28 / 04 / 2024

Memduh Büyükkılıç: Baca temizliğini ihmal etmeyin!

Memduh Büyükkılıç: Baca temizliğini ihmal etmeyin!

Yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığını ifade eden Başkan Memduh Büyükkılıç baca temizliğinin mutlaka yapılması uyarısında bulundu...



Kayseri Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, sonbahar ve kış aylarında görülen soba zehirlenmelerinin yaşanmaması için baca temizliğinin ihmal edilmemesi uyarısında bulundu.


Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı uyararak, rüzgarlı havalarda sobaların yakılmaması veya tam söndürülerek yatılması gerektiğini bildirdi. Yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığını ifade eden Başkan Memduh Büyükkılıç, karbonmonoksit gazının renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı, zehirli bir gaz olduğunu bunun için insanlar için uyku anında tehlike arz ettiğini belirtti. 


Güney batıdan esen lodos nedeniyle özellikle sobadan sızan karbonmonoksit gazı nedeniyle zehirlenme vakaları yaşandığını hatırlatan Başkan Memduh Büyükkılıç, şunlara dikkat çekti: “Özellikle kış döneminde gerek soba gerekse şofben kullanımlarında yakma tekniklerini kullanmaları, kullanılan kömür cinsi, bacaların yetersizliği, baca temizliğinin yapılmaması, sobaların yanlış kullanımı gibi nedenlerden dolayı zehirlenme vakalarıyla karşılaşılmaktır. Tamamen ihmal ve bilgisizlikten kaynaklanan soba zehirlenmelerine karşı belediye olarak uyarıda bulunmak ve gerekli çalışmaları yapmak görevlerimiz arasındadır. Belediye olarak özellikle bina görevlileri için kalorifer ateşçiliği konusunda meslek kursları açıyoruz. Şehir merkezinde doğalgaz bulunması bu riski azaltmaktadır. Ancak kırsal kesimlerde soba ile ısınma devam etmektedir. Bunun için bu bölgelerde temizlik işleri müdürlüğümüz el ilanı bastırdı. Karbonmonoksit gazı hava gazı, kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ortamlarda gözükür. Ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Bu nedenle yanmakta olan soba yatmadan evvel mutlak surette söndürülmelidir. Bacı temizliği mutlaka yaptırılmalı ve şüpheli durumlarda itfaiye veya acil servis aranmalıdır.”


Zaman


Geri Dön