22 / 12 / 2024

Bafra Çetinkaya Köprüsü restorasyon çalışmaları tam gaz!

Bafra Çetinkaya Köprüsü restorasyon çalışmaları tam gaz!

Bafra Çetinkaya Köprüsü’nde Eylül 2018'de başlayan restorasyon çalışması hızla devam ediyor. Çalışmaların yıl sonu tamamlanması bekleniyor.



Bafra Çetinkaya Köprüsü’nde restorasyon çalışması hızla devam ediyor. Köprünün restorasyon çalışmalarını Eylül 2018'de başlamıştı. Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç köprünün restorasyon çalışmalarını yakından takip ediyor. 

Yeni Akit'te yer alan habere göre; Hamit Kılıç açıklamasında, "Çetinkaya Köprümüzün Baframız için önemini ve değeri tartışılmaz. 1937 yılında hizmete açılan ve Cumhuriyet tarihinin ilk eserlerinden birisi olması açısından da önem taşıyan Çetinkaya Köprüsü, bölgesel düzenlemeler haricinde bu kadar kapsamlı olarak ilk kez restore ediliyor. Karayolları 7. Bölge Müdürü Murat Gönenli ve ekibine, çalışmaları yürüten ekibe ve emeği olan herkese bir kez da teşekkür ediyorum."

Şantiye şefi Adnan Vural ise, calışmalarla ilgili teknik bilgiler verdi. Vural şunları söyledi: "Bizim süremiz 2021 de bitiyor ama bu yılsonu itibariyle herhangi bir sorun çıkmazsa bitirmeyi hedefliyoruz. Geçen yıl mayıs ayında yer teslimimiz yapıldı, tabii prosedürlerin tamamlanmasıyla birlikte 2018 Eylül ayında başlatıldı.  Ankara  Karayolları Genel Müdürlüğü ihalesi kontrollüğünde hem Karayolları Genel Müdürlüğünden ekipler hem de Karayolları 7.Bölge Müdürlüğünden ekipler var. İki kurumunda denetiminde iş devam ediyor. İlk etapta geçen yıl alt tarafta köprünün ayaklarında 7-8 metrelik oyulmalar vardı, biz ayakların olduğu yerde komple tahkimat dediğimiz büyük kayaları doldurarak köprünün ayaklarındaki güçlendirmeleri yaptık.Sonraki etapta güçlendirmeleri bitirdikten sonra ayaklarda palplanş dediğimiz demir koruma malzemeleri var tamiratları ve koruması yapıldı."


İstanbul Teknik Üniversitesi'nin danışmanlığında statik bir proje yaptıklarını belirten Vural, "Bu yıl da esas köprünün güçlendirme aşamasına başlanıldı, güçlendirmesi için öncelikle İstanbul Teknik Üniversitesinin(İTÜ) danışmanlığında statik proje yaptık. Projenin neticesinde kullanacağımız malzemelerin cinsi, miktarı nerede ne malzeme kullanılacağı tespit edildi. Sonucunda da bütün dünyada betonarme elemanlarının güçlendirmesinde kullanılan yurt dışından temin ettiğimiz modern bir karbonfiber dediğimiz malzeme var. O malzeme ile köprünün hangi elemanları ne kadar malzeme istiyorsa gereken güçlendirmeleri yapıyoruz. Güçlendirmelerin sonrasında özel bir tamir harcı ile sıvasını yapıyoruz, en son aşamasında da boyasını ve aydınlatmasını yapıp işimizi bitireceğiz.” dedi.


Geri Dön