emniyetlerini sağladıktan sonra bilinçli şekilde baca demirini bacaya salıp temizledikten sonra baca temizliği tamamlanmış olur. Biz baca sili tavsiye etmiyoruz. Baca temizliğini klasik yöntemlerle temizlemelerin de daha büyük fayda var. Rüzgarlı havalarda sobaları yakmamak en önemli durumdur. Çünkü ters bir rüzgarda dışarıdaki zehirli gazlar geri tepeceğinden dolayı binada ve o dairede oturanlar risk altına girerler. Zehirli gazlardan etkilenirler. O yüzden rüzgarlı havalarda sobasını yakmayacaktır. Doğalgazda zaten sıkıntı yok ve daha emniyetli bir unsurdur.”


Sobadan çıkan karbonmonoksit gazının ölümlere neden olduğunu da ifade eden Başgün, gece kömürlü sobaların mutlaka söndürülmesi gerektiğini bildirdi.


Hürriyet Yerel




Geri Dön