Bağcılar’da 545 kişilik ekiple her gün 700 ton çöp toplanıyor!
Toplam 2800 cadde ve sokak ile Mehmet Akif Bulvarı’nın çöp temizliğinin yapıldığı ilçede yedi gün boyunca 20 de Pazar kuruluyor. Pazar sonrası yerlerdeki çöpleri alan ekipler yerleri tazyikli su ile yıkıyorlar...
Her gün 15 bin ton çöpün cadde ve sokaklardan alındığı İstanbul’un en kalabalık ilçesi olan Bağcılar’da günde 700 ton çöp toplanıyor. 24 saat hizmet veren Bağcılar Belediyesi’nin 545 temizlik işçisi bir ay içerisinde de 3 bin ton da moloz topluyor.
Toplam 2800 cadde ve sokak ile Mehmet Akif Bulvarı’nın çöp temizliğinin yapıldığı ilçede yedi gün boyunca 20 de Pazar kuruluyor. Pazar sonrası yerlerdeki çöpleri alan ekipler yerleri tazyikli su ile yıkıyorlar.
TÜİK verilerine göre 752 bin 250 nüfusuyla İstanbul’un en kalabalık ilçesi olan Bağcılar’da temizlik işçileri ilçe sakinlerinin temiz ve hijen bir çevrede yaşayabilmeleri amacıyla günün 24 saati cadde ve sokaklardaki konteynırlarda ve yerlerdeki çöpleri topluyor ayrıca moloz yığınlarını kaldırıyor. İlçede her gün toplam 700 ton çöp toplanıyor.
Avrupa otobanı ve havaalanı aksı üzerinde bulunan Bağcılar’da her gün yoğun bir insan ve araç trafiği yaşanıyor. İnşa edilen Nostalji Bahçeleri ve Prestij Yolları’nda dostluk, kardeşlik ve arkadaşlıkların geliştirildiği ilçede çevre temizliğine de büyük önem veriliyor. Bu kapsamda Bağcılar Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri günün 24 saati cadde ve sokaklardaki konteynırlara ve yerlere bırakılan çöpleri topluyor.
545 kişilik ekip ilçedeki 2800 cadde ve sokak ile Mehmet Akif Bulvarı’nda bulunan toplam 3600 adet çöp konteynırındaki ve yerdeki çöpleri topluyor. Çöpler buradan da Yenibosna Çöp Aktarma İstasyonu’na gönderiyor. Çöp konteynırları düzenli olarak kontrol ediliyor. Yine ekipler her ay 3 bin ton da moloz topluyor. Dört kamyona yüklenen molozlar Bağcılar Belediyesi Arnavutköy Bolluca’daki hafriyat döküm sahasına bırakılıyor. Evlerinde veya işyerlerinde tadilat yapan ilçe sakinlerinin bildirmesi üzerine harekete geçen ekipler atılan molozları topluyorlar. 10 kişilik 5 motorize ekip ise sokağa gelişigüzel çöp atılmasını önlemek amacıyla görev yapıyor. Yine, işyerlerinden kaynaklanan imalat ve evsel atıklar da belirli günlerde toplanıyor. İşyeri sahipleri de atıklarla ilgili İmalat Atık Sözleşmesi imzalıyor. Buna göre çöp miktarının tespitinin ardından belirlenen günde araçlar gönderilerek bu atıklar alınıyor.
KONTEYNIRLAR DA YIKANIYOR
Her gün çöplerin toplandığı konteynırlar sıkı bir temizlikten geçiriliyor. Çöp arabası tarafından içindeki çöp alınan konteynırlar periyodik olarak yıkama araçları tarafından alınıyor. Ardından konteynırlar basınçlı ve ilaçlı suyla temizlendikten sonra yerine bırakılıyor.
HAFTADA 20 PAZAR KURULUYOR
Bağcılar’da konteynırların haricinde sokaklara atılan çöpler de süpürgeciler tarafından toplanıyor. Temizlik çalışmaları çöp kamyonu şoförleri, sokak süpürgecileri ve cadde yıkama ekiplerince temizleniyor. İlçede yedi gün boyunca 20 pazar yeri kuruluyor. Pazar sonrası çöpler ve diğer atıklar işçiler tarafından toplanıyor.
ÜLKEMİZDE BENZERİ AZ OLAN TEMİZLİK ARAÇLARI KULLANILIYOR
İlçedeki cadde ve sokak temizlikleri ülkemizdeki çok az belediyede bulunan araçlar tarafından yapılıyor. Prestij Caddeleri’nde geçtiğimiz yıldan bu yana 10 tane yeşil makine ile çekirdek, izmarit ve benzeri çöpler toplanıyor. Yine 10 adet mini ve 8 adet büyük süpürme araçlarıyla Prestij Caddeleri ile insanların yoğun olduğu cadde ve sokaklardaki çöpler alınıyor. Özellikle 10 adet seyyar vakum makinesiyle de yerlere atılan çekirdek, izmarit ve yapraklar toplanıyor.
“HEMŞEHRİLERİMİN DAHA TEMİZ VE YEŞİL ÇEVREDE YAŞAMASINI İSTİYORUM”
İlçede çevreyi temiz tutma adına önemli projeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, katı ve sıvı atıkların geri dönüşüm kutularında toplandığını belirti. Yeni bir uygulamayla da bayat ekmeklerin çöpe gitmesinin önüne geçildiğini kaydeden Çağırıcı, her gün yüzlerce kilo bayat ekmek toplandığını kaydetti. Çağırıcı şunları söyledi:
“Çevre temizliği ve geri dönüşüm uygulamalarımızdan hemşehrilerim de son derece memnunlar. İlçemizde çevremizi temiz tutma anlamında da çalışmalarımızı yürütüyoruz. Sokaklardaki çöpleri toplamak için de her yıl 12 trilyon para harcıyoruz.” Fatih Sultan Mehmet’in “Hüner bir şehri yaşanılır kılmaktır, o da yetmez, orada yaşayanları mutlu kılmaktır” sözünü bir düstur olarak kabul ettiklerini ifade eden Çağırıcı, “Bizim yönetim anlayışımızda bireyin mutluluğu çok önemlidir. Bireyin mutluluğu ailenin mutluluğuna, ailenin mutluluğu da toplumun huzuruna vesile olur. Mutlu ve sağlıklı bireyler için elimizden gelen çalışmayı yapıyoruz. Unutulmamalıdır; en güzel temizlik kirletmemektir” dedi.