04 / 11 / 2024

Bağcılar'da 633 riskli yapının yıkımı gerçekleşti!

Bağcılar'da 633 riskli yapının yıkımı gerçekleşti!

Andy-Ar'ın Yerel Yönetimler Performans Araştırması'nın İstanbul ayağında Avrupa ve Asya yakasının en başarılı belediye başkanları belirlendi. Bugün söz Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı'da..




Andy-Ar'ın anketinde üst sıralarda yer alan başkanlar başarı sırlarını vermeye devam ediyor.  İlçelerde yapılan araştırmada vatandaşa 'Hizmet memnuniyeti', 'Halka yakınlık' ve 'Tanınırlık' olmak üzere 3 kategoride sorular yöneltildi. Bugün de söz Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı'da..


Halkın memnuniyetinde hangi etkenlerin rol oynadığını düşünüyorsunuz? 

Bağcılar Belediyesi olarak örnek bir yerel yönetim hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Hemşerilerimizin görüş, düşünce ve temennileri doğrultusunda projelerimizi hazırlıyoruz. İlçemizdeki tüm kurum ve kuruluşlarımızla uyumlu çalışarak sorunlarımızı kısa sürede çözüme kavuşturuyoruz. Bildiğiniz gibi Türkiye'nin yüzde l'i Bağcılar'da yaşıyor. Nüfus bakımından İstanbul'un en büyük ilçelerinden biriyiz. 'Önce insan' anlayışından hareketle, çağdaş yönetim ilkeleri çerçevesinde yerel hizmetleri etkin ve verimli yürütmek suretiyle halkın yaşamını kolaylaştırmak misyonu ile yola çıktık. Belirlediğimiz misyon doğrultusunda hedeflerimizi gerçekleştiriyor, hızlı ve kaliteli hizmet vermeyi amaçlayan bir yönetim anlayışıyla hareket ediyoruz. Örneğin kentsel dönüşüm projemizi hemşerilerimizin yüzde 100 desteğiyle sürdürüyoruz.  Bu bize ayrı bir güç veriyor. Çünkü hizmetlerimizde her zaman onların memnuniyetini düşünüyoruz. 


Bağcılar'da hangi hizmetler öne çıkıyor? 

Belediye olarak zaman ve mekan kavramını en iyi şekilde değerlendirmek için yoğun bir tempoyla çalışıyoruz. Eğitim, ulaşım ve sağlık gibi birçok alanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de katkılarıyla yeni çalışmalar yapıyoruz. İlçemiz mimari, sosyal ve kültürel anlamda değişiyor ve gelişiyor. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında depreme dayanıklı, otoparklı ve yeşil alanı daha fazla olan konutlar inşa ediyoruz. Şu ana kadar yaklaşık bin 675 riskli yapı belirlenirken, toplam 633 binanın yıkımını davul ve zurna eşliğinde gerçekleştirdik. Bağcılar'da emin adımlarla yürüttüğümüz kentsel dönüşüm çalışmaları meyvesini vermeye başladı. Güneşli Mahallesi'nde kim 2014'te yıkımı yapılan 14 binanın yerine 15 ayda yeni konutlar inşa edilerek tapuları sahiplerine verildi. Bağcılar Belediyesi kentsel dönüşümü emin adımlarla ve yüzde 100 mutabakatla sürdürüyor.  Kentsel dönüşümün hızla devam ettiği Bağcılar'da bin 675 riskli yapı belirlendi, 633 binanın da yıkımı yapıldı. Yıkımlar, alışılageldik manzaralardan çok farklı, davul-zurnayla gerçekleştiriliyor.


Bağcılar'ın değiştiğini, geliştiğini söylüyorsunuz. İlçenin dünü ve bugününü nasıl kıyaslarsınız? 

1992'de ilçe statüsü kazanan Bağcılar'a iyi bir hayat sürmek için gelen yoktu. Öğretmenlerimiz bile ilçemizde durmak istemiyordu. Kütüphanemiz olmadığı için Beyazıt Kütüphanesi'ne giderdik. Yürüyecek asfalt yol dahi yoktu. Fabrika bacalarından çıkan yoğun duman çevreyi zehirliyordu. Sosyal ve kültürel yaşam hemen hiç yoktu. İnsanlar hafta sonlarında aileleriyle hoşça vakit geçirmek için başka ilçelere gidiyorlardı. Şimdi artık bize değer katan sosyal ve kültürel projelerimizle hemşerilerimize hizmet veriyoruz. Örneğin Şehitler Parkı ve Çanakkale Zaferi Müzesi ile Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi ve Taceddin Dergâhı Müzesi yoğun ilgi görüyor. Her gün yüzlerce ziyaretçiyi ağırlıyoruz. Zengin içerikli sosyal ve kültürel programlara ev sahipliği yapıyoruz. Avrupa otoyolu ve havaalanı aksı üzerindeki ilçemiz, yeni yaşam alanlarına kavuşuyor. İstoç, Massit, Otocenter, Automall ile İstanbul'un çok önemli bir yerinde bulunan ilçemiz, "kongre ve ticaret şehri Bağcılar" olma yolunda ilerliyor. Bu yüzden "Yeni gelecek Bağcılar" diyerek hizmete devam ediyoruz. Bağcılar'ın yıllarca cefasını çekenin artık sefasını da sürmesini istiyorum. 


Peki Bağcılar'ı nasıl bir gelecek bekliyor? Gerçekleştirmeyi düşündüğünüz projeler neler? 

Birçok kamu kurumunu bir araya getirecek olan Bağcılar Hükümet Konağı Yavuz Selim Mahallesi'nde inşa edilecek. Yine belediye hizmet binamızı da en yakın zamanda inşa ederek hizmete sunacağız. 22 mahallemize kapalı yüzme havuzu, Bilgi Evi ve Nostalji Bahçesi inşa edeceğiz. Eğitim alanında da önemli hizmetlere imza atıyoruz. İlçemize yeni okul ve yurt binaları yapıyoruz. Bu kapsamda projesi tamamlanan 16 okuldan 5'inin inşaatına başlandı. Göztepe ve Evren mahallelerine de spor kompleksi yapacağız. Elektrik kablolarının yeraltına alınması çalışmaları devam ediyor. BEDAŞ'ın da desteğiyle 4 mahallemizdeki çalışmalar tüm hızla sürüyor. 2016 yılında da 10 mahallemizde daha yeraltına alma çalışmalarına başlanacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilçemize yönelik önemli projeleri hayata geçiriyor. Bu kapsamda, Mahmutbey Mahallesi'nde Trafik Eğitim Parkı, Fevzi Çakmak Mahallesi'nde toplam 33 dönümlük alana içinde otopark ve pazaryeri de bulunan Kent Parkı yapılacak. Bağcılar Meydanı çevre düzenlemesi kapsamında bin 162 araçlık yeraltı otoparkı yapılacak. Bağcılar'ın gelişmesine önemli katkılar sunan Kadir Topbaş'a şahsım ve hemşerilerim adına teşekkür ediyorum.

 

'Hedefimiz 'Bilgili çocuklar yetiştirmek' 

"EĞİTİM alanında da önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Hizmete sunduğumuz kütüphanelerimiz her gün dolup taşıyor. Binlerce yavrumuz Halk Kütüphanesi, Bilgi Evleri ve spor salonlarmdaki kütüphanelerimizden faydalanıyor. Asli görevimiz olmamasına rağmen tüm okullarımızın dış cephe düzenlemesi ve mantolamasmı tamamladık.  Okullarımızın bahçesine kapalı spor salonları inşa ediyoruz. Hizmete sunduğumuz 6 kapalı yüzme havuzumuzdan öğrencilerimiz ücretsiz yararlanıyor. Beden eğitimi derslerini havuzlarımızda yapıyorlar. Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi'nde 345 öğrencimiz eğitim görüyor. 40 bine yakın çocuğumuza 16 Bilgi Evi'nde değişik branşlarda kurs veriyoruz. İstanbul Kalkınma Ajansı'nm desteğiyle 64 noktada Wi-Fi ile güvenli ücretsiz internet hizmeti sunuyoruz.  Gençlik merkezimizde de gençlerimizin fiziksel ve zihinsel gelişimine yönelik değişik branşlarda kurslar düzenliyoruz. Kadınlar, Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi'mizde değişik branşlardaki kurslara katılıyor. Kursları başarıyla tamamlayan kursiyerlerimize sertifika veriyoruz. İŞKUR ve KOSGEB ile insanların iş sahibi olabilmesi için birçok yeni projeye imza atıyoruz.  Sporun gelişmesi için de amatör spor kulüplerimize ve sporcularımıza her türlü desteği veriyoruz." 


Bir ayağımız Sarıyer'de bir ayağımız Kartal'da

"BAGCILAR-Kabataş Tramvay Hattı'ndan sonra, Başakşehir-Bağcılar-Yenikapı Metro Hattı'na kavuşan Bağcılar, Yenikapı'daki aktarma istasyonu sayesinde bir ayağı Sarıyer'e bir ayağı da  Marmaray  ile Kartal'a kadar metro ile ulaşım imkânına kavuştu. Mahmutbey-Kâğıthane-Alibeyköy-Mecidiyeköy Metro Hattı inşaatı da hızla devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 hedef projeleri arasında 9 km'lik, Bakırköy İDO-Bağcılar Kirazlı Metro Hattı projesinin de ihalesi yapıldı. Bu hattın da 2017 yılında hizmete alınması hedefleniyor. Ayrıca proje çalışmaları devam eden Bağcılar (Kirazlı)-Küçükçekmece (Halkalı) Metro Hattı (9.6 km), Mahmutbey- Halkalı-Bahçeşehir Metro Hattı (16.7 km-25 dk), Ataköy-Basm Ekspres- İkitelli Metro Hattı (13 km-26 dk) ve ayrıca yeni tramvay hattı, Şirinevler-Mahmutbey (Tavukçu Deresi) Tramvay Hattı (7.8 km) dahil Bağcılar 6 metro hattı ve 2 tramvay hattı ile İstanbul'un raylı sistemlerden en çok yararlanan ilçelerinden biri konumunda." 



'Park sayısını 11 'den 150'ye çıkardık

"BAGCILAR'da 22 yıl önce 11 park varken günümüzde 150 park hizmet veriyor, ilçemiz artık Nostalji Bahçelerine ev sahipliği yapıyor. Kiraz Bahçesi, Üzüm Bağı, Kayısı Bahçesi, Kestane Bahçesi, Fındık Bahçesi, Ceviz Bahçesi'nin ardından Kızılcık Bahçesi'ni de hizmete sunduk. Sırada Elma, Fıstık ve Nar bahçeleri var." '99 bin ağacı kesilmekten kurtardık' "


'99 bin ağacı kesilmekten kurtardık'

GEÇTİĞİMİZ mayıs ayında hizmete sunduğumuz Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisi'nde 10 bin 420 ton malzeme cinslerine göre ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırıldı. Tesiste yapılan kâğıt geri dönüşümü ile 99 bin 161 ağaç kesilmekten kurtarılırken, ayrıca plastik atıkların geri dönüşümü ile 16 bin 758 megawatt enerji kazandırıldı." 


Kadına, çocuğa ve engelliye pozitif ayrımcılık 

"BAŞTA engelliler, kadınlar ve çocuklar olmak üzere ilçemizde yaşayan herkesin huzuru ve mutluluğunu hedefliyoruz. Kadına, çocuğa ve engelliye pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Bu anlamda ülkemizde benzeri olmayıp Avrupa'da az sayıda bulunan Engelliler Sarayı'mız insanımızın hizmetinde. Engelliler Sarayı'mız, dezavantajlı grupların eğitim aldığı, rehabilite edildiği ve atölyelerde meslek öğrendiği bir yer haline geldi. 6 bin 500 engellinin faydalandığı merkezde 4 bin 769 kurs talebi karşılandı. Belediyemiz Kariyer Merkezi ile İŞKUR'un ortaklaşa düzenlediği proje kapsamında işverenlerle, iş arayan engellileri Engelliler Sarayı'mızda bir araya getiriyoruz. Kasım ayı başında aralarında engelli kursiyerlerimizin de bulunduğu 105 kişi birçok tanınmış firmanın insan kaynakları yetkilileriyle bir araya geldi. Engelli atletlerimiz yurtiçinde ve yurtdışında kazandıkları başarılarla gururumuz oldular. Bunlardan birisi olan Hamide Kurt, Katar'da yapılan dünya şampiyonasında altın madalya kazandı." 


'Bizimki varoştan metropole uzanan bir yolculuk' 

"TÜRKİYE'nin 81 ilinden, Balkanlar ile Orta Asya'dan gelen insanlardan oluşan Bağcılar, nüfus bakımından İstanbul'un en büyük ilçelerinden biri. 1992'den bu yana mimari, sosyal ve kültürel anlamda önemli değişimler yaşadık. Bir zamanlar mandıraların ve havayı kirleten fabrikaların bulunduğu, 'varoş' diye adlandırılan Bağcılar, günümüzde metro ve tramvay hatlarıyla, kültür-sanat programlarıyla anılan bir metropol. Bağcılar yıllar yılı Anadolu'dan İstanbul'a göç edenlerin ilk duraklarından biri oldu. Anadolu'dan önce buraya geldiler, işlerini kurdular. Ve maddi durumları ya da sosyokültürel yapıları iyileştikten sonra da burayı terk ettiler. Bizim yapmaya çalıştığımız bu kalıbı yıkmak. Bağcılar'ı yaşanabilir bir yer haline getirmek. Bağcılar sakinlerinin şehirleşmesine, metropol yaşamına uyum sağlamasına katkıda bulunmak, ekonomik ve sosyal durumu değiştikten sonra da burada yaşamasını sağlamak." 


Habertürk/ Esra Boğazlıyan


Geri Dön