09 / 05 / 2024

BAE'nin, nükleer santral inşaası ihalesini KEPCO kazandı

BAE'nin, nükleer santral inşaası ihalesini KEPCO kazandı

Güney Kore Elektrik Enerjisi Şirketi (KEPCO) Türkiye ile iki nükleer reaktör sağlama konusunda görüşmeler yapıyor



Güney Kore Elektrik Enerjisi Şirketi (KEPCO) Türkiye ile iki nükleer reaktör sağlama konusunda görüşmeler yapıyor. Bir kamu şirketi olan KEPCO önderliğindeki konsorsiyum, nükleer santral teknolojisi ihraç etmede, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Çin ve Ürdün pazarlarına odaklanmayı amaçlıyor

EN BÜYÜK İHALEYİ ALDI
Güney Kore tarihinde, bir defada, en büyük projelerden birini kazanan KEPCO önderliğindeki konsorsiyum önceki gün BAE'nin, nükleer santral inşaası için açtığı ihaleyi, ABD ve Fransa'nın da içinde bulunduğu dev rakiplerini geride bırakarak kazandı. BAE'deki bu ihalenin ardından, Güney Kore, ABD, Fransa, Rusya, Kanada ve Japonya'nın ardından dünyanın en büyük 6. nükleer teknoloji ihracatçısı oldu.

TÜRK FİRMALARLA ORTAKLIK
KEPCO, Asya'da büyümeye odaklandı. Şirket, hedef pazarları arasında yer alan, Karadeniz'deki nükleer santral projesi başta olmak üzere, Türkiye'de ortaklıklara da önem veriyor. Enka İnşaat da, Güney Kore devletine ait KEPCO ile Türkiye'de nükleer enerji alanında işbirliği yapmak üzere ön anlaşma imzalamıştı. Nurol Enerji, KEPCO ve SK Mühendislik ve İnşaat Şirketi ortak girişimi de Gürcistan'da santral ihalesi almışlardı.

Akşam

Basında yer alan diğer haberler şunlar;

Nükleer santral ihalesine Güney Kore de talip oldu  
 
 Türkiye'nin geçen kasım ayında bir kez daha iptal ettiği nükleer santral ihalesinin 2010'un ilk yarısında yenilenmesi bekleniyor. Amerikan GE'nin ardından geçtiğimiz günlerde Birleşik Arap Emirlikleri'nin ihalesini kazanan Güney Koreli KEPCO da Karadeniz kıyılarında inşa edilecek 4 santral ihalesi için teklif verecek.
Elektrik üretiminin yüzde 40'ını nükleer santrallerden karşılayan Güney Kore, Türkiye'deki ihalelerle ilgileniyor. Türkiye'nin Karadeniz kıyıları boyunca her biri 5 milyar dolara mal olacak 4 adet nükleer santral ihalesi için Güney Kore'nin de teklif vereceği kaydedildi. Son dönemde dünyanın nükleer enerji ihraç eden sayılı devletleri arasına giren Güney Koreli Kore Electric Power Corp (KEPCO) sözcüsü, "Karar verilmiş bir şey yok. Ancak, Türkiye'deki nükleer santral ihalesi için teklif planlıyoruz." dedi. Türkiye'nin ilk nükleer santralin Mersin Akkuyu'da yapılması için Türkiye Elektrik Ticaret AŞ (TETAŞ) tarafından açılan ve sadece Rus Atomstroyexport, Inter Rao ve Türkiye'den Park Teknik şirketlerinin oluşturduğu ortak girişim grubunun katıldığı ihale iptal edildi. Önümüzdeki yılın ilk yarısında açılması beklenen yeni ihaleyle ABD'li GE Energy de ilgileniyor. Enerji devi, ihaleye ortak girmek için yurtiçi ve yurtdışında şirketlerle görüşmeler yapıyor. Türkiye'den de başta Sabancı, Park, Çalık, Alarko olmak üzere birçok grup yeni ihaleyle ilgileniyor.

Güney Koreli KEPCO liderliğindeki konsorsiyum, Birleşik Arap Emirlikleri'nde dört nükleer enerji santralinin kurulması ihalesini de 20,4 milyar dolara aldı. Konsorsiyuma 5 Güney Kore firması, ABD'den Westinghouse Electric ve Japonya'dan Toshiba katılmıştı. BAE'de ilk elektrik üretimi 2017'de gerçekleşecek.

Türkiye'de 2004'te Enerji Bakanlığı ve TAEK, toplam 5000 MW'lik 3 reaktör yapılacağını açıkladı. 24 Mart 2008'de TETAŞ, Mersin Akkuyu'da kurulacak santral için ihaleye çıktı. 13 firma veya ortaklık şartname alırken, 6 zarf TETAŞ'a ulaştı. 24 Eylül 2008'de açılan ihalede açılan zarflardan 5 teşekkür mektubu çıktı. Sadece Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik Grubu, teklif verdi. 19 Ocak 2009'da açılan fiyat zarfında grubun kilovatsaat başına 21,16 sent önerdiği ortaya çıktı. 10 Kasım'da Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Son olarak TETAŞ, 20 Kasım'da ihaleyi iptal ettiğini açıkladı. İptal edilen ihalenin 2010'da yenilenmesi bekleniyor.
Zaman


Geri Dön